Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΠΑΜΕ: Οι εξελίξεις στο ξενοδοχείο Kresten Royal ιδιοκτησίας Κρεσταινίτη αντικατοπτρίζουν αυτό που συμβαίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων της Ρόδου.


Δελτίο Τύπου
Οι εξελίξεις στο ξενοδοχείο Kresten Royal ιδιοκτησίας Κρεσταινίτη αντικατοπτρίζουν αυτό που συμβαίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων της Ρόδου. Μειώσεις μισθών, μαζικές απολύσεις με στόχο την αντικατάσταση των εργαζομένων από νέους κάτω των 25 χωρίς δικαιώματα, τσάκισμα της Συλλογικής Σύμβασης και κάθε κατάκτησης των εργαζομένων του κλάδου.
Η εργοδοσία στο Kresten Royal έχει ως διακηρυγμένο στόχο το προσωπικό να αποτελείται στο 90% με νέους κάτω των 25. Για το λόγο αυτό προχώρησε πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου σε πάνω από 35 απολύσεις. Ανάμεσά τους 18 καμαριέρες που πέρσι απέργησαν και πέτυχαν να πληρώνονται στην ώρα τους και με βάση τη Συλλογική Σύμβαση καθώς και μια έγκυος καμαριέρα.
Μάλιστα η συμπεριφορά του εργοδότη και στελεχών απέναντι στην έγκυο συνάδελφο ήταν προκλητική και χυδαία, αφού αμφισβητούσαν αν είναι έγκυος ενώ βρίσκεται στον έκτο μήνα, και τη ρωτούσαν πότε έγινε η σύλληψη. Αυτό είναι το θράσος των αφεντικών. Αυτό σημαίνει προστασία της μητρότητας στον καπιταλισμό.
Γιατί οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμη και αυτό της μητρότητας, δε συμβαδίζουν με τα κέρδη τους, με την «ανταγωνιστικότητα» γι’ αυτό και οι ξενοδόχοι τα ισοπεδώνουν. Το ομολογούν άλλωστε τα ίδια τα στελέχη. Ο ίδιος ο διευθυντής έλεγε στους εργαζόμενους πέρσι ότι το ξενοδοχείο έχει ανταγωνιστικές τιμές και άρα ανάλογα πρέπει να προσαρμοστούν οι μισθοί.
Φυσικά οι περισσότερες από αυτές τις απολύσεις είναι εκτός των άλλων και παράνομες. Άλλες επειδή είναι εκδικητικές, άλλες επειδή ξεπερνούν το μηνιαίο όριο και φυσικά παράνομη είναι η απόλυση της εγκύου. Οι μεγαλοξενοδόχοι όμως, γνωρίζουν καλά ότι έχουν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού με το μέρος τους.  Οι νόμοι και το κράτος σε γενικές γραμμές υπηρετούν την κερδοφορία τους έτσι κι αλλιώς. Ακόμα όμως κι όταν ένας νόμος μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους, αυτοί που συνήθως επικαλούνται τη νομιμότητα  τον κάνουν κουρελόχαρτο. Δε χωρούν λοιπόν αυταπάτες ότι λύση στα μεγάλα μας προβλήματα θα δώσουν τα δικαστήρια και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Δε χωρά επίσης καμιά αυταπάτη για το τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή που τάζουν στο λαό κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες. Και στον τουρισμό αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους. Είναι ανάπτυξη που θα απογειώσει τα κέρδη των αφεντικών με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους, ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.
Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε μαζική παρέμβαση στο Ξενοδοχείο με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη της εγκύου συναδέλφου. Η εργοδοσία, εμφανίστηκε αρχικά ανυποχώρητη αντέδρασε προκλητικά απειλούσε και με μηνύσεις , κάλεσε την αστυνομία η οποία έστειλε στο χώρο μεγάλη δύναμη. Τελικά η αποφασιστική στάση του συγκεντρωμένου κόσμου τσάκισε την τρομοκρατία, η εργοδοσία αναδιπλώθηκε και επαναπροσέλαβε την έγκυο συναδέλφισσα.
Μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση της πάλης τους από τα κάτω, μέσα στους χώρους δουλειάς, τσακίζοντας την τρομοκρατία και ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ
Παρασκευή 24 Μάη 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/