Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΚΚΕ: Τουρισμός και εκλογές 25-1-2015


Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Γενάρη, είναι φυσικό σε μια περιοχή όπως η δική μας, που ο τουρισμός αποτελεί τη βασική δραστηριότητα, τα πολιτικά κόμματα να παρουσιάζουν τις θέσεις τους για τον κλάδο. Μελετώντας κανείς, τις θέσεις όλων των άλλων κομμάτων, εύλογα μπορεί να βρεθεί σε σύγχυση για το ποιανού κόμματος το πρόγραμμα διαβάζει, αφού λίγο ή πολύ στα ίδια ζητήματα επικεντρώνουν και από την ίδια σκοπιά τοποθετούνται.
Κοινό στοιχείο στην ανάλυση όσων καταπιάνονται με το ζήτημα του τουρισμού είναι το εξής :
 Είτε δεν υπάρχει καμιά αναφορά στους εργαζόμενους του κλάδου, είτε γίνεται προσπάθεια να ξεμπερδέψουν με ορισμένες γενικόλογες διαπιστώσεις, όπως για παράδειγμα:   είναι κακό να είναι απλήρωτοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Πράγμα που δείχνει την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Φυσικά αυτό ως ένα βαθμό εξηγείται από το γεγονός ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι στο σύνολό τους, εκτός από τους υποψηφίους του ΚΚΕ δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το αντικείμενο του τουρισμού, ως εργαζόμενοι. Το μοναδικό ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές στο οποίο συμμετέχουν ως υποψήφιοι βουλευτές, ξενοδοχοϋπάλληλοι, σε μια περιοχή μάλιστα που δυο νησιά, η Ρόδος και η Κως φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις, στην κατάταξη με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.
Όμως ο κύριος λόγος που οι εργαζόμενοι του τουρισμού στα προγράμματα των άλλων κομμάτων μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, είναι άλλος. Είναι ότι όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα εκτός του ΚΚΕ, στηρίζουν αυτό το δρόμο ανάπτυξης, τα μονοπώλια, τους μεγάλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Δεσμεύονται για μέτρα που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τους όρους της κερδοφορίας τους. Έχουν όλοι αναγάγει την καπιταλιστική ανάπτυξη στον τουρισμό, σε ιερή αγελάδα. Με άλλα λόγια τα προγράμματα όλων των άλλων κομμάτων για τον τουρισμό, δεν απευθύνονται στους εργαζόμενους.  Από τα αφεντικά ζητούν να… δώσουν την ευχή τους! Φάνηκε άλλωστε και από τις ίδιες τις ομιλίες Σαμαρά και Τσίπρα στη Ρόδο που έδωσαν διαβεβαιώσεις στους μεγαλοξενοδόχους.
Όλη τους η έγνοια είναι ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Στην ουσία συμφωνούν με τις πολιτικές   που έχουν  εξειδικευθεί και υλοποιούνται  από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και Περιφερειακή  - Δημοτική αρχή έβαλαν πλάτη, τα προηγούμενα χρόνια για να στρώσουν το δρόμο, να ισοπεδώσουν κατακτήσεις των εργαζομένων, να ρίξουν την τιμή της εργατική δύναμης.
Μήπως δεν ήταν οι κυβερνήσεις ΝΔ  - ΠΑΣΟΚ που ενσωμάτωσαν την οδηγία Μπολκενστάιν της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ελληνικό δίκαιο, που νομοθέτησαν την ενοικίαση εργαζομένων, μήπως δεν ήταν η περιφερειακή αρχή που πρωτοστάτησε για την υπογραφή διακρατικών συμβάσεων με χώρες της ανατολικής Ευρώπης για τάχα ανταλλαγή σπουδαστών; Μήπως δεν ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα που χαιρέτησε τουλάχιστο μια από αυτές, μιλώντας για γέφυρα επιχειρηματικότητας με την Ουκρανία; Αυτά προετοίμασαν το έδαφος, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τις  καραβιές των ενοικιαζόμενων και «μαθητευόμενων»  των 300 – 400 ευρώ.
Οι συνεχείς αυξήσεις στις αφίξεις κάθε χρόνο, το ζωηρό ενδιαφέρον μεγάλων τουριστικών μονοπωλίων να επενδύσουν, η συνεχής ανέγερση νέων πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων είναι όλα στοιχεία που δείχνουν ότι ο κλάδος αναπτύσσεται.
Όμως αυτή είναι η μία μόνο πλευρά. Από το 2012 ως σήμερα οι αφίξεις αυξήθηκαν στη Ρόδο κατά 323.000, οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν δυο φορές. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς ότι για την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου η ΣΣΕ είτε δεν ισχύει, είτε οι εργοδότες δεν την εφαρμόζουν με το έτσι θέλω, προσθέσει την  εντατικοποίηση της δουλειάς, την καταστρατήγηση του ωραρίου, καταλαβαίνει   το μέγεθος της  αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων  από την μια και από την άλλη το μέγεθος της αύξησης του  ποσοστού κερδοφορίας κεφαλαίου .
Πίσω λοιπόν από τα σαλόνια των μεγάλων ξενοδοχείων και τους πράγματι εντυπωσιακούς αριθμούς, είναι οι καμαριέρες που αντί για 12 καθαρίζουν 24, 25, 26 δωμάτια, που αντί για τις τρεις σχολούν στις 5, στις 6, στις 7. Είναι οι μάγειροι και οι σερβιτόροι που δουλεύουν ένας εκεί που παλιά δούλευαν τρεις. Είναι οι εκατοντάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι κάθε σαιζόν που από την ένταση της δουλειάς μεταφέρονται στα επείγοντα λόγω εργατικού ατυχήματος, ή επειδή λιποθυμούν ή υφίστανται ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους. Είναι αυτοί που ακόμα και αν πληρώνονται στην ώρα τους αγωνιούν πως θα βγάλουν το χειμώνα με ένα  επίδομα ανεργίας είτε κουτσουρεμένο είτε κομμένο για το οποίο  κανένας δε δεσμεύεται να επαναφέρει ούτε καν στο πρότερο καθεστώς.
Ανάλογες είναι οι συνέπειες για άλλος αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομαγαζάτορες του κλάδου. Συμπιέζονται από τα μονοπώλια του κλάδου που ρουφούν και το τελευταίο ευρώ και οδηγούνται στην καταστροφή και στο κλείσιμο.
Δεσμεύεται κανείς που διεκδικεί την ψήφο των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε αυτές τις εκλογές ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει; Το αντίθετο, δεσμεύονται όλοι οι άλλοι, χωρίς καμία εξαίρεση, να συνεχίσουν στην ίδια ρώτα.
Επειδή λοιπόν το δρόμο στον οποίο μας προτείνουν όλοι να συνεχίσουμε να βαδίζουμε τον ζούμε ήδη, επειδή την επόμενη μέρα των εκλογών η κόλαση στους τόπους δουλειάς θα είναι εδώ για τους ξενοδοχοϋπάλληλους ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβέρνηση, είτε φοράει το μανδύα του αριστερού είτε του δεξιού, χρειάζεται σε αυτές τις εκλογές να βγει πιο δυνατό το ΚΚΕ.
Γιατί το ΚΚΕ, κάθε ψήφο την επενδύει άλλος αγώνες, που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσω των στελεχών του που πάλευαν  στο ΠΑΜΕ, που δεν υπήρξε απεργία σε ξενοδοχείο, στην οποία να μην ήταν βασικός αιμοδότης. Κινητοποιήσεις  που η πλειοψηφία τους έληξε με έστω πρόσκαιρη νίκη των εργαζομένων.
Γιατί παλεύει μέσα στο κίνημα να ανακουφιστούν οι άνεργοι με συγκεκριμένα μέτρα: Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και ο χρόνος να είναι συντάξιμος, δωρεάν μεταφορές, απαγόρευση της διακοπής ρεύματος νερού και 30% μείωση στα τιμολόγια, απαλλαγή από δημοτικά τέλη. Μέτρα που τα έφερε και στη βουλή για ψήφιση αλλά όλα τα άλλα κόμματα, που είναι δεμένα στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμφώνου για το Ευρώ, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, τα καταψήφισαν.
Γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που βλέπει τον τουρισμό πρώτα απ’ όλα ως λαϊκό δικαίωμα για όλους και όχι ως εμπόρευμα, που το 80% των Ελλήνων δεν μπορεί να το αγοράσει.
Γιατί παλεύει για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για να μην υπάρχει κανένας χώρος δουλειάς χωρίς οργανωμένους εργαζόμενους. Γιατί το περιεχόμενο και οι στόχοι πάλης που προτείνει δίνουν την ελπίδα  να αναπληρωθούν οι απώλειες των τελευταίων χρόνων και να υπάρξουν νέες κατακτήσεις.
Γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον δρόμο του αγώνα ,ώστε  ο αμύθητος πλούτος του αστρονομικού 1,5 δις ευρώ το χρόνο που έχει έσοδα ο Τουρισμός, μόνο στη  Ρόδο, μαζί με την ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, τα εργοστάσια, τα καράβια να μπει στην υπηρεσία του λαού και όχι στην τσέπη των αφεντικών.
Γιατί με ενίσχυση του ΚΚΕ θα βγει  την επόμενη μέρα  πιο δυνατός ο λαός.
Ρόδος 23-1-2015
Κώστας Γιαννόπουλος
Ξενοδοχοϋπάλληλος,
 μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου
 και του ΔΣ του ΕΚΡ

Υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στα Δωδεκάνησα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/