Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Μετενέργεια: Χτύπησαν και το τελευταίο οχυρό των εργαζομένων .


Η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σημαίνει ότι οι όροι των συλλογικών συμβάσεων παραμένουν ενεργοί για ένα ακόμη εξάμηνο. Αυτή είναι μια πρόνοια το νομοθέτη προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα καταλήξουν στην υπογραφή μίας νέας σύμβασης.
    Με την κατάργηση της μετενέργειας η προστασία αυτή  αίρεται και ο μισθωτός επιστρέφει στην  ατομική διαπραγμάτευση και στην ατομική σύμβαση χωρίς την προικοδότηση των όσων είχε κατοχυρώσει μέσω της τελευταίας συλλογικής σύμβασης, χωρίς καμμια ασφαλιστική δικλείδα . Κατάργηση της μετενέργειας σημαίνει πως στην πράξη ο μισθός κάθε εργαζόμενου, νέου ή παλαιού στην δουλειά , με προϋπηρεσία ή άνευ, μπορεί να επαναπροσδιορισθεί από μηδενική βάση και με σημείο εκκίνησης τον εκάστοτε κατώτατο μισθό και όχι την τελευταία κλαδική σύμβαση ή την ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί .
   Στελέχη του σώματος επιθεωρητών εργασίας εκφράζουν φόβους ότι θα επικρατήσουν κυρίως οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μετά την ψήφιση του νόμου, θα περιλαμβάνουν μειώσεις από 20% έως 40%. Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2.000.000 εργαζόμενους. Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις , όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων στα ΚΤΕΛ , των οποίων η μετενέργεια λήγει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
   Όλα αυτά σημαίνουν στην ουσία μονομερείς μειώσεις κατά περίπτωση των νόμιμων αποδοχών των ήδη εργαζόμενων, την καθιέρωση της ατομικής διαπραγμάτευσης για τους όρους αμοιβής και εργασίας , ενώ πλήττονται ασύμμετρα, δυσανάλογα  και με συνέπειες διαρκείας ήδη συμφωνημένα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα.
   Η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος του ΣΟΚ και της εθνικής υποτέλειας οδηγεί ταχύτατα την Ελλάδα σε κατάσταση πείνας και εσωτερικής στάσης πληρωμών.
   Να μην περιμένουμε τις εκλογές. Η απάντηση του λαού πρέπει να είναι άμεση.
                                                                    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΑΙ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/