Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη καθηγητή Δ. Κρεμαστινού.

«Το κόμμα μου, εάν στις εκλογές του Ιουνίου 2012 είχε πλειοψηφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ,
μετά βεβαιότητος θα είχε στηρίξει
κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…»


1. Κύριε Κρεμαστινέ, σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση. Πόσο εφικτό είναι να καταφέρει να κερδίσει τη τρίτη θέση;

Εάν πείσει τον ψηφοφόρο ότι οποιοδήποτε άλλο κόμμα, χωρίς δημοκρατική δομή δηλαδή οργανώσεις, κεντρική επιτροπή και πολιτικό συμβούλιο θα είναι επικίνδυνο για τη χώρα, τότε το ΠΑΣΟΚ θα είναι το τρίτο κόμμα. Τα ανομοιογενή αρχηγικά κόμματα όπου μόνο ο αρχηγός προβάλλεται έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να στηρίξουν σταθερά μια κυβέρνηση. Ένα «αρχηγικό» κόμμα στην τρίτη θέση με συγκεχυμένη ιδεολογία και χωρίς όργανα δεν μπορεί να διασφαλίσει πολιτική σταθερότητα η οποία είναι απαραίτητη για την επιβίωση της χώρας. Θα επαναληφθούν, δηλαδή, φαινόμενα που είδαμε και στην προηγούμενη Βουλή.

2. Είστε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, στο νομό Δωδεκανήσου. Αν και διατηρείτε επαφές με την οικογένεια Παπανδρέου, λόγω της σχέση σας με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, θα περίμενε κάποιος να σας δει υποψήφιο του κόμματος "Κινημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών" του Γ. Παπανδρέου και όχι του ΠΑΣΟΚ.

Είναι αλήθεια πως μέχρι την τελευταία στιγμή έκανα ότι μπορούσα για να διατηρηθεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Είναι επίσης αλήθεια ότι πληροφορήθηκα την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ από την τηλεόραση. Πώς ήταν δυνατόν εγώ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, να προσχωρήσω σε ένα κόμμα του οποίου δεν γνώριζα ούτε τους σκοπούς ούτε τη δομή; Αλλά και αν την γνώριζα, πώς θα αποτολμούσα να ξεφύγω από τις αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου; Το ΠΑΣΟΚ με ετίμησε με τη θέση του εξωκοινοβουλευτικού Υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα με ετίμησαν με την πρώτη θέση σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στα 8 τελευταία χρόνια της ζωής του που είχα μαζί του καθημερινή επαφή, μου εδίδαξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται. Αρχή την οποία ο ίδιος εφάρμοσε όταν, όντας Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάκουσε σε εισηγήσεις διαφόρων να κάνει έστω και μια δήλωση που να κλονίσει την ενότητα του Κόμματος όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης. Αλήθεια, πιστεύετε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα τεμάχιζε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ 3 εβδομάδες προ των εκλογών; Αυτά έχοντας κατά νουν, αποφάσισα να είμαι πιστός στις αρχές που μας δίδαξε η μεγάλη αυτή πολιτική φυσιογνωμία που μας λείπει τόσο πολύ σήμερα.

3. Το κόμμα σας μετεκλογικά θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που ο κ. Αλ. Τσίπρας κληθεί να κυβερνήσει;

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «ουρά» κανενός κόμματος. Το κόμμα μου, εάν στις εκλογές του Ιουνίου 2012 είχε πλειοψηφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά βεβαιότητος θα είχε στηρίξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί απλούστατα δε θα οδηγούσε τη χώρα σε τρίτες εκλογές, αφού μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορούσε τότε να δώσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι τρίτες εκλογές θα επέφεραν ολοσχερή καταστροφή της οικονομίας και βέβαιη χρεοκοπία. Όλο το διάστημα της συγκυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε σε κάθε νόμο να προβάλει τα δικά του «βέτο» για να μην εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα άκρατου φιλελευθερισμού. Δεν μπορούσε όμως να επιβάλει το πρόγραμμά του, λόγω του περιορισμένου αριθμού βουλευτών που διέθετε. Το ίδιο θα πράξει και αύριο εάν πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας την σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα, ιδιαίτερα στα θέματα εκείνα όπου υπάρχει πολυφωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ πώς θα πρέπει να κινηθεί, κατά τη γνώμη σας, στα εσωκομματικά του; Πρέπει να διεξαχθεί συνέδριο με όλα τα θέματα προς συζήτηση;

Κατά τη γνώμη μου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει δομή ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τύπου SPD ή Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας, με την οποία η δύναμή του και οι αποφάσεις του θα στηρίζονται στη βάση του. Κατά συνέπεια, θα πρέπει το επερχόμενο συνέδριο να διασφαλίσει μια ανάλογη δομή η οποία ουσιαστικά θα αποτελέσει την ανανεωτική μορφή που οραματίστηκε το '74 για το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι το συνέδριο θα ανοίξει όλα τα θέματα που θα τεθούν μέσα από την σύγχρονη πολιτική του δομή. Θυμηθείτε ότι για τη συνεργασία του SPD με την κυρία Μέρκελ έπρεπε να αποφασίσουν με την ψήφο τους ακόμα και τα μέλη του κόμματος. Τέλος, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αρχηγικό κόμμα και ούτε οι πρόεδροί του είναι κτήτορές του. Ακόμα και ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου απλώς υπέβαλε την παραίτησή του προς το κόμμα και δεν υπέδειξε διάδοχο παρότι πολλοί του εισηγούντο το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/