Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Επικίνδυνη και υποκριτική η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες


Αθήνα 19/03/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΥΚΑΣ Τ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΣΤΟΝ Αlpha 989
ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ
Πρωτοφανή, επικίνδυνη και υποκριτική χαρακτήρισε η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας» καθ. Λούκα Τ. Κατσέλη την απόφαση του Eurogroup  για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, εκτιμώντας ότι «οι επιπτώσεις της σε όλη την Ευρώπη θα είναι τρομακτικές».
Σε συνέντευξή της με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Σταυρόπουλο και Δήμο Βερύκιο στην εκπομπή «οι αντίθετοι» του ρ/φ σταθμού Alpha989, η Λούκα Τ. Κατσέλη επεσήμανε πως για πρώτη φορά όργανο της ΕΕ παραβιάζει ένα κοινοτικό κεκτημένο, αυτό της αρχής της εγγύησης των καταθέσεων και της ασφάλειας των καταθέσεων στην ευρωζώνη.
Το σημαντικότερο, ωστόσο, τόνισε είναι ότι η απόφαση αυτή θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, γεγονός που «δείχνει το μέγεθος της βλακείας και της έλλειψης στοιχειώδους γνώσης του πώς κινείται η αγορά  από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης».
«Είναι ίσως το πλέον αποσταθεροποιητικό μέτρο που έχει πάρει η Ευρωζώνη όλη αυτή την περίοδο της κρίσης», συνέχισε, προσθέτοντας ότι στη λήψη της υπάρχουν αναμφίβολα και «σκοπιμότητες που δείχνουν ότι η κυρία Μέρκελ και οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης θέλησαν για € 6δις να πληρώσει και ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις, όπως δεν τις σκέφτηκαν και για μία σειρά άλλων μέτρων».
«Αυτές θα είναι τρομακτικές σε όλη την Ευρώπη» πρόσθεσε η πρόεδρος της «Κοινωνικής Συμφωνίας»  και εκτίμησε πως στην απόφαση ενυπάρχει και «γεωπολιτική σκοπιμότητα, κυρίως όσον αφορά την παρουσία της Ρωσίας και ρώσων καταθετών στην Κύπρο». Έριξαν την τελευταία στιγμή ένα βάρος της προσαρμογής και σ’ αυτούς, παρά το ότι υπήρχε προσυνεννόηση ΕΕ-Ρωσίας για το χειρισμό της κρίσης, γεγονός που «εξόργισε την ρωσική ηγεσία» είπε.
Προειδοποίησε πως αν ρώσοι καταθέτες αποσύρουν τις καταθέσεις τους όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από άλλες χώρες  Ευρωπαϊκές χώρες, (την επιστροφή των οποίων από καιρό ήθελε και προσπαθούσε η ρωσική ηγεσία) θα κλονιστεί για άλλη μια φορά όλο το τραπεζικό σύστημα «και η καυτή πατάτα θα μείνει πάλι στα χέρια των ευρωπαίων που θα κληθούμε να πληρώσουμε για δεύτερη φορά».
Επί του πρακτέου, η Λούκα Τ. Κατσέλη εισηγήθηκε «ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει ότι αυτό το μέτρο δεν περνάει, η Κυπριακή Βουλή να μην το περάσει γιατί θα έχει τραγικές επιπτώσεις για την Κύπρο, να ζητήσει την εγγύηση των καταθέσεων για μετά και αυτά τα € 6δις, σε συνεργασία με τους εταίρους, να δουν από πού μπορούν να εξοικονομηθούν».
«Στο κάτω κάτω» υπογράμμισε, μέρος του πακέτου της Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ είναι να μπορεί να στηρίξει τον τραπεζικό τομέα» κάτι που έχει ήδη κάνει σε πολλές περιπτώσεις όπως στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και αλλού. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και στην Κύπρο διερωτήθηκε, «γιατί να εφαρμόζονται άλλα μέτρα και άλλα σταθμά;».
Εκτιμώντας ότι οι καταθέτες των εδώ υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών δεν κινδυνεύουν, τόνισε ωστόσο πως «το ζήτημα δεν είναι ποιος πληρώνει, είναι ότι μ’ αυτή την απόφαση αποσταθεροποιείται το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης και άρα το θέμα πρέπει να τεθεί ως συστημικό πρόβλημα και ως θέμα διανομής, ποιος δηλαδή θα πληρώσει τα € 6 δις».
«Καλύτερα να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, οι μισθωτοί παρά οι καταθέτες, διότι αν το βάρος πέσει στην κατάθεση θα πληρώσουν όλοι πολλαπλάσια» πρόσθεσε εξηγώντας ότι «αν αυτοί αποσύρουν τις καταθέσεις τους,  το όλο σύστημα θα καταρρεύσει. Ακόμη και με την απόσυρση του 25% μονάχα των μεγαλοκαταθετών θα έχουμε κρίση ρευστότητας, και συνεπώς θα κληθούμε εκ νέου να βρούμε αυτούς τους πόρους» με αποτέλεσμα ο κύπριος, ο έλληνας και, γενικά,  ο ευρωπαίος φορολογούμενος να πληρώσει πολλαπλάσια. Είναι λάθος φάρμακο».
Πρόσθεσε ότι η λήψη της απόφασης ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της ηγεσίας της Ευρωζώνης που έδωσε, παράλληλα το μήνυμα ότι άλλα μέτρα και άλλα σταθμά εφαρμόζονται στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία και άλλα στην Κύπρο».
Καταλήγοντας, εκτίμησε πως στην περίπτωση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας η απόφαση αυτή θα παίξει μεγάλο ρόλο και ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχει στις σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης. «Οι ηγεσίες της Ευρώπης και της Ευρωζώνης πρέπει επί τέλους να αποφασίσουν στρατηγικά ποιες θα είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία και πώς διαχειρίζονται μια σειρά θεμάτων γεωπολιτικής σημασίας».
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Ι. Πεσμαζόγλου), 10564,  Αθήνα
γρ. 605 / 619 - Τηλ. 2103311010 – 2103311030  /
www.koinonikisymfonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/