Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Για μια ακόμη φορά η Ρόδος πληρώνει την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία έχει κυριολεκτικά αφήσει το νησί μας στο έλεος των πυρκαγιών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.ΔΩΔ/ΣΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για μια ακόμη φορά η Ρόδος πληρώνει την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία έχει κυριολεκτικά αφήσει το νησί μας στο έλεος των πυρκαγιών, πολιτική η οποία επιβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται με ευθύνη όχι μόνο των κυβερνήσεων , αλλά και με την συμβολή της Τοπική Διοίκησης από Δήμους  και Περιφέρειες.
Πολιτική η οποία πήρε σάρκα και οστά στη περιοχή μας με την υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, την απόλυση των εργαζομένων της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Συγκεκριμένα στοιχεία των ελλείψεων των αρμόδιων υπηρεσιών , τα οποία επανειλημμένα και έγκαιρα το ΚΚΕ έχει θέσει τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στη Βουλή για να ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα πυροπροστασίας είναι  :  
Πυροσβεστική:
1.       Από τα 68 άτομα που προβλέπονται στην Πυρ. Ρόδου υπηρετούν 42 και από αυτά μόνο τα 36 είναι στην μάχιμη  υπηρεσία.
2.       Στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Απόλλωνα προβλέπεται δύναμη 13 ατόμων και υπηρετούν 6, στο κλιμάκιο Λίνδου προβλέπεται δύναμη 13 και υπηρετούν 9. Υπ όψιν οτι η εναρξη λειτουργίας των κλιμακιων προέβλεπε 17 πυροσβέστες σε κάθε κλιμάκιο η οποία αναπροσαρμόστηκε στα 13 άτομα.
Δασαρχείο:
1.       για όλη τη Δωδεκάνησο προβλέπονται 17 δασολόγοι και υπηρετούν 4,
2.        43 Δασοπόνοι και υπηρετούν 5
3.       109 Δασοφύλακες και υπηρετούν 26!.
  Ελλείψεις που καλύπτονται με την εξάντληση των Πυροσβεστών στα μέτωπα των πυρκαγιών, όπου εργάζονται 24ωρα χωρίς ανάπαυση χωρίς νερό και τροφή, με λίγα και παλαιά οχήματα, την υπολειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας με αποτέλεσμα την έλλειψη πρόληψης, δηλαδή την διάνοιξη και καθαρισμό των δρόμων προσπέλασης, των ζωνών πυροπροστασίας, του καθαρισμού και της φύλαξης των Δασών.
Την ίδια στιγμή  προβάλλεται ο εθελοντισμός  και  διάφορες ΜΚΟ για να αναπληρώσουν τα κενά σε προσωπικό αλλά και να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες που  είναι προσαρμοσμένες  στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι πολίτες πρέπει εθελοντικά να βοηθούν τη προσπάθεια δασοπυρόσβεσης και όχι να προβάλλεται ο εθελοντισμός ως η μοναδική λύση με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, χωρίς οργάνωση και με εκπαίδευση 120 ωρών όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η  προσπάθεια της κυβέρνησης για επανάπαυση των κατοίκων ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών «με ενισχύσεις που θα έρθουν» αποδείχτηκε και στην πράξη καταστροφική, παρ’ όλο που είχε επισημανθεί επανειλημμένα από το Κόμμα μας, γιατί μετά 15- 20 ώρες οι πυρκαγιές μετατρέπονται σε τεράστια μέτωπα.
Για τα 50.000 περίπου στρέμματα που κάηκαν, και τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα του νησιού τα προηγούμενα χρόνια έχουν ακέραια την  ευθύνη αυτοί που συνειδητά εφαρμόζουν τη δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.  Όποια κι αν διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι ήταν η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά, δεν αναιρεί τις ευθύνες τους.

Το κύριο ζήτημα πλέον ανάγεται στην αλλαγή της πολιτικής πρόληψης  και προστασίας των δασών και της υπαίθρου από τις καταστροφικές πυρκαγιές με:
    1. διεκδίκηση άμεσης χρηματοδότησης για την αντιπυρική προστασία.
    2. συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας
    3. μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή, ώστε να διασφαλισθεί λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης και διαφυγής των κατοίκων.
    4. αναβάθμιση των δυνάμεων της Δασικής Υπηρεσίας, συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
    5. διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης.
    6. ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας).
    7. τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
    8. επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν και οδηγούν στα δάση.
    9. να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και στα δάση.

Ρόδος 29/07/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/