Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Αυτό που θέλουν είναι η επίσπευση της εφαρμογής της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε έναν ακόμα εμπαιγμό επιδόθηκε η πλειοψηφία  του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, στη συνεδρίασή του στις 26/02/2013 σχετικά με το θέμα «το καλάθι αγροτικών προϊόντων» για να πείσει τους αγρότες ότι η ΚΑΠ δεν είναι η οριστική καταστροφή τους, αλλά η ευκαιρία , η λύση μέσα από ένα καλάθι, ή ροδίτικο πρωινό, ή όπως αλλιώς κι αν την ονομάσουν για να την εξωραΐσουν, θα είναι η σωτηρία τους.
Κοροϊδεύουν και προκαλούν συνειδητά τους αγρότες, γιατί δεν έχουν στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, ούτε να εξασφαλίσουν στις λαϊκές οικογένειες φθηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
  Αυτό που θέλουν είναι η επίσπευση της εφαρμογής της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ.
Έγινε προσπάθεια αποενοχοποίησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  απ’ όλες τις άλλες παρατάξεις, ώστε να γίνει αντιληπτό από τους αγρότες ότι φταίνε οι ίδιοι για την κατάστασή τους, αλλά  και οι καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί της ΕΕ.
Γίνεται φανερό, ότι οι διαφωνίες τους περιορίζονται στη γραφειοκρατία της εφαρμογής της καταστροφικής πολιτικής των ΚΑΠ, ενώ η πραγματική τους θέση είναι ταγμένη στην προώθηση των σχεδιασμών της συγκυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν συμφέρον από την εφαρμογή της ΚΑΠ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , αποκάλυψε με την τοποθέτηση της επικεφαλής του συνδυασμού,  Λίλας Καφαντάρη, πού οδηγεί και ποια θα είναι τα καταστροφικά αποτελέσματα της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μιας δρομολογημένης καταστροφής των φτωχών αγροτών και της απόλυτης διατροφικής εξάρτησης από τα μεγάλα μονοπώλια.
 «Σε μια περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που η μικρομεσαία αγροτιά δέχεται την επίθεση της πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.  η πλειοψηφία  του Περιφερειακού Συμβουλίου Νότιου Αιγαίου πρωτοστατεί στην προώθηση της Νέας Κ.Α.Π. στην εξειδίκευση των νόμων φτωχοποίησης , ξεκληρίσματος στην αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών στον αποπροσανατολισμό τους.
Στην αρχική σας εισήγηση  αναφέρατε  «Η σταδιακή αποδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα που στην χώρα μας και στην περιοχή μας ξεκίνησε την δεκαετία του 1990 και εντάθηκε την επόμενη του 2000 καθότι ως εθνικό πρότυπο ανάπτυξης …. Σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας εισάγεται  και το 85% των διατροφικών αναγκών».   
Αποφεύγετε συστηματικά και συνειδητά να εντοπίσετε τις αιτίες, τους υπεύθυνους  και τα τεράστια κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, που αποφέρει αυτή η πολιτική, επιρρίπτοντας  άοσμα και άγευστα την ευθύνη σ΄έναν αναπτυξιακό μοντέλο (τυχαίο;)  που υιοθετήθηκε. Αποκρύπτετε την συνθήκη του Μάαστριχτ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που σημαίνει ελεγχόμενη παραγωγή ανά χώρα  της Ε.Ε. , τις επιδοτήσεις αποκαθήλωσης της αγροτικής παραγωγής και ξεκληρίσματος  των αγροτών, που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα η συγκυβέρνηση και η τρικομματική. Αποκρύπτετε ότι φορείς και υλοποιητές αυτής της πολιτικής στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου ήσασταν εσείς.
Δημιουργείτε ψευδαισθήσεις και ταυτόχρονα αναγκαστικές επιλογές υιοθέτησης της νέας ΚΑΠ, λέγοντας   «Οι αλλαγές που διαμορφώνονται στην Ε.Ε. , προκαλούν αναδιατάξεις  και αναθεωρήσεις στο παραγωγικό ευρωπαϊκό αγροτοδιατροφικό μοντέλο και υπαγορεύουν την εφαρμογή μιας νέας ΚΑΠ μετά το 2013».
Μιλάτε για «συλλογική διαχείριση» στα πλαίσια του καπιταλισμού, για «προαγωγή της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» , όταν οι βασικές αυτές αρχές της Ε.Ε. οδήγησαν τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα.
Πουλάτε φρούδες ελπίδες ότι στα πλαίσια της Ε.Ε. μπορεί να γίνει «στοχευμένη ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως ιστορική παραγωγική βάση της χώρας μας…» προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.

Τι εξυπηρετεί και ποιους άραγε  το «καλάθι του νότιου αιγαίου», όταν :

1.     Όλοι οι δείκτες συνηγορούν στην συρρίκνωση των παραδοσιακών καλλιεργειών. Ελαιοκαλλιέργεια, Αμπελουργία, Κηπευτικά, Εσπεριδοειδή, Όσπρια, Σιτηρά, Κτηνοτροφές.Το ζωικό κεφάλαιο έχει περιοριστεί, η παράκτια αλιεία εξαλείφεται, οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν μονοπωληθεί.
2.     οι τιμές παραγωγής των αγροτικών προϊόντων εκτινάσσονται στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου στα ύψη, πέραν των υπόλοιπων παραγόντων, με τις αυξήσεις που επιβάλλουν οι πολυεθνικές στα λιπάσματα (30% την τελευταία χρονιά), στα φάρμακα,  γενικά στα εφόδια.
Όταν οι τιμές του πετρελαίου γίνονται αποτρεπτικές, η τιμή  ρεύματος και του αρδευτικού νερού έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα. Όταν τα μεταφορικά ελέγχονται από τους επιδοτούμενους εφοπλιστές.
3.     μειώνεται  η  επιστροφή του  ΦΠΑ, με προοπτική πλήρους κατάργησης, όπως και στο φόρο πετρελαίου.
4.     μπαίνουν νέα  χαράτσια των  αυξήσεων στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ.
5.     περικόπτονται άγρια οι ισχνές  αγροτικές συντάξεις.
6.     καταργείται το  αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, και επιβάλλεται η υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων και η φορολόγηση και των χωραφιών.
7.     οι μεγαλύτερες μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως  η ΚΑΙΡ (10η στην Ελλάδα) είχε ένα σύνολο υποχρεώσεων για το 2011 14.409.413 ευρώ και λόγω της πολιτικής, που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ενάντια στη ρευστότητα με τους παραγωγούς απλήρωτους και τους εργαζόμενους με μηδαμινούς μισθούς. Με την πρόσφατη επιβολή του προστίμου (800.000 ευρω) , οδηγείται σε ξεπούλημα ή κλείσιμο. 
8.     Υποδομές, όπως το φράγμα της Κρητηνίας παραμένει μετέωρο πάνω από τριάντα χρόνια, σε μια καθαρά αγροτική περιοχή,   όταν λιμνοδεξαμενές δεν λειτούργησαν ποτέ,  όταν το φράγμα της Απολακκιάς παραμένει σε σημαντικό βαθμό αναξιοποίητο.
9.     ιδιωτικοποιείται η ακίνητη περιουσία του δημοσίου ,  αντί πινακίου φακής και προσφέρεται σε ομίλους δήθεν για ανάπτυξη.
10.                 Πρωτοπόρα συσκευαστήρια συνεταιρισμών , παλιότερα του συνεταιρισμού της Κρητηνίας για οπωροκηπευτικά και σήμερα του συνεταιρισμού Σορωνής για συσκευασία λαδιού καταδικάζονται στην παθητική λειτουργία και εξαναγκάζονται στο κλείσιμο.
11.                 Πρότυπα ερευνητικά κέντρα μελέτης και εφαρμογής νέων ποικιλιών (ΒΑΡΗ- ΚΑΛΑΜΩΝΑΣ) κλείνουν.
12.                 διαλύονται  οι συνεταιρισμοί και προωθούνται στα πλαίσια της Ε.Ε. οι ομάδες παραγωγών.
13.                 Στήνετε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση του κεφαλαίου σε όποια δραστηριότητα κρίνει αυτό πιο προσοδοφόρα.
14.                 Ο κ. Μουσουρούλης υπουργός ναυτιλίας, αναδεικνύει  ως «σωτήρες» των νησιωτών τις αγορές, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Με βάση τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, το μεγάλο κεφάλαιο θα βάλει στο χέρι ένα χώρο γεωστρατηγικής σημασίας και από πάνω θα τους εξασφαλίσει ζεστό χρήμα από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, τη "Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης"».
15.                 Ο στρατηγικός σχεδιασμός που 2013-2020 που ψηφίσατε πρόσφατα στον πρωτογενή τομέα προβλέπει «Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της οργάνωσης παραγωγών (clustering-συνεργατικότητα).

Είναι προφανές ότι το λεγόμενο «καλάθι του Νότιου Αιγαίου» δεν έχει να κάνει με την αγωνία του μικρομεσαίου αγρότη για την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειάς του.
Η εφευρετικότητα στην φρασεολογία προσπαθεί να κρύψει το βάθος και την έκταση των νέων οδυνηρών μέτρων για τον μικρομεσαίο αγρότη, το άνοιγμα του δρόμου στην παραπέρα διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου.
Πως διαφορετικά να εξηγηθεί  η κοροϊδία ότι οι ξενοδόχοι θα παίρνουν ντόπια προϊόντα για το «Ροδίτικο πρωινό»; Και αν τα πάρουν τα θέλουν σε εξευτελιστικές τιμές. Η αλήθεια είναι, ότι μεγαλέμποροι εισάγουν και προωθούν στις ξενοδοχειακές μονάδες προϊόντα από τρίτες χώρες (π.χ. ντομάτα  από Τουρκία) αμφιβόλου ποιότητας σε πολύ χαμηλές τιμές, τις οποίες τα ντόπια προϊόντα  δεν μπορούν να ανταγωνιστούν λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
Πώς διαφορετικά να εξηγηθεί το ξεκλήρισμα και των τελευταίων αγροτών που απέμειναν, η επιβολή χαρατσιών και στα αγροτεμάχια, η αλλαγή στη χρήση γης που επιβάλλεται, έξω από την επέλαση των ομίλων στον τουρισμό και στην ενέργεια (φωτοβολταικά, κλπ);  

Η Λαϊκή Συσπείρωση

1.     Καταγγέλλει στους μικρομεσαίους αγρότες την προώθηση από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.) , την μεθόδευση της διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων και στους τομείς εκείνους του πρωτογενή τομέα των νησιών, που θα τους αποφέρουν νέα κέρδη σε βάρος τους.
2.    Καλεί την μικρομεσαία αγροτιά    στην οργάνωση, ανασυγκρότηση, ζωντάνεμα και μαζικοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, τη συγκρότηση όπου δεν υπάρχουν και  το δυνάμωμα των αγωνιστικών ενωτικών Ομοσπονδιών που δραστηριοποιούνται στην  περιοχή του Νότιου Αιγαίου.
3.    Καλεί να συνεχίσουν και να μαζικοποιήσουν τον αγώνα τους, να αντισταθούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, για να καταργηθούν τα χαράτσια και μην επιβληθούν οι φόροι, για  να ανατραπεί η νέα κοινή αγροτική πολιτική.
4.     Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι και οι ίδιοι θύματα του καπιταλισμού, της καπιταλιστικής κρίσης γι' αυτό επιβάλλεται η συνάντηση των αιτημάτων και η κοινή δράση με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, της νεολαίας, που όλοι αποτελούμε θύματα της βάρβαρης επίθεσης που δεχόμαστε στα δικαιώματα και τη ζωή μας. Μόνο μια τέτοια λαϊκή συμμαχία μπορεί να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης, της ανατροπής της βαρβαρότητας,  της οικοδόμησης μιας κοινωνίας από το λαό για το λαό. Σε αυτό το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής και της αντεπίθεσης καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.».

Ρόδος 28/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/