Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ: Η Μεσαιωνική Πόλη κινδυνεύει να βρεθεί στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων


ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ρόδου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της κοινής απόφασης των παρατάξεων του Δημάρχου του κου Χατζημάρκου , του κου Γάκη (Ρόδο Κόκκκινο) για την αποστολή της μελέτης Αναθεώρησης της Πολεοδομικής Μελέτης του Μεσαιωνικής Πόλης στα Υπουργεία προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους και επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά η θέση της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», η οποία ήταν η μόνη που καταψήφισε..
Στην τοποθέτησή του ο Τάκης Πότσος, επικεφαλής  της «Λαικής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, ανάλυσε, αποκάλυψε , καυτηρίασε την ουσία και το περιεχόμενο της διαχειριστικής πρότασης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών και πρόβαλε την ανάγκη μιας άλλης Παλιάς Πόλης για τους κατοίκους της,  τους αυτοαπασχολούμενους σ΄αυτήν, αλλά και τους επισκέπτες.
Κατάγγειλε το κυρίαρχο στοιχείο της δέσμευσης για κάθε κράτος  από την συνθήκη της «Γρανάδας», στην οποίαν στηρίχθηκαν σημαντικά σημεία της μελέτης:   «Να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία για την συντήρηση και αναστήλωση αυτής της κληρονομιάς» και τη πιστή εφαρμογή αυτής της δέσμευσης από την μελέτη, όπου χαρακτηριστικά στην εισηγητική τοποθέτηση αναφέρεται να  αξιοποιηθεί  και ο ιδιωτικός παράγοντας σε μια σειρά παρεμβάσεις στην Παλιά Πόλη.  
Ο κίνδυνος η Μεσαιωνική Πόλη να βρεθεί στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων, όταν ένα από τα βασικά στοιχεία της πρότασης είναι η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνεται και από το Νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για τις επενδύσεις, το οποίο ανοίγει δρόμο συνολικά για άγρια επέλαση του κεφαλαίου σε ό,τι απέμεινε από την κρατική παρέμβαση στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου προβλέπει: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, μπορεί να καθορίζονται για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, οι ειδικοί όροι ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων που εντοπίζονται κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή υπάρχουν πριν από την έναρξή της. Μετά την έκδοση του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος της παραγράφου αυτής δεν απαιτείται η έκδοση άλλης απόφασης από υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων - Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Τα παραπάνω σημαίνουν κατάργηση, στην πράξη, του αρχαιολογικού νόμου, ο οποίος αποτελεί την τελευταία «γραμμή άμυνας» για την πολιτιστική κληρονομιά - πάντα στο πλαίσιο του αστικού κράτους φυσικά - αφού οι αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού εκδίδονται μετά από γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων συμβουλίων του υπουργείου που είναι υπεύθυνα για την πολιτιστική κληρονομιά (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κ.ά.). Είναι γεγονός ότι τόσο ο γνωμοδοτικός χαρακτήρας αυτών των συμβουλίων - όπως και όλων των ανάλογων στο αστικό κράτος - καθώς και το αντικειμενικό αντιδραστικό πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της κρατικής μηχανής έχουν απαξιώσει και υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ρόλο τους. Τώρα όμως, με την παραπάνω παράγραφο η διαχείριση και η «τύχη» των αρχαιοτήτων που πιθανόν θα βρεθούν στο πλαίσιο των εργασιών μιας επένδυσης, αλλά ακόμη κι αν υπάρχουν εκεί που θέλει ο ιδιώτης να επενδύσει (!)... αφήνονται σε προεδρικά διατάγματα «κατά παρέκκλιση»  κάθε άλλης διάταξης, προφανώς και του αρχαιολογικού νόμου! Επιπλέον, από τη στιγμή που εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία απλώς... το «βουλώνει»!



Η απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου να παραπεμφθεί ολόκληρη η πρόταση Αναθεώρησης του Πολεοδομικού Σχεδίου στο Υπουργείο για να εκφράσει την άποψή του και μετά να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση, έχει στόχο όχι μόνο τη συσκότιση της ουσίας αλλά την καλύτερη προώθησή της με τις ευλογίες και του υπουργείου.
Η αναφορά του νομοσχεδίου  «….κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, οι ειδικοί όροι ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων που εντοπίζονται κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή υπάρχουν πριν από την έναρξή της», ανοίγει το δρόμο και για την υφιστάμενη πολιτιστική κληρονομιά.    
Δεν ήταν τυχαίες οι τοποθετήσεις του ΤΑΙΠΕΔ κατά την επίσκεψή του κλιμακίου του στη Ρόδο για τα ακίνητα στην Παλιά Πόλη. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο προώθησης της πολιτικής τους στο οποίο εντάσσεται με τις αποφάσεις της και η Δημοτική Αρχή με την σύμφωνη γνώμη και των παρατάξεων (Χατζημάρκου, Γάκη).
Πρόκειται για μία άκρως επικίνδυνη εξέλιξη που πρέπει να βρει αντίσταση, των κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης , των αυτοαπασχολούμενων γενικότερα των εργαζομένων, των εργαζομένων  στον πολιτισμό, αλλά και συνολικά από το λαϊκό κίνημα, αφού, εκτός του ότι απειλείται ό,τι μπορεί να βρεθεί, απειλούνται και τα ήδη γνωστά μνημεία και αρχαιότητες. Η καταστροφή των οποίων, ως γνωστόν, δεν είναι αναστρέψιμη.

                                                                          Ρόδος 10 Μάρτη 2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/