Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΠΑΜΕ: Δελτίο τύπου για την κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Πήγασος

Δελτίο Τύπου
Την Πέμπτη 25 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Πήγασος στο Φαληράκι της Ρόδου,  προχώρησαν σε κινητοποίηση που εξελίχθηκε σε 24ωρη απεργία, οργανώνοντας με αυτό τον τρόπο την πάλη τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ως τη λήξη της κινητοποίησης στελέχη του ΠΑΜΕ από τον κλάδο του τουρισμού που έχουν τακτική επαφή με το συγκεκριμένο χώρο δουλειάς.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι για κάθε δυο καμαριέρες αντιστοιχούν μέχρι και 52 δωμάτια (!!!) όπως και το ότι οι καμαριέρες ορισμένες από τις οποίες είχαν προσληφθεί με ημιαπασχόληση (6ωρο) δούλευαν ως και δώδεκα ώρες, καθημερινά χωρίς ρεπό, χωρίς φυσικά να πληρώνονται υπερωρίες.
Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την ίδια συλλογική σύμβαση που πέρσι οι ίδιοι οι μεγαλοξενοδόχοι εκθείαζαν αφού εξασφάλιζε, όπως έλεγαν, την εργασιακή ειρήνη (δηλαδή το φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες των εργατών), πληρώνουν καμαριέρες με χρόνια προϋπηρεσία, 700 - 800 ευρώ για δουλειά χωρίς ρεπό.  Οι εργαζόμενοι με τη μαχητική τους στάση τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία αρχικά απειλούσε θεούς και δαίμονες και την ανάγκασαν να αναδιπλωθεί. Δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει άμεσα τις διαφορές στη μισθοδοσία, ότι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης θα μετατραπούν σε πλήρεις, ότι  θα προσλάβει επιπλέον καμαριέρες και θα εφαρμόζεται κανονικά το διάλειμμά τους το οποίο είχε στην ουσία καταργηθεί.
Βέβαια το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι ο κανόνας και όχι «μεμονωμένες περιπτώσεις» όπως είπε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε ανακοίνωσή της. Είναι η εφαρμογή στην πράξη της στρατηγικής των αφεντικών για ισοπέδωση των κατακτήσεων των εργαζομένων, για φτηνότερη εργατική δύναμη εδώ και τώρα.
Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τους ξενοδοχοϋπάλληλους αλλά όλους τους κλάδους. Απόδειξη είναι ότι αντίστοιχα προβλήματα – απλήρωτη δουλειά, καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο – και μάλιστα πολύ οξυμένα – και οι ξεναγοί αλλά και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή, κάτι που διαψεύδει με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο την προπαγάνδα κυβέρνησης και αφεντικών ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη στον τουρισμό κερδίζουν όλοι.
Κόντρα στην επίθεση και στα σχέδια της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαρατάξουν την οργάνωση της πάλης τους και τη δική τους ταξική αδιαλλαξία. Ο κλάδος έχει το επόμενο διάστημα έχει μεγάλες μάχες μπροστά του, πρώτα και κύρια την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει τις απώλειες από τις μειώσεις που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα δύο τελευταία χρόνια. Το ΠΑΜΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος αλγεινή εντύπωση προκάλεσε για άλλη μια φορά ο εκβιασμός που δέχτηκαν οι σπουδαστές των τουριστικών σχολών, από τις ίδιες τις σχολές τους για να μην πάρουν μέρος στην απεργία, επιβεβαιώνοντας ξανά το φόβο και τη σπουδή που δείχνουν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την καινούρια βάρδια της εργατικής τάξης να συναντηθεί με το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ξεκαθαρίζουμε ότι η στάση αυτή απέναντι στους σπουδαστές δε θα μείνει αναπάντητη.
ΥΓ. Η καπηλεία των αγώνων των εργαζομένων από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και η τακτική τους να εμφανίζονται εκεί που οργανώνονται κινητοποιήσεις, συχνά με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια να εκδίδουν Δελτίο Τύπου που λέει ότι τα προβλήματα λύθηκαν «κατόπιν ενεργειών τους» έχει και όρια…
Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/