Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

ΚΚΕ: Απάντηση στην επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη για τον τουρισμό

Άρθρο απάντηση στην επιστολή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη για τον τουρισμό από τον Κώστα Γιαννόπουλο μέλος της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΡ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ της Ρόδου «ανοιχτή επιστολή» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γάκη σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού. Δεν είχαμε σκοπό να απαντήσουμε. Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετές φορές πάρει θέση, ειδικά το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα του τουρισμού ήταν απαραίτητη μια τοποθέτηση.
Η επιστολή του κ. Γάκη, αφού περιγράφει ορισμένα από τα πολλά και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Δωδεκανήσου που τελευταία έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναμεμιγμένα με κριτική για την υποβάθμιση του λεγόμενου «τουριστικού προϊόντος» απευθύνεται σε Περιφέρεια, Δήμο, τις Ενώσεις Ξενοδόχων Ρόδου και Κω και στο εργατικό κίνημα της περιοχής, ρωτώντας τους τι μέτρα θα πάρουν για να λυθούν τα ζητήματα.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Περιφέρεια και το Δήμο να πάρουν θέση. Έχουν όμως πάρει θέση από καιρό. Πήραν θέση στην περιφέρεια όταν ψήφισαν το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό που τα δίνει όλα για το τουριστικό κεφάλαιο, με τις ειδικές οικονομικές ζώνες που ψήφισαν, με το γεγονός ότι η ίδια η αντιπεριφερειάρχης έχει μετατραπεί σε πλασιέ των μεγαλοξενοδόχων και δεν έχει αφήσει χώρα της Ευρώπης που να μην πήγε να τους διαφημίσει. Πήραν θέση στο Δήμο όταν καταψήφισαν την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και απειλούν ότι θα διώξουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν αλλά χωρίς καθυστέρηση έδωσαν 1.300.000 Ευρώ στον ΠΡΟΤΟΥΡ για την τζάμπα διαφήμιση των μεγαλοξενοδόχων.
Απευθύνοντας την επιστολή σε εργαζόμενους και αφεντικά ο κ. Γάκης υπονοεί ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου ως κοινωνικοί εταίροι, φανερώνοντας την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για την ταξική συνεργασία, ότι είναι δηλαδή δυνατό να συμβιβαστούν τα συμφέροντα των αφεντικών με αυτά των εργαζομένων. Τι αλήθεια έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από μια τέτοια κουβέντα; Προφανώς καμία. Άλλωστε πλέον υπάρχει συσσωρευμένη πείρα στους εργαζόμενους από τους στημένους διαλόγους, τις οικονομικές και κοινωνικές επιτροπές
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει την κριτική του στο μνημόνιο σαν να είναι αυτό η αιτία για τα δεινά των εργαζομένων. Όμως και στον κλάδο του τουρισμού υπάρχει πείρα. Και πριν το μνημόνιο και το ξέσπασμα της κρίσης παίρνονταν αντεργατικά μέτρα. Ήταν στην περίοδο που οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν από τους μεγαλύτερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν νομοθετήθηκαν μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, όταν ελαστικοποιήθηκαν οι σχέσεις εργασίας, όταν έπιασε αριθμούς ρεκόρ η ανασφάλιστη εργασία στον επισιτισμό, όταν καταργήθηκε το ταμείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το γνωστό ΤΑΞΥ, όταν γέμισαν τα ξενοδοχεία με καραβιές σπουδαστών και ενοικιαζόμενων εργαζομένων από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα χιλιάδες νέες κλίνες πεντάστερων ξενοδοχείων οικοδομήθηκαν (τουλάχιστο 10.000  από αυτές μέσα στην περίοδο της κρίσης).
Άρα με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο, με ανάπτυξη και με κρίση, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό υποφέρουν, οι αυτοαπασχολούμενοι καταστρέφονται και οι μονοπωλιακοί όμιλοι μεγαλώνουν την κερδοφορία τους.
Τα μέτρα που πάρθηκαν και παίρνονται εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών και θα παίρνονταν με κρίση η χωρίς. Το μνημόνιο είναι απλά ένα εργαλείο που αξιοποιούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβάλλουν πιο γρήγορα και αποφασιστικά τα μέτρα αυτά. Άλλωστε τα μέτρα πάρθηκαν και παίρνονται και σε μια σειρά χώρες που δεν έχουν μνημόνιο. Ο ίδιος ο διευθυντής της τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, πολύ πρόσφατα δήλωσε ότι ελληνικός τουρισμός χρειάζεται να γίνει πιο ανταγωνιστικός και αυτό σε μια χρονιά που σχεδόν σε όλους τους βασικούς προορισμούς καταγράφεται αύξηση των αφίξεων. Μάλιστα προχώρησε και σε προτάσεις: Γενίκευση της μαθητείας και ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πίνει νερό στο όνομα της λεγόμενης «υγιούς» ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας. Μάλιστα για τη θέση του αυτή πρόσφατα εισέπραξε και τα εύσημα από τον ίδιο τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Πλασάρει τη δική του πρόταση ως ένα καπιταλισμό πιο φτιασιδωμένο, με ανθρώπινο πρόσωπο, που όμως δεν μπορεί να υπάρξει. Ποιος μπορεί να βάλει φρένο στο μινώταυρο του κέρδους άλλωστε, ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για κάποιον που αποδέχεται την Ευρωπαϊκή Ένωση ως φιλολαϊκό θεσμό, την κερδοφορία των επιχειρηματιών ως τετελεσμένο γεγονός.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό δεν διαφοροποιούνται στην ουσία τους από τις θέσεις των άλλων κομμάτων αλλά και των ίδιων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό έχει καταγραφεί και στις μέχρι τώρα θέσεις του για τον τουρισμό πχ στην ημερίδα που πραγματοποίησε την 1η του Μάρτη στη Ρόδο όπου παρουσίασε μια σειρά διαχειριστικές προτάσεις ενώπιον της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και στις ίδιες τις μέχρι τώρα κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του κ. Γάκη για τον τουρισμό όπως πχ την παρέμβαση για το ζήτημα της Βίζας. Επόμενα η κριτική του κ. Γάκη\ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο είναι «τζούφια». Αυτό είναι ο καπιταλισμός. Και δεν παίρνει μερεμέτια. Μόνο ανατροπή. Άρα ή είσαι με αυτούς που θέλουν να τον ανατρέψουν ή με αυτούς που θέλουν τη διαιώνιση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Σε δυο βάρκες δε γίνεται να πατάς. Και απ’ ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει σε πια πλευρά είναι.
Όμως η τοποθέτηση του κ. Γάκη έχει και μια άλλη πλευρά. Αυτή η περίοδος είναι περίοδος αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, υπάρχουν διεργασίες και ανταγωνισμοί για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ποιος δηλαδή θα είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα του ικανότερου διαχειριστή. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα πλαίσια παρεμβαίνει αυτό το διάστημα στο εργατικό κίνημα για τη συγκρότηση ενός πόλου που θα ζητά αλλαγή του μίγματος διαχείρισης, ένα νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Τέτοια είναι για παράδειγμα η πρωτοβουλία των 12 ομοσπονδιών που επιχείρησαν πρόσφατα να φτιάξουν συντονιστικό χωρίς να το έχουν καν κουβεντιάσει στα Διοικητικά τους Συμβούλια. Γι΄ αυτό ο κ. Γάκης εμφανίζεται να εγκαλεί το εργατικό κίνημα ότι δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του.
ΥΓ.
Όσο για το «κοινοβουλευτικό» ύφος της επιστολής, μάλλον η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στους «θεσμούς», την «κοινωνική συνοχή», τη «δημοκρατία» και η συνεχής μετακίνησή του σε όλο και αντιδραστικότερες θέσεις τον έχουν μπερδέψει και έχει αρχίσει να απευθύνει επερωτήσεις και στο λαό…

Κώστας Γιαννόπουλος
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής
Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
Μέλος της Διοίκησης του ΕΚΡ και του Σωματείου Ξεν/λων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

Dj news: http://fanenos.blogspot.com/

ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/