Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Περί εξαρτησιογόνων ουσιών"


Ομιλία της Βουλευτή Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Κανελλοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6.3.2013 στη συζήτηση του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης "Περί εξαρτησιογόνων ουσιών"

Κύριε Υπουργέ,

Καθότι  κι  εγώ νεόκοπη βουλευτής, αυτή η λέξη που εκστομίζεται σ΄αυτή την αίθουσα σαν βρισιά, λες και αντιθέτως είναι ιδιαίτερα κολακευτικό να είναι κάποιος δέκα, είκοσι, τριάντα, σαράντα χρόνια κολλημένος  στα βουλευτικά έδρανα, δεν θα καταπιαστώ λοιπόν σαν νεόκοπη βουλευτής με τα σκληρά νομικά θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν εκτενώς η εισηγήτρια και η ειδική αγορήτριά μας . Δεν θα επεκταθώ ούτε στα αυστηρώς ιατρικά θέματα τα οποία αναλύουν οι άριστοι γνώστες του αντικειμένου γιατροί σύντροφοί μου στην Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Θέλω μόνο να πω λίγα λόγια γιατί επιλέξαμε να στηρίξουμε επί της αρχής  αυτό το νομοσχέδιο παρόλο που, να το θέσω λαϊκά «μπάζει κατά τη γνώμη μας από παντού». Το επί της αρχής «ναι» των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο έρχεται από πολύ πίσω στο χρόνο. ΄Ημασταν οι πρώτοι ή από τους πρώτους στην Ελλάδα που μοναχικά αλλά με πείσμα λέγαμε ότι ο ναρκομανής δεν μπορεί να πετιέται σε ένα μπουντρούμι,  ο ναρκομανής είναι άρρωστος. Ο εξαρτημένος κρατούμενος είναι διπλά τιμωρημένος από τη ζωή και από τη δικαιοσύνη. Δεν ξέρω πιο είναι πιο βαρύ, ξέρω όμως και το ξέρουμε όλοι όσοι δεν κρυβόμαστε πίσω από συντηρητικά, κοινωνικά αντανακλαστικά ότι αυτή η διπλή ποινή αργά ή γρήγορα εξοντώνει και τον εξαρτημένο κρατούμενο αλλά και την κοινωνία. Το  «ναι» επί της αρχής κ. Υπουργέ, το δικό  μας  «ναι» έρχεται  από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των κρατουμένων όλα αυτά τα χρόνια. ΄Ερχεται από την απεργία πείνας των 5.000 κρατουμένων το 2008 που από τα δέκα οκτώ σημεία τους τα τρία αφορούσαν αυτά που συζητάμε μόλις σήμερα. Τότε η Κυβέρνηση και τα κανάλια επειδή συνομιλούσαμε με τους κρατουμένους  μας αντιμετώπισαν σαν τρομοκράτες που θέλουμε να ανοίξουμε τάχα τις φυλακές για να βουλιάξει η χώρα στο έγκλημα.
Κύριε Υπουργέ, πρόσφατα στη φυλακή της εκλογικής μου περιφέρειας  στον ΄Αγιο Στέφανο Πάτρας  άλλοι οκτώ άνθρωποι προχώρησαν σε απεργία για να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις του νέου Κώδικα για τα ναρκωτικά. Η συγκεκριμένη φυλακή είναι σχεδόν αποκλειστικά μία φυλακή ναρκωτικών. Οκτακόσια άτομα στοιβάζονται  σε μία φυλακή 370 θέσεων. Ογδόντα τοις εκατό και πάνω κρατούνται λόγω ναρκωτικών. ΄Αλλοι για εμπορία, άλλοι για υψηλή διακίνηση. Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι μόνο στη πτέρυγα των Ελλήνων, όπως τη λένε, σαπίζουν 370 χρήστες, 370 Ελληνόπουλα που για να εξασφαλίσουν  άλλο λίγο θάνατο έγιναν βαποράκια. Διακίνησαν ουσίες . Εμείς ξέρουμε γι΄αυτά τα παιδιά είτε μέσα είτε έξω, είναι φυλακή. Πόσο μάλλον μέσα στο δήθεν σωφρονιστικό κατάστημα της Πάτρας  όπου το ΚΕΘΕΑ έχει μόνο συμβουλευτικό σταθμό με απασχολούμενους σε εθελοντική βάση  και παραδίδει σεμινάρια, ενώ ο ΟΚΑΝΑ είναι ανενεργός. Τι να τα κάνει τα σεμινάρια ένας άρρωστος κύριε Υπουργέ;   Σ΄αυτή τη φυλακή των αρρώστων λοιπόν  δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός παρά μόνο επισκέπτης με μία σύμβαση ιδιωτικού δικαίου περιορισμένου χρόνου ο οποίος, όπως μας λένε, έρχεται όποτε μπορεί. Τη προηγούμενη βδομάδα, καθώς πληροφορούμαι, μπόρεσε και ήρθε μόνο μία φορά. Και χθες βεβαίως και δικαίως οι κρατούμενοι  στη Πάτρα διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Ειδικά μετά το τραγικό περιστατικό του κρατούμενου που έχασε τη ζωή του στο Ναύπλιο γιατί κάποιοι αποφάσισαν  να μην τον δει γιατρός. Οδοντίατρος; Και αυτός επισκέπτης. Με 50, με 60 με 70 ασθενείς τη φορά που πάει αυτό το νομοσχέδιο με αυτά τα δεδομένα ; Για ποια απεξάρτηση μιλάμε όταν σε περίπτωση επείγοντος  περιστατικού, ας  πούμε στερητικού σοκ, το εφημερεύον κοντινότερο Νοσοκομείο μπορεί να είναι του Ρίου, δηλ. σαράντα  λεπτά απόσταση. Για ποια θεραπεία μιλάμε όταν κόβετε τα κονδύλια  παντού; Ποιος θα ελέγχει τη πορεία των προγραμμάτων; Τα ίδια τα προγράμματα;  Μέχρι να φτιαχτεί ο εθνικός συντονισμός πως θα αποφύγετε τη διαφθορά μέσα στη φυλακή; Δηλαδή,  κανείς  εδώ μέσα αγαπητοί συνάδελφοι  δεν έχει ακούσει συχνά ότι συχνά για να μπει ο κρατούμενος  σε πρόγραμμα απεξάρτησης  πρέπει να κάνει και τα αντίστοιχα δώρα;  Όλα αυτά πότε θα τα πούμε;
Σίγουρα ούτε εσείς κ. Υπουργέ ούτε η λαμπρή  επιστημονική σας επιτροπή δεν τα λέτε αυτά. Αντίθετα, αντί να γράψετε ιστορία αποκαλύπτοντας πλήρως  στον Ελληνικό λαό το μεσαίωνα που ζουν οι εξαρτημένοι στις φυλακές , καθιστάτε τους κρατούμενους  που θα απελευθερωθούν βάσει των ευνοϊκών ρυθμίσεων εν δυνάμει πελάτες των ιδιωτών.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να αποκλείσετε τους ιδιώτες από τα προγράμματα που θα ακολουθούν οι εξαρτημένοι απελευθερωθέντες . Δεν είναι φετίχ αυτή μας η θέση. Η πραγματικότητα την επιβάλλει. Στη Πάτρα, ας πούμε, έχει βουήξει ο  τόπος για οικονομικές απάτες σε βάρος οικογενειών και χρηστών από ιδιώτες  προγραμματάρχηδες. ΄Εχουν καταστραφεί άνθρωποι, οικογένειες , περιουσίες. Και τέλος πάντων αντί να αναδιοργανώνετε ακόμα  καλύτερα τη κρατική χρηματοδότηση προς τις υπάρχουσες δοκιμασμένες δομές , εσείς ανοίγετε τη βεντάλια ακόμα περισσότερο , λιγότερα χρήματα για περισσότερους αποδέκτες. Πρόκειται για σφάλμα. Πάρτε τώρα πίσω  το άρθρο 58.
 Και ένα τελευταίο σημείο κ. Υπουργέ
Αποφασίζουμε να πούμε «ναι» επί της αρχής, αλλά εμείς σίγουρα ποτέ δεν θα παρουσιάζαμε στην εθνική αντιπροσωπεία ένα τέτοιο διάτρητο νομοσχέδιο. ΄Εχουν  συρραφεί αποσπασματικές ιδέες για τη θεσμοθέτηση της θεραπείας αντί της κράτησης  με  διατάξεις για όπλα, με προσωπικά δεδομένα, με επιτάχυνση της δίκης, με μισθολογικά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, με θέματα νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και ένα σωρό άλλα. Αλήθεια πως τα ανέχεται όλα αυτά ένας δημοκράτης  νομικός; Πως η νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σημαίνοντα μέλη, με ακαδημαϊκές περγαμηνές  αποδέχονται η δουλειά μιάς ζωής να γίνεται αντικείμενο συγκόλλησης  με νεοφιλελεύθερα νομικά εκτρώματα;  Εμείς κάνουμε αυτό το βήμα γιατί το οφείλουμε στη συνείδησή μας. Το οφείλουμε στις διαχρονικές μας προσπάθειες. Κυρίως όμως το οφείλουμε σε κάποιους οκτώ άρρωστους ανθρώπους, σε οκτώ κρατουμένους που τώρα ενδεχομένως μας παρακολουθούν από ένα κελί των τεσσάρων θέσεων. Το οφείλουμε σ΄αυτούς που η σκέψη και η ψυχή τους για να μείνει ζωντανή πάντα θα δραπετεύει, όσες  κι αν χτίσουν φυλακές, κι αν ο κλοιός στενεύει.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/