Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στη Ρόδο έχει ανοίξει μια συζήτηση, που τροφοδοτεί τη ρατσιστική βία.

      Οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες. Το πρόβλημα και η πρόταση του ΚΚΕ

   Με αφορμή το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στη Ρόδο έχει ανοίξει μια συζήτηση, που τροφοδοτεί τη ρατσιστική βία και ρίχνει νερό στο μήλο της Χρυσής Αυγής. Κανείς δε μιλά για το τι φταίει για τη μετανάστευση, αλλά αντίθετα καλλιεργούν μια αντίληψη ότι οι μετανάστες ήρθαν εδώ από διάθεση περιπλάνησης.
Πριν από τις πρόσφατες εκλογές, η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της επέλεξαν να αξιοποιήσουν το χαρτί του «μεταναστευτικού», της «ασφάλειας» και της εγκληματικότητας. Επιδίωξαν έτσι να σπρώξουν σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια τη λαϊκή οργή, χρεώνοντας στους μετανάστες το πρόβλημα της ανεργίας, της δημόσιας υγείας, της εγκληματικότητας.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό που συνειδητά κρύβουν όλοι οι άλλοι: ποιος φταίει για τη μετανάστευση;
Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού είναι φυσικό επακόλουθο στο καπιταλιστικό σύστημα, αφού η λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα» απαιτεί την προσέλκυση φτηνού εργατικού δυναμικού. Αυτή ήταν πάντα η θέση του ΚΚΕ ακόμα και με τα μεγάλα κύματα μεταναστών που έφευγαν από την Ελλάδα για να δουλέψουν σε άλλες χώρες, σε άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης. Η άρχουσα τάξη, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του τις τελευταίες δεκαετίες άσκησαν πολιτική προσέλκυσης μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ φυσικά έχει ευθύνες και για τη μαζική προσφυγιά, εξαιτίας της συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Και για να μιλάμε με παραδείγματα:
·         Τη δεκαετία του ΄70, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μέσω μεγάλων, διεθνών δουλεμπορικών γραφείων, προχώρησε σε μαζική ναυτολόγηση  ξένου ναυτεργατικού δυναμικού με μειωμένα δικαιώματα κάτι που επιδιώκουν να κάνουν και σήμερα με την άρση του καμποτάζ.
·         Τη δεκαετία του ’90 με την επικράτηση της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του άρπαξαν την ευκαιρία για προσέλκυση ή αξιοποίηση ξένου εργατικού δυναμικού. Η ΝΔ πρωτοστάτησε στην προσέλκυση Αλβανών εργατών και το ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύτηκε το δράμα των παλινοστούντων προσφύγων. Και όλα αυτά με την προπαγάνδα της «ελευθερίας» που εξασφάλιζε ο «καπιταλιστικός παράδεισος».
·         Στα ολυμπιακά έργα το 80% των εργατών ήταν μετανάστες, που ζήτησαν οι μεγαλοεργολάβοι, με εβδομαδιαία εργασία 53 – 60 ώρες και με καθηλωμένα μεροκάματα.
·         Το 2005 ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), ζητούσε από την τότε κυβέρνηση την εισαγωγή εργατών από τις γειτονικές Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία, που θα πληρώνονταν με τους εκεί μισθούς, απειλώντας μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μεταφέρουν και τα άλλα εργοστάσια τους εκτός Ελλάδας.
·         Τη στιγμή αυτή εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του νησιού μας έχουν έρθει κατά παραγγελία των μεγαλοξενοδόχων από Βαλκανικές χώρες, για να δουλεύουν με 300 ευρώ το μήνα – στην καλύτερη περίπτωση.
Οι στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, στις οποίες οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετείχαν ενεργά, εκτός των άλλων επιπτώσεων για τους λαούς, προκάλεσαν τεράστια κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας και κυρίως η ιδιότητά της ως καπιταλιστικού κράτους μέλους της ΕΕ και μάλιστα πύλης εισόδου, όπου ανθεί κάθε νομότυπη ή παράτυπη παρανομία, έχουν ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο κύμα μεταναστών και προσφύγων, από χώρες που βιώνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Η τεράστια πλειοψηφία, σε ποσοστά της τάξης του 90% δε θέλουν να μείνουν εδώ, αλλάνα συνεχίσουν για άλλες χώρες της ΕΕ. Παραμένουν όμως εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, εξαιτίας της συνθήκης Σένγκεν και του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, της ΕΕ.
Τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους έφεραν στην Ελλάδα όλοι αυτοί που τώρα με κατασταλτικά μέτρα προσπαθούν να τους διώξουν. Θέλουν περισσότερο ελεγχόμενη τη μετανάστευση είτε είναι «νόμιμη» είτε «παράνομη». Κλείνουν τη στρόφιγγα γιατί εξάλλου η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει τον εφεδρικό στρατό των ανέργων.

Τι είναι τα κέντρα κράτησης μεταναστών;
Τα κέντρα κράτησης δημιούργησε η κυβέρνηση Παπαδήμου με σκοπό να κρατούνται οι μετανάστες που συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά, με στόχο την απέλασή τους, πράγμα που τις περισσότερες φορές σημαίνει κίνδυνο και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Πρόκειται για μέτρο αστυνομικού κατασταλτικού χαρακτήρα που παραπέμπει σε σύγχρονες Σπιναλόγκες. Η φυλάκιση των μεταναστών σε τέτοια άθλια κέντρα κράτησης, χωρίς φροντίδα για τη διατροφή και για την υγιεινή τους, σε συνδυασμό με τις κακουχίες που πέρασαν μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας έχει συνέπειες και στην υγεία τους. Και αυτό το προκαλούν όλοι αυτοί που κλαίγονται ότι τάχα οι μετανάστες είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα η γκετοποίηση των μεταναστών και προσφύγων και τα άγρια μέτρα καταστολής πυροδοτούν πράξεις ρατσιστικής βίας εναντίον τους και δίνουν τροφή σε δυνάμεις όπως είναι η Χρυσή Αυγή.

Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τη μετανάστευση;
Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο αιτημάτων άμεσης ανακούφισης των μεταναστών, με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.
·         Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Εκεί να παρέχεται ιατρική φροντίδα, ώστε να δίνονται πιστοποιητικά υγείας, δωρεάν σίτιση και νομική αρωγή.
·         Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.
·         Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
·         Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ
·         Να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.
·         Να σταματήσουν τα μέτρα καταστολής στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων)
·         Να σταματήσει η Ελλάδα τη συμμετοχή της σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.
Το ΚΚΕ λέει στο λαό καθαρά ότι δε μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις στο μεταναστευτικό, χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, της συμμετοχής της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, σύγκρουση με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα ζητήματα της οικονομίας.
Επομένως και από τη σκοπιά των προβλημάτων της μετανάστευσης η λύση βρίσκεται στην πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, στην αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, με εργατική λαϊκή εξουσία, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, και θα σχεδιάσει ένα δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Νομ.Επιτρ. Νοτ Δωδ/σου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/