Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Καταγγελία για στοχοποίηση συνδικαλιστικού στελέχους από την εργοδοσία του Aldemar

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ AMILIAMARE&PARADISEVILLAGE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ALDEDMAR

Δεν έχουν τέλος τα τερτίπια της Aldemar η οποία ακόμα δεν έχει «χωνέψει» ότι στα ξενοδοχεία της στη Ρόδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ιδρύθηκε και λειτουργεί Σωματείο η δράση του οποίου μπαίνει εμπόδιο στις αντεργατικές πρακτικές της.

Τελευταίο από τα πολλά αντίστοιχα περιστατικά, η στοχοποίηση καμαριέρας μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Ο λόγος; Πολύ απλά ότι έδωσε μάχη ώστε να μη σηκώνουν και κουβαλούν τους σάκους με τα άπλυτα (σεντόνια – πετσέτες) οι καμαριέρες, κάτι που άλλωστε δεν είναι μέσα στα καθήκοντα της ειδικότητάς τους. Αντίθετα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τη μεταφορά τους με ειδικά καρότσια από τους οροφοκόμους (βαλέδες).

Μάλιστα, ο ίδιος ο διευθυντής δεσμεύθηκε στην αρχή της φετινής σαιζόν, ενώπιον της Διοίκησης του Σωματείου ότι οι καμαριέρες δε θα ξανασηκώσουν σάκους. Στη συνέχεια όμως… έπαθε αμνησία!

Είναι γνωστό ότι οι καμαριέρες και γενικότερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα στη μέση και τα πόδια, εξαιτίας της βαριάς δουλειάς τους. Στα ξενοδοχεία της Aldemar στη Ρόδο, η υγεία τους κινδυνεύει ακόμα περισσότερο από την απαίτηση της επιχείρησης να μεταφέρουν τους σάκους με τα άπλυτα οι καμαριέρες από τα δωμάτια ως το σημείο όπου συγκεντρώνονται και φορτώνονται, καθώς έτσι βγαίνει η δουλειά με λιγότερα μεροκάματα -λιγότερους βαλέδες. Την ίδια στιγμή όμως που οι βαλέδες δεν προλαβαίνουν η επιχείρηση κατά καιρούς αποσπά έναν για να καθαρίζει πισίνες, αφού ούτε εκεί επαρκεί το προσωπικό!

Η συνάδελφος, είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στην εργοδοσία για τη μεταφορά των σάκων, αναφέροντας ότι όπως σχεδόν όλες οι καμαριέρες έχει πρόβλημα στη μέση της και με το να κουβαλάει τους σάκους επιδεινώνεται. Η επιχείρηση όμως, αντί να πάρει μέτρα για την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων όπως είναι υποχρεωμένη, επέβαλλε ακόμα πιο αυταρχικά στις καμαριέρες να συνεχίσουν να κουβαλούν τους σάκους.

Το αποτέλεσμα ήταν το πρόβλημα της συναδέλφου να οξυνθεί και να χρειαστεί 17 μέρες αναρρωτική άδεια για να συνέλθει. Φυσικά δεν είναι η μοναδική καμαριέρα που αναγκάζεται να πάρει αναρρωτική άδεια, είναι φαινόμενο λίγο πολύ συνηθισμένο και σε αυτό και σε άλλα τμήματα με αυτή την ένταση της δουλειάς. Συχνά είναι και τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα, όπως δεκάδες φορές έχουμε καταγγείλει.

Όταν επέστρεψε στη δουλειά, προσκόμισε ιατρική γνωμάτευση ώστε να απαλλαγεί από τη χειρωνακτική μεταφορά φορτίου. Η εργοδοσία την παρέπεμψε στον παντελώς άγνωστο για τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ιατρό εργασίας. 

Εκεί, χωρίς ο γιατρός εργασίας να έχει στα χέρια του καμιά από τις εξετάσεις της συναδέλφου, αμέσως συμπέρανε ότι δεν κάνει να είναι καμαριέρα αλλά… καθαρίστρια για να την ελαφρύνει από το φόρτο εργασίας! Μάλιστα ο γιατρός άφησε κατάπληκτη τη συνάδελφο όταν της είπε ότι οι βαλέδες δεν έχουν χρόνο να κουβαλούν τους σάκους, ότι δηλαδή λέει και η εργοδοσία.

Θυμίζουμε επίσης ότι φέτος η επιχείρηση έχει εγκαταστήσει εργολαβικό συνεργείο που έχει αναλάβει την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων. Όμως η δουλειά είναι τόσο σκληρή και οι αποδοχές τόσο χαμηλές που οι παραιτήσεις έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας. Έτσι η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα στέλνει καμαριέρες να καθαρίζουν κοινόχρηστους χώρους, οι οποίες φυσικά διαμαρτύρονται. Επομένως, εντελώς συμπτωματικά η «διάγνωση» έρχεται πολύ βολική στην επιχείρηση. Θα έχει μια καμαριέρα αναγκασμένη να δουλεύει σαν καθαρίστρια και μάλιστα με τη «βούλα» του γιατρού εργασίας. Και φυσικά με αυτό τον τρόπο στέλνει το μήνυμα και στις υπόλοιπες: «μη διαμαρτύρεστε γιατί θα πάθετε τα ίδια». 

Απαιτούμε να επιστρέψει η συνάδελφος εδώ και τώρα κανονικά στη δουλειά και την ειδικότητά της και άμεσα η επιχείρηση να εξασφαλίσει την απαλλαγή των καμαριέρων από τη μεταφορά των σάκων.

Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Σωματείου έκανε παρέμβαση στην επιθεώρηση εργασίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου. Ξεκαθαρίζουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να λυθεί αυτό το ζήτημα προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Ρόδος, 12 Σεπτέμβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/