Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ


Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μέσω του ειδικού λογαριασμού έρευνας, προκήρυξε διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας , ο οποίος περιλαμβάνει τους τομείς του τουρισμού , της ναυτιλίας, της πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών και της αγροτικής ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός αυτός έρχεται σύμφωνα με τους διοργανωτές για να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες στο επιχειρείν, μια περίοδο που η κρίση είναι οξυμένη και η ανεργία έχει μεγάλους δείκτες ιδιαίτερα στην νεολαία.  Και όλο αυτό μάλιστα με την βούλα της ΕΕ και διαφόρων χορηγών.
Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε δει πολλές φορές τόσο από άλλα Πανεπιστήμια όσο και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δεν είναι τυχαία, για παράδειγμα, η αντικατάσταση μαθημάτων καλλιτεχνικών και μουσικής στους νηπιαγωγούς με πρακτικές επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη του τουρισμού στα Δωδεκάνησα ή η δημιουργία τμήματος τουρισμού με δίδακτρα.
Ο διαγωνισμός αυτός είναι παράδειγμα εξόφθαλμο για το πώς η επιστήμη και η έρευνα των Πανεπιστημίων είναι κατ’ αποκλειστικότητα στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το πώς δηλαδή την αξιοποιούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Δεν είναι επίσης τυχαίο , ότι γίνεται μεθοδευμένη προσπάθεια, στο να υλοποιηθούν τέτοιου είδους προγράμματα. Τον τελευταίο χρόνο, που η ανεργία στους νέους χτυπάει κόκκινο, παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας τα προγράμματα για νέους άνεργους, όπως είναι το πρόγραμμα «επιταγής εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας» - voucher, τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας». Στην ουσία είναι ανακύκλωση της ανεργίας με μισθούς πείνας των 300 ευρώ. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, έχουμε αντίστοιχο παράδειγμα στον κλάδο του τουρισμού, που οι νέοι και οι νέες δουλεύουν στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με όρους μαθητείας, δηλαδή ατομικές συμβάσεις εργασίας, ανασφάλιστοι , μισθός που φτάνει μόλις στα 400 ευρώ και ωράρια που αγγίζουν τις 10 και 12 ώρες.
Αξιοποιούν την αγωνία χιλιάδων νέων, που οι ίδιοι καταδικάζουν στην ανεργία, για να αποδεχτούν να δουλέψουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και μισθό. Τα προγράμματα αυτά δεν είναι προσωρινή και έκτακτη λύση. Ήρθαν για να μείνουν. Πάνω σε αυτά οικοδομούν τις νέες εργασιακές σχέσεις. Πριμοδοτούν τον εργοδότη και όχι τον άνεργο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα ίδια πλαίσια. Αποδεχόμενος την ΕΕ αλλά και τα μέτρα της για την καταπολέμηση της ανεργίας, δήλωσε στην ουσία ότι  θα συνεχίσει την πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας προγράμματα ολιγόμηνης κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας (μόνο τέτοια προγράμματα χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ). Άλλωστε, δε λένε κουβέντα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Μπροστά στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, το κάθε Κόμμα βάζει την θέση του για το ζήτημα της ανεργίας. Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τους νέους και τις νέες είναι το τι θα υπάρχει την επόμενη ημέρα.
Την επομένη των εκλογών θα είναι εδώ τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, θα είναι εδώ τα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης και η μαθητεία. Ακόμα και αν δεν ψηφιστούν άλλα μέτρα , τα ήδη υπάρχοντα ήρθαν για να μείνουν και θα είναι εδώ. Όποια κυβέρνηση και αν βγει, ο καπιταλισμός και οι κατευθύνσεις της ΕΕ που πετάνε στον δρόμο τους εργαζόμενους θα είναι εδώ. Καμία κυβέρνηση στα πλαίσια αυτού του συστήματος δεν θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή ζωή στους νέους και τις οικογένειές τους. 
Άρα, την επόμενη μέρα χρειαζόμαστε ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση για να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας και ανακούφισης: για επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους. Για να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη. Για να οργανωθεί η αντεπίθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ανατρέποντας το σύστημα που γεννά κρίσεις - φτώχεια - ανεργία. Για αυτούς τους λόγους, οι νέοι άνεργοι, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα απασχόλησης χρειάζονται να είναι όσο γίνεται πιο δυνατό το ΚΚΕ.
Για αυτό χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ! Δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση! Συμμαχία και πάλη για την ανατροπή!
Καλούμε τους νέους και τις νέες να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι δύναμη εμπιστοσύνης, που από την επόμενη μέρα των εκλογών θα συνεχίσει να παλεύει για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής στις εξελίξεις. Η ενίσχυσή του είναι γροθιά στο φόβο και τις αυταπάτες. Είναι η πραγματική ελπίδα για τους νέους εργαζομένους, τους ανέργους!

Τομεακό Συμβούλιο Ρόδου της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/