Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΕΙ Η ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ – ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέσεις και προτάσεις* των βουλευτών Α΄ και Β΄ Πειραιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. Τζένης Βαμβακά, Θοδωρή Δρίτσα και Παναγιώτη Λαφαζάνη στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλης για το εκρηκτικό πρόβλημα που απειλείται να δημιουργηθεί στην πορθμειακή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών της Σαλαμίνας.
1. Διαμαρτυρηθήκαμε προς τον κ. Υπουργό, γιατί αν και συγκάλεσε τη σημερινή σύσκεψη βουλευτών, είχε σπεύσει από χθες να ανακοινώσει δημοσίως τις αποφάσεις του. Δηλώσαμε ότι ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση και παραμείναμε στη σύσκεψη εξαντλώντας όλα τα όρια καλής πίστης και ανοχής, με την ελπίδα ότι τα «τετελεσμένα» θα επανεξεταστούν και ότι θα αναζητηθούν λύσεις ώστε η Σαλαμίνα να μην αποκοπεί συγκοινωνιακά και να μην ταλαιπωρηθούν χιλιάδες άνθρωποι.
Ζητήσαμε επίσης – όπως έκαναν και άλλοι βουλευτές – να συμμετάσχει στη σύσκεψη και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, ο οποίος ήδη είχε προσέλθει – αν και απρόσκλητος – στο Υπουργείο. Το αίτημα μας έγινε δεκτό.
2. Δηλώσαμε πως θεωρούμε αδιανόητο να εκτελούνται ακτοπλοϊκά δρομολόγια (έστω και μικρών αποστάσεων όπως αυτή του πορθμείου Περάματος - Σαλαμίνας) χωρίς εγγυημένη ασφαλιστική κάλυψη επιβατών και οχημάτων σε περίπτωση θαλασσίου ατυχήματος.
Πράγματι, το Προεδρικό Διάταγμα 6/2012 με βάση το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η με αριθμό 2009/20ΕΚ Ευρωπαϊκή Οδηγία προβλέπει, από την έναρξη της ισχύος του, σύναψη Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων των πλοιοκτητριών εταιρειών με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Σύμφωνα με το νόμο, οι πλοιοκτήτες όφειλαν επομένως να συνάψουν τέτοια συμβόλαια, ανεξάρτητα από την εκκρεμότητα της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Επισημάναμε όμως ότι:
α. Η αοριστία του Π. Διατάγματος και της Κοινοτικής Οδηγίας θέτει σε βάσιμη αμφισβήτηση την πραγματική κατοχύρωση του δικαιώματος επιβατών και κατόχων οχημάτων για ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.
β. Αποδεικνύεται τώρα πόσο καταστροφική και ιδιοτελής ήταν η απόφαση (από το 2011) της κατάργησης του Δημοσίου Κεφαλαίου ΚΑΕΟ το οποίο μάλιστα λειτουργούσε επικουρικά και ως πόρος πρόσθετης σημαντικής ενίσχυσης του ΝΑΤ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τον κατάργησαν, δήθεν για να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων όπως ζητούσαν οι ενώσεις των ακτοπλόων, κάτι που όχι μόνο δεν συνέβη αλλά αντίθετα σχεδόν αμέσως οι τιμές αυξήθηκαν !.
γ. Απαιτείται επομένως συνολική επανεξέταση του συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης και όχι η διατήρηση αυτών των υποκριτικών και επικίνδυνων νεοφιλελεύθερων ρυθμίσεων υπέρ της «αγοράς», όταν η μόνη χρησιμότητα τους είναι η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εταιρειών χωρίς εγγυημένη ανταπόδοση.
3. Τέλος, με βάση τα παραπάνω προτείναμε και ζητήσαμε να «παγώσει» η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, με νέα απόφαση του Υπουργού να δοθεί νέα παράταση εφαρμογής του για εύλογο χρονικό διάστημα (ενδεικτικά προτείναμε 3 μήνες). Στο διάστημα αυτό να επανεξεταστεί το σύστημα κατοχύρωσης της ασφαλιστικής κάλυψης υπέρ επιβατών και οχημάτων σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος.
Κυρίως όμως ζητήσαμε να ενημερωθούν οι πολίτες της Σαλαμίνας και να μην αιφνιδιαστούν. Είναι οι μόνοι που δεν φταίνε και όμως αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες της αντιδικίας πλοιοκτητών και Υπουργείου. Είναι αδιανόητο να οδηγηθούν σε αφάνταστη ταλαιπωρία χιλιάδες άνθρωποι που μετακινούνται καθημερινά για λόγους εργασίας, υγείας, μόρφωσης και για πολλούς άλλους αναγκαίους λόγους που δεν επιδέχονται αναβολής.
* Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης λόγω δεσμεύσεων σε άλλη υποχρέωση δεν συμμετείχε στη σύσκεψη αλλά οι παραπάνω θέσεις και προτάσεις είναι προϊόν κοινής απόφασης.  


10/05/2013                                                                                          
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/