Όπως είναι γνωστό στις σχολές κατάρτισης φοιτούν τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών που θέλουν να αποκτήσουν μια ειδίκευση τελειώνοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση ή το Λύκειο, να μάθουν μια τέχνη αφού η δυνατότητά τους να σπουδάσουν χρόνο με το χρόνο λιγοστεύει, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Τα προηγούμενα χρόνια, για μια μεγάλη μερίδα νεολαίων, οι σχολές αυτές (τουριστικές και μη) και ειδικά η λειτουργία των οικοτροφείων αποτέλεσαν σε ένα βαθμό διέξοδο. Σταδιακά όμως και με συγκεκριμένη κατεύθυνση η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά. Στη Ρόδο και ορισμένα από τα γύρω νησιά όπου ο τουρισμός είναι μονοκαλλιέργεια, είναι λογικό τα εργατόπαιδα να στρέφονται μαζικά προς τα τουριστικά επαγγέλματα και τις αντίστοιχες σχολές. Γρήγορα όμως, οι προσδοκίες τους, τα όνειρά τους διαψεύδονται και αρχίζει ο γολγοθάς: Τα οικοτροφεία αποτελούν παρελθόν ενώ οι οικογένειες των σπουδαστών καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για ενοίκια, φαγητό, μετακινήσεις, ρούχα, εξοπλισμό, ακόμη και για τα υλικά. Είναι επίσης γνωστά και τα μεγάλα λειτουργικά προβλήματα που έχουν λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης που τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο.
Ποια είναι όμως η αντιμετώπιση που έχουν στις σχολές αυτές τα παιδιά της εργατικής τάξης; Ας δούμε ένα παράδειγμα. Την περασμένη εβδομάδα ένας νεαρός σπουδαστής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου ο οποίος να σημειωθεί ότι διανύει 30 χιλιόμετρα καθημερινά με το λεωφορείο για να παρακολουθεί τη σχολή και άλλα τόσα για να επιστρέψει, άργησε κυριολεκτικά 5 λεπτά στην εξέτασή του, χωρίς μάλιστα να είναι δική του η ευθύνη. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική συγκοινωνία και οξύνονται ακόμη περισσότερο κατά την τουριστική περίοδο.
Ο διευθυντής της σχολής κ. Κουντούρης, χωρίς να σηκώσει κουβέντα απέβαλε το σπουδαστή από την εξέταση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις τον Οκτώβρη. Βεβαίως ο κ. Κουντούρης δεν ασχολήθηκε ποτέ με το πώς θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές όπως για παράδειγμα η μετακίνησή τους. Δεν τον ενδιαφέρει αν οι γονείς τους είναι άνεργοι, απλήρωτοι και με τι θυσίες στέλνουν τα παιδιά τους από τα χωριά και τα γύρω νησιά. Αρκεί να τηρείται ο στρατιωτικού τύπου κανονισμός!
Βέβαια ακόμη και στις πανελλήνιες εξετάσεις να αργήσει κανείς γίνεται δεκτός αν δεν έχουν δοθεί τα θέματα. Γιατί λοιπόν τέτοια αυστηρότητα θα αναρωτηθεί κανείς. Είναι ζήτημα πειθαρχίας, απάντησε ο διευθυντής! Οι σπουδαστές των τουριστικών σχολών βιώνουν τον αυταρχισμό, τη στρατιωτικού τύπου πειθαρχία που είναι κομμάτι της εκπαίδευσής τους, της προετοιμασίας τους για να μπουν στην παραγωγή χωρίς δικαιώματα και να μην αντιδρούν. Αυτό το ρόλο έχει αναλάβει ο κ. Κουντούρης και καθώς φαίνεται προσπαθεί να ανταποκριθεί με ιδιαίτερο ζήλο. Γι αυτό και τον έχουν επιλέξει. Έχει άλλωστε εκπαιδευτεί καλά από τη μακροχρόνια θητεία του ως στέλεχος στα ξενοδοχεία του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.
Με αφορμή το γεγονός αυτό συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εκλεγμένοι στις διοικήσεις των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, ξεναγών, εργαζομένων Mira Mare και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου έκαναν παρέμβαση στη σχολή και απαίτησαν να οριστεί ξανά ημερομηνία εξέτασης. Ο διευθυντής αντιμετώπισε τα στελέχη του εργατικού κινήματος απαξιωτικά και κάλεσε την αστυνομία. Η στάση του κατά τα άλλα «παιδαγωγού» είχε σαν αποτέλεσμα 4 οπλισμένοι αστυνομικοί να βρεθούν ανάμεσα σε νεαρούς σπουδαστές πολλοί από τους οποίους ήταν και ανήλικοι. Λίγο αργότερα και μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστών η αστυνομία αποχώρησε.
Ανάμεσα σε άλλα ο διευθυντής της σχολής είπε στους συνδικαλιστές ότι δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα στο χώρο. Ο ίδιος μάλιστα δυο φορές στο παρελθόν αρνήθηκε να δώσει άδεια να γίνει ομιλία στη σχολή. Οι μεγαλοξενοδόχοι όμως και οι διάφορες εταιρείες που θέλουν να οργανώσουν ημέρες καριέρας και σεμινάρια είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτοι αλλά συχνά προσκαλούνται.
Ξεκαθαρίζουμε ότι έχουμε και παραέχουμε «αρμοδιότητα» γιατί σε αυτές τις σχολές σπουδάζουν τα παιδιά μας και οι αυριανοί μας συνάδελφοι, η καινούρια βάρδια της εργατικής τάξης. Το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να μάθουν είναι αυτό της οργάνωσης στα συνδικάτα και της πάλης για το δίκιο τους.
Δε διαπραγματευόμαστε την επαφή με τους σπουδαστές, ούτε θα τους αφήσουμε έρμαιο στα αφεντικά και τους κολαούζους τους. Απαιτούμε να οριστεί νέα ημερομηνία εξέτασης για το σπουδαστή και για όσους άλλους έχει συμβεί το ίδιο καθότι σύμφωνα με καταγγελίες και άλλων σπουδαστών, αυτό γίνεται συστηματικά. Καλούμε όλα τα σωματεία της περιοχής και πρώτα απ’ όλα των εκπαιδευτικών να καταδικάσουν τη στάση του διευθυντή της σχολής και να απαιτήσουν να γίνει ξανά η εξέταση.
Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου