Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΔΩΔ/ΣΟΥ
Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις 7 Μάρτη 1948, ένα χρόνο μετά την αποχώρηση των Άγγλων, έγινε ο επίσημος εορτασμός της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, από όπου και καθιερώθηκε η ημερομηνία ενσωμάτωσης. Στην πραγματικότητα η παράδοση των νησιών μας στον Έλληνα ναύαρχο Ιωαννίδη από τους Άγγλους έγινε στις 31 Μάρτη 1947 στη Ρόδο. Είχε προηγηθεί η ιταλική και γερμανική κατοχή, που τελείωσε στις 8 Μάη 1945 με την παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων.
 Μανώλης Παπαναστασίου
Τον Μάη του 1945 , ολόκληρος ο δωδεκανησιακός λαός χαιρέτισε την αποχώρηση των Γερμανών και τον ερχομό των Άγγλων. Η ελευθερία όμως δεν ήρθε και ο νέος καταχτητής ήρθε να διαδεχτεί τους προηγούμενους. Οι ελπίδες του λαού μας για απελευθέρωση διαψεύστηκαν από την σκληρή πραγματικότητα. Κρατήθηκε σε ισχύ και εφαρμόστηκε σκληρά η ιταλική φασιστική νομοθεσία. Οι προκηρύξεις της βρετανικής στρατιωτικής διοίκησης συμπλήρωναν το φασιστικό νόμο, όπου τον έβρισκαν ελλιπή. Οι Ιταλοί έμειναν στις θέσεις τους. Υποστηρίχθηκαν οι δοσίλογοι. Δεν έγινε καμία προσπάθεια για οικονομική ανασυγκρότηση, ο πλούτος του τόπου ξεπουλήθηκε. Το ζήτημα της ένωσης με την Ελλάδα δεν ήταν λυμένο, μάλιστα όλο και περισσότερο αποκαλύπτονταν τα σχέδια των Άγγλων για αυτονόμηση των Δωδεκανήσων.
Έτσι μπήκε το ζήτημα της ίδρυσης μιας παλλαϊκής οργάνωσης που να ενσαρκώνει τις καλύτερες ελληνικές παραδόσεις της Δωδεκανήσου και στα τέλη του 1945 με αρχές του 1946, μετά από απόφαση του ΚΚΕ, που τον Ιούλη του 1945 είχε δημιουργήσει την κομματική του οργάνωση στην περιοχή , δημιουργήθηκε το Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης, το ΕΜΠΑ, με σκοπούς:
  • Να συνενώσει, να οργανώσει και να καθοδηγήσει τον Δωδεκανησιακό λαό για την άμεση και οριστική του ένωση με τη μητέρα Ελλάδα
  • Να εξασφαλίσει, κάτω από την αγγλική κατοχή, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.
  • Να καλυτερεύσει το βιοτικό επίπεδο και να ανεβάσει το εκπολιτιστικό επίπεδο του λαού.
Με τέτοιο περιεχόμενο κάλεσε όλους τους Δωδεκανήσιους να μπουν στην οργάνωση. Στους 15 μήνες της δράσης του κατάφερε μέσα από την κυκλοφορία προκηρύξεων και της παράνομης τότε εφημερίδας «ΕΝΩΣΗ» να αποκαλύψει τις ενέργειες εις βάρος της εθνικής υπόστασης του λαού, να σαλπίσει την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα, με συνθήματα και κινητοποιήσεις, να καλυτερεύσει τον επισιτισμό του λαού. Δούλεψε με όλες του τις δυνάμεις για την σωματειακή οργάνωση του λαού και παρά τα χτυπήματα, τις συλλήψεις στελεχών του από τον Άγγλο καταχτητή, πέτυχε την αναγνώριση πολλών εργατικών, επαγγελματικών σωματείων.
Η συμβολή του ΕΜΠΑ στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, οι αγώνες και οι θυσίες των αγωνιστών που συμμετείχαν σ’ αυτό, δεν θα μπορούσαν να αναγνωριστούν από το αστικό ελληνικό κράτος, όπως έδειξε και η ίδια η ιστορία. Στις 13 Μάη 1947 άρχισαν οι συλλήψεις μελών και στελεχών του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας!
Εμειναν σε φυλακές και εξορίες μέχρι περίπου το 1960. Με αυτόν τον τρόπο, τους ...τίμησε το ελληνικό κράτος για την προσφορά τους. Με την εγκατάσταση της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης στη Ρόδο, το 1947, ήρθε και η νοοτροπία του μεταδεκεμβριανού κράτους και το ΕΜΠΑ τέθηκε σε διωγμό. Τα στελέχη του Παρασκευάς Φουντουραδάκης, Μανώλης Παπαναστασίου, Πάνος Μιχαηλίδης, Γιώργος Βεργωτής και Νικήτας Γιαννικάκης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές και άλλοι πήραν το δρόμο της εξορίας.
Είναι άπειρα τα παραδείγματα της ηρωικής στάσης των κομμουνιστών, της ηθικής δύναμης που προκύπτει από την αταλάντευτη στάση τους υπέρ του λαού. Σήμερα, σε συνθήκες πιο σύνθετες όπου το καπιταλιστικό σύστημα χρησιμοποιεί και το μαστίγιό του ,το φασισμό - ναζισμό  για να καθυποτάξει το λαό , να τον τρομοκρατήσει για να σωθούν οι κεφαλαιοκράτες και οι ιμπεριαλιστές όπως και τότε,  οι ήρωες του ΕΜΠΑ γίνονται φωτεινοί οδηγοί  για τη συνειδητή επιλογή, δηλαδή, να σκοτωθείς όρθιος παρά να ζήσεις σκυφτός.
Γνωρίζει πολύ καλά τα σύστημα ότι η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί! Και οι καταχτητές ή οι εκμεταλλευτές τρέμουν τη λαϊκή οργή και τον οργανωμένο λαϊκό αγώνα.
Σήμερα το σύγχρονο περιεχόμενο της πάλης του ΕΜΠΑ είναι ο αγώνας για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία. Μια κοινωνία όπου αυτός ο λαός που παράγει τον πλούτο, υλικό και πνευματικό, θα τον δικαιούται και θα τον απολαμβάνει. Δε θα υπάρχουν παράσιτα, τραπεζίτες, βιομήχανοι, κεφαλαιοκράτες που να πίνουν το αίμα και τον ιδρώτα του λαού, που θα κλέβουν τον κόπο των γονιών μας.
Αυτά που έκαναν και που είναι ανάγκη να τα μαθαίνουμε,  χρειάζεται να τα ζωντανέψουμε με τη νέα αντεπίθεση και αντίσταση της εποχής μας. Για να φέρουμε πιο κοντά τη νίκη του λαού μας στις νέες συνθήκες.
  Ρόδος 6 Μάρτη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/