Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Στις 8 Μάη του 1945 υπογράφηκε στη Σύμη η προσυμφωνημένη μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας-Βρετανίας - παράδοση της Δωδεκανήσου…

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 8 Μάη του 1945  υπογράφηκε στη Σύμη η προσυμφωνημένη μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας-Βρετανίας - παράδοση της Δωδεκανήσου από τους αποχωρούντες Γερμανούς στους Άγγλους εισβολείς .
Οι Άγγλοι κατακτητές, διέψευσαν πολύ γρήγορα τις ελπίδες του Δωδεκανησιακού λαού, ότι δήθεν ήρθαν ως απελευθερωτές. Κράτησαν σε ισχύ τη σκληρή φασιστική νομοθεσία και τη συμπλήρωναν όπου την έβρισκαν ελλιπή. Οι Ιταλοί έμειναν στις θέσεις τους και υποστηρίχθηκαν οι δοσίλογοι, ενώ ο Δωδεκανησιακός λαός βίωνε απίστευτη φτώχεια, πείνα  και καταπίεση.
Μάλιστα, όλο και πιο έντονα αποκαλύπτονταν προσπάθειες των Αγγλων για αυτονόμηση της Δωδεκανήσου. Έτσι δημιουργήθηκε  η ανάγκη ίδρυσης παλλαϊκής οργάνωσης για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τον νέο κατακτητή, την επιβίωση του Δωδεκανησιακού λαού, και την λειτουργία δημοκρατικών θεσμών.
Αυτή η ανάγκη έγινε πράξη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, με τη δημιουργία του Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης, του ΕΜΠΑ, για  να γίνει η αντίσταση κατά των Άγγλων πιο οργανωμένη. Ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξε το ΕΜΠΑ στα σχέδια των Άγγλων, και ο ηρωικός αγώνας του Δωδεκανησιακού λαού, δρομολόγησαν την απελευθέρωση από τους νέους κατακτητές και την ενσωμάτωση με την Ελλάδα. Όμως δεν ήταν εύκολος ο δρόμος.
Ενα χρόνο μετά την αποχώρηση των Γερμανών, στην πρώτη επέτειο της παράδοσής τους, στις 8 Μάη 1946,δύο Συμιακοί, στελέχη του ΕΜΠΑ, ο Ελευθέριος Διακογιάννης και ο Φανούριος Χατζηστρατής, προβαίνοντας σε μια πράξη αντίστασης, κατεβάζουν από τον ιστό τους, στη Σύμη, τις δύο τεράστιες σημαίες των ΗΠΑ και της Αγγλίας, σύμβολα της νέας κατοχής και στη θέση τους βάζουν την ελληνική σημαία.
Ανελέητος υπήρξε ο διωγμός των αγωνιστών από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές και τη συμμαχική τους Ελληνική κυβέρνηση. Η ηρωική αντίσταση των Δωδεκανήσιων αγωνιστών, η δράση του ΕΜΠΑ, οδήγησαν  τελικά στην απελευθέρωση και στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το Μάρτιο του 1947.
Η εγκληματική δράση των ιμπεριαλιστών ανά τον κόσμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η επιθετικότητά του, συνοδεύεται από ένα χυδαίο αντικομμουνισμό που επιχειρεί, και με αποφάσεις της ΕΕ, να εξισώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό, την αντίσταση των λαών με τους θύτες.
Ο λαός σήμερα πρέπει να συνεχίσει με τη λαϊκή συμμαχία να αντιστέκεται στο καπιταλιστικό σύστημα  που γεννά τους άδικους πολέμους, το φασισμό, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να αγωνίζεται για την ανατροπή του.
 Να αγωνίζεται για τη δική του λαϊκή εξουσία.
Οι ιμπεριαλιστές δεν είναι ανίκητοι. Η μόνη υπερδύναμη είναι η δύναμη των λαών.

Ρόδος 8 Μάη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/