Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Κοινωνική Συμφωνία: Προϋπολογισμός του 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 7/11/2012
Δεδομένης της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2013, η Πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» Λούκα Τ. Κατσέλη  έστειλε «Τεχνικό Σημείωμα για τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ λόγω των παρεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και των νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2013» προς τον Πρωθυπουργό, τους Πολιτικούς Αρχηγούς και τους Βουλευτές.
Στο Σημείωμα, που συνοδεύεται και από σχετική περίληψη-Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Κοινωνική Συμφωνία», η Λούκα Τ. Κατσέλη προειδοποιεί μεταξύ άλλων ότι, κατά τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, η υιοθέτηση των ακραίων και πέραν κάθε λογικής μέτρων δημοσιονομικού στραγγαλισμού και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας θα έχει ως συνέπεια την Μείωση του ΑΕΠ κατά 7,36% το 2013.
Η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας», επί πλέον, χαρακτηρίζει τον Προϋπολογισμό ως εικονικό και υπογραμμίζει πως η εσκεμμένη συνειδητή υποεκτίμηση των υφεσιακών επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής, εκτός των επιπτώσεων της στην ελληνική οικονομία, αποδυναμώνει και τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης έναντι της Τρόϊκας και των εταίρων μας.
·         Επισυνάπτονται η αναφερόμενη περίληψη-Δελτίο Τύπου της 6/11/2012, και η συνοδευτική επιστολή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εικονικός ο Προϋπολογισμός του 2013
Η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%
Αθήνα, 6/11/2012
§  Ο Προϋπολογισμός του 2013 που θα ψηφισθεί αυτή την εβδομάδα από τους βουλευτές που στηρίζουν την τρικομματική Κυβέρνηση όχι μόνο θα βαθύνει την ύφεση, θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, τη φτώχεια και τις ανισότητες αλλά και θα διογκώσει αντί να αμβλύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ.
§  Με συντηρητικές εκτιμήσεις, που παρατίθενται στο τεχνικό σημείωμα που συνεπισυνάπτεται, η υιοθέτηση των ακραίων και πέρα κάθε λογικής μέτρων δημοσιονομικού στραγγαλισμού και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ κατά 7,36%.
§  Οι προβλέψεις του  Προϋπολογισμού για αναμενόμενη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (ύφεση) κατά -4,5% είναι παντελώς ανεδαφικές και προδιαγράφουν από τώρα τον εκτροχιασμό στην υλοποίηση του.
§  Η βαθειά ύφεση που θα προκληθεί από την υιοθέτηση των νέων μέτρων που προβλέπονται θα οδηγήσουν σε σημαντική υστέρηση των αναμενόμενων εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών, διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος και περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
§  Με την υιοθέτηση του νέου οδυνηρού πακέτου δημοσιονομικών και εργασιακών μέτρων που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η επίδραση από τις περικοπές στη μισθολογική δαπάνη αναμένεται να είναι περίπου 9,7 δις συμβάλλοντας στη μείωση του ΑΕΠ κατά 5,02%.
§  Περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 2,34% θα προέλθει από τις πρόσθετες μειώσεις των συντάξεων, την αποψίλωση των κοινωνικών επιδομάτων, την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων στις οικογένειες με παιδιά, την περαιτέρω οριζόντια μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο. Η μείωση της συνολικής δαπάνης από αυτά τα μέτρα εκτιμάται στα 4,7 δις €.
§  Είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Κυβέρνηση υποεκτιμά συνειδητά την υφεσιακή επίδραση των μνημονιακών μέτρων. Πριν ένα χρόνο στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είχα καταθέσει αντίστοιχες εκτιμήσεις προβλέποντας ότι η ύφεση το 2012 θα ήταν της τάξης του -6,26% όταν η Κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι δεν θα ξεπεράσει το -3%. Οι υπάρχουσες εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι φέτος το συνολικό εισόδημα θα μειωθεί μεταξύ 6,1% και 6,6%, ενώ η ίδια η Κυβέρνηση στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 εκτιμά τη μείωση στο 6,5%.
§  Η συνειδητή και εσκεμμένη υποεκτίμηση των υφεσιακών επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής δεν είναι αθώα. Εντάσσεται στην λογική μιας επικίνδυνης και ατελέσφορης προσπάθειας  νομιμοποίησης των αδιέξοδων μέτρων και  απόκρυψης των αναμενόμενων αρνητικών επιπτώσεων τους για κάθε Ελληνική οικογένεια. Αποδυναμώνει ταυτόχρονα την διαπραγματευτική δύναμη της Ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τρόικα και των εταίρων μας και συμβάλλει στην αναβολή της λήψης αναγκαίων αποφάσεων για την απαιτούμενη αναδιάρθρωση του χρέους και την ανατροπή της αδιέξοδης πολιτικής της βίαιης λιτότητας.

Αθήνα, 6/11/2012
Κύριοι Βουλευτές,
Δεδομένης της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2013, σας επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου για τις επιπτώσεις από τις εισοδηματικές και επιδοματικές περικοπές που θα επιφέρουν μείωση του ΑΕΠ πάνω από 7%,  κατά τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.
Η εσκεμμένη υποεκτίμηση των υφεσιακών επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής εντάσσεται σε μια ατελέσφορη προσπάθεια νομιμοποίησης αδιέξοδων μέτρων και απόκρυψης των αρνητικών επιπτώσεών τους για κάθε ελληνική οικογένεια και την Ελληνική οικονομία. 
Η βαθειά ύφεση που θα προκληθεί από την υιοθέτηση των προτεινόμενων μισθολογικών και εισοδηματικών μέτρων θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ και θα εντείνει τα κοινωνικά αδιέξοδα.
Τεχνικό Σημείωμα όπου αποδεικνύονται τα αρνητικά αποτελέσματα των παρεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και των νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2013 σας έχει ήδη αποσταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Ι. Πεσμαζόγλου), 10564,  Αθήνα
γρ. 605 / 619 - Τηλ. 2103311010 – 2103311030  /
www.koinonikisymfonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/