Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΚΚΕ: ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑ στη GRAFIDA

GRAFIDA: Βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια  εκλογική μάχη. Θα αλλάξει κάτι μετά απ’ αυτές τις εκλογές;

Αν εννοείτε να αλλάξει κάτι υπέρ του λαού, η απάντηση που δίνουμε είναι όχι. Καμιά κυβερνητική εναλλαγή δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση των εργαζομένων. Όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, όλα τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια θα είναι παρόντα και μάλιστα θα έρθουν κι άλλα. Κι αυτό το λέμε ακριβώς επειδή το επιβεβαιώνουν τα προγράμματα των κομμάτων που αυτή τη στιγμή διεκδικούν την κυβέρνηση. Ποιος μιλά για ανάκτηση των απωλειών του λαού; κανένας. Κι επειδή σήμερα φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό του λαού έχει εναποθέσει ελπίδες στο ΣΥΡΙΖΑ, έχει σημασία να αναδείξουμε τις δεσμεύσεις του απέναντι στο κεφάλαιο για φοροελαφρύνσεις, για κίνητρα επενδύσεων, για ενίσχυση με κρατικό χρήμα. Ενώ την ίδια στιγμή τάζει ψίχουλα στα εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα κι αυτά πάντα με την προϋπόθεση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα άλλα κόμματα – πλην του ΚΚΕ – συμφωνούν σε ένα: στο ότι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Κι αυτό σημαίνει αποδοχή της στρατηγικής της ΕΕ που είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων εις βάρος των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και είναι σίγουρο ότι μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια δεν υπάρχει καμιά φιλολαϊκή λύση. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος διαχείρισης του συστήματος του χρέους, της κρίσης. Κι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός.
GRAFIDA: Ποια είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ γι’ αυτές τις εκλογές;
Μπροστά στην κάλπη καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν, τι χρειάζεται την επόμενη μέρα. Χρειάζεται ένα δυνατό ΚΚΕ για να υπάρχει μια ισχυρή, λαϊκή αντιπολίτευση που θα βάζει εμπόδια στην πολιτική που μας εξαθλιώνει και θα παίρνει πρωτοβουλίες για μέτρα ανακούφισης του λαού. Κι όταν μιλάμε για λαϊκή αντιπολίτευση δεν εννοούμε μόνο τις παρεμβάσεις εντός της Βουλής, αλλά πολύ περισσότερο τη δράση για να δυναμώσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα, με στόχο την οριστική ανατροπή αυτού του συστήματος.
Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι ριζικά διαφορετική από όλα τα άλλα κόμματα. Λέμε στο λαό να μην αναγνωρίσει το χρέος, να μη δεχτεί να το πληρώσει, γιατί ποτέ δεν επωφελήθηκε από αυτό. Μιλάμε για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που μόνο δεινά έχουν φέρει στο λαό. Κι αυτό για να γίνει χρειάζεται μια άλλη εξουσία, μια εξουσία λαϊκή, όπου ο λαός θα κάνει κουμάντο και όχι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Χρειάζεται οι βασικοί τομείς της παραγωγής να κοινωνικοποιηθούν και να μπουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους, όπως είναι τώρα.
GRAFIDA: Η πρόταση του ΚΚΕ βάζει ένα καθοριστικής σημασίας  ζήτημα, την αποδέσμευση από την Ε.Ε. Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα επιβιώσουμε έξω από την Ε.Ε.;
Θα μπορούσα να αντιστρέψω το ερώτημα και να ρωτήσω τι έχει ως τώρα κερδίσει ο λαός από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ; Μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση φορολογίας, λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, πλειστηριασμούς, ανεργία και φτώχεια. Κι όσο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αρκεί να θυμίσουμε ότι η πολιτική των ΝΑΤΟικών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών ήταν αυτή που δημιούργησε τις βάσεις για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη γενικότερη αστάθεια στα Βαλκάνια.
Εμείς λέμε ότι σήμερα πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η Ελλάδα έχει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες να αναπτύξει μια λαϊκή οικονομία, κάτω από το λαϊκό έλεγχο. Αυτό όμως θα γίνει μόνο όταν ο λαός θα είναι αποφασισμένος να έρθει σε πλήρη ρήξη με τα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους.
GRAFIDA: Οι ριζικά διαφορετικές θέσεις του ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση, πως το εξηγείτε;
Η εντύπωση που έχουμε από την καθημερινή μας δραστηριότητα μέσα στο λαό είναι ότι όλο και περισσότεροι  αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Αναγνωρίζουν την πολιτική συνοχή της πρότασης του ΚΚΕ, την αναγκαιότητά της, την μοναδική διέξοδο. Η πρόταση όμως του ΚΚΕ προϋποθέτει  να αποκτήσει ο λαός και εμπιστοσύνη στην δύναμή του, στην δυνατότητα που έχει να αγωνιστεί για να την επιβάλει. Η πρόταση του ΚΚΕ προϋποθέτει την απαλλαγή από ψευτοδιλήμματα, από την εναπόθεση των ελπίδων του σε άλλους.
Δεν είναι τυχαίοι οι εκβιασμοί της ΝΔ, οι οποίοι παρουσιάζουν το ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα επαναστατικό. Η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τη στρατηγική που και η ίδια ακολουθεί. Ποντάρει όμως στην καλλιέργεια του φόβου κι ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη στο εμπόριο ελπίδας.
 Μέσα σ’ όλη αυτή την προπαγάνδα εμείς λέμε στο λαό να κάνει το βήμα και να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.
GRAFIDA: Η σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τέτοια που είναι αναγκαίες πολιτικές συνεργασίες για την αντιμετώπισή τους. Το ΚΚΕ στέκεται αρνητικά, πως το εξηγείτε;
Το θέμα είναι τι εννοεί κανείς λέγοντας «αντιμετώπιση των προβλημάτων» Εμείς εννοούμε να καλύπτει ο λαός τις σύγχρονες ανάγκες του. Να σταματήσει η εκμετάλλευση που οδηγεί ο λαό στην εξαθλίωση για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα. Οι άλλοι λένε ότι «αντιμετώπιση των προβλημάτων» είναι η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, των επιχειρήσεων, το άνοιγμα των επενδύσεων. Υιοθετούν την πολιτική της Ε.Ε. Πώς μπορούν να πάνε μαζί αυτά τα δύο; Επομένως δεν υπάρχει καμιά βάση πάνω στην οποία θα μπορούσε αυτή τη στιγμή το ΚΚΕ να συνεργαστεί με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη.
Αντίθετα το ΚΚΕ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για την δημιουργία των προϋποθέσεων μιας λαϊκής συμμαχίας, η οποία είναι και η μόνη που θα ανοίξει το δρόμο για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και επίλυσης των προβλημάτων του λαού.
GRAFIDA: Υπάρχει διάχυτη η αντίληψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, θέλει εκ του ασφαλούς να κάνει αντιπολίτευση.
Μέρα με τη μέρα γίνεται κατανοητό ότι κυβερνητική εξουσία και πραγματική εξουσία δεν είναι το ίδιο. Οσες εκλογές και να γίνουν, όταν τα κλειδιά της οικονομίας τα έχει το κεφάλαιο αυτό θα εξασκεί εξουσία και ο λαός θα είναι αντιπολίτευση.  Η επιλογή του ΚΚΕ είναι εκφράζει  τα συμφέροντα του λαού. Επομένως όσο ο λαός θα είναι αντιπολίτευση θα είναι και το ΚΚΕ αντιπολίτευση και μάλιστα σήμερα παλεύουμε να είμαστε ισχυρή αντιπολίτευση για να ισχυροποιηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ είναι η μόνη αντιπολίτευση που και μέσα στη Βουλή και μέσα στο κίνημα θα παλεύει για να μην περνάνε μέτρα αντιλαϊκά, για να έρθουν πίσω οι απώλειες του λαού, πάντοτε στην προοπτική μιας συνολικής ρήξης και ανατροπής.
 Με άλλα λόγια επειδή το κόμμα μας  δεν θέλει να διαχειριστεί το καπιταλιστικό σύστημα, καθόλου δε σημαίνει ότι δεν θέλει γενικά να κυβερνήσει. Εμείς θα κυβερνήσουμε μόνο όταν θα έχει την εξουσία ο λαός. Κυβέρνηση στην υπηρεσία των μονοπωλίων δεν πρόκειται να γίνουμε. Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει μόνο σε μια κυβέρνηση που δεν θα βασίζεται στους σάπιους θεσμούς αυτού του συστήματος, αλλά σε γνήσιους λαϊκούς θεσμούς, με τους εργαζόμενους να κατέχουν τον πλούτο που παράγουν. Σε μια κυβέρνηση αποδεσμευμένη από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Να γιατί σ΄αυτές τις εκλογές καλούμε το λαό να δυναμώσει το ΚΚΕ στη βουλή,  ώστε να γίνει μια ισχυρή αντιπολίτευση και ο ίδιος ο λαός.
Ρόδος 15-1-2015
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ξενοδοχοϋπάλληλος, 31 ετών με σπουδές στην Πληροφορική.
Μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.
Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Στέλεχος του ΠΑΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/