Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Το ΕΣΥ στη δίνη της πανδημίας και η κυβέρνηση είναι ακόμη στο «βλέποντας και κάνοντας»

Ρόδος, 23 Mαρτίου 2021

Θανάσης Μπαράκας : Το ΕΣΥ στη δίνη της πανδημίας και η κυβέρνηση είναι ακόμη στο «βλέποντας και κάνοντας»

Δραματική είναι η κατάσταση στον τομέα της Υγείας καθώς εξαιτίας του κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας, επικρατούν συνθήκες πολέμου και η κυβέρνηση, έχει χάσει τον έλεγχο σε ότι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης.
Γιατροί και νοσηλευτές σε όλη τη χώρα, στενάζουν υπό το βάρος των ολοένα αυξανόμενων περιστατικών και αιτούνται αυτό που από την αρχή το ΜέΡΑ 25 είχε ζητήσει, δηλαδή την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Διότι μπορεί να επιτάχθηκαν 206 ιδιώτες γιατροί αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό, στη στιγμή που το ΕΣΥ είναι ήδη στην εντατική.
Η κυβέρνηση δεν στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με συνέπεια η κατάσταση να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι πόλεις στη χώρα «κοκκινίζουν» η μια μετά την άλλη, με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι εντατικές στα νοσοκομεία αναφοράς έχουν γεμίσει από περιστατικά.
Εξαιτίας της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ ο Δήμος Ρόδου εντάχθηκε στο βαθύ κόκκινο και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στην προτέρα… κακή κατάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και τη σεζόν που η κυβέρνηση επαίρεται πως θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου.
Τι θα γίνει αν αυξηθούν τα περιστατικά και στη Ρόδο στη στιγμή που το νοσοκομείο του νησιού δεν είναι αναφοράς;
Στο Δήμο Αστυπάλαιας η κατάσταση είναι δύσκολη αφού παρουσιάστηκαν ήδη έξι κρούσματα.
Η Λέρος είναι σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου δηλαδή, στο βαθύ κόκκινο με την εφαρμογή σκληρών μέτρων καθώς σε ένα νησί με πληθυσμό 9.000 κατοίκων τα 100 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι τρομακτικά πολλά, αν αναλογιστεί κανείς την ταχύτητα με την οποία μπορεί να γίνει η διασπορά της νόσου.
Η επιστολή του δημάρχου Λέρου προς τον υπουργό Υγείας, δείχνει όχι μόνο τον μεγάλο κίνδυνο και τη γύμνια του ΕΣΥ αλλά και την απουσία μέριμνας από την κυβέρνηση για όλα τα νησιά σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Θα ακούσει άραγε ο κ. Κικίλιας που έχει αρνηθεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του ΜέΡΑ 25, που έχει επισημάνει την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλο το νομό Δωδεκανήσου, την έκκληση του κ. Μιχάλη Κόλλια για οριζόντιο εμβολιασμό όλων των κατοίκων του νησιού , ελέγχους για covid -19 στις πύλες εισόδου εξόδου, παραμονή κλιμακίου του ΕΟΔΥ για τρεις μήνες και προληπτικούς ελέγχους όλων των μαθητών, των εκπαιδευτικών των σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης καθώς και του προσωπικού καθαριότητας;
Το ΜέΡΑ 25 από την αρχή της πανδημίας στήριξε την κυβέρνηση, αλλά παράλληλα, ζήτησε από το πρώτο Lockdown να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα για να γίνουν άμεσα προσλήψεις, σε ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό στο ΕΣΥ και να δημιουργήσει δίκτυο κέντρων για μαζικά τεστ που μετέπειτα θα μετατρέπονταν σε κέντρα εμβολιασμών, αλλά αρκέστηκε στο… βλέποντας και κάνοντας .
Παρά τις εκκλήσεις των δημάρχων και των κατοίκων όμως, άφησαν τα νοσοκομεία στα νησιά χωρίς ΜΕΘ και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι ούτε τώρα που η πανδημία απειλεί τους πάντες, ούτε και σε κανονικές συνθήκες, τα νοσοκομεία στα νησιά, μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες.
Ξεχνούν στην κυβέρνηση πως όλα τα σοβαρά περιστατικά από τα νοσοκομεία και τα ΚΥ των άλλων νησιών εκτός της Ρόδου διακομίζονται στην Κρήτη ή στην Αθήνα, γιατί το ΕΣΥ στην εσχατιά της Ελλάδος, νοσεί βαρύτατα .
Δίνουν βαρύτητα στο κέντρο στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Για τα νησιά αδιαφορούν και συνεχίζουν παρά τις διάφορες υποσχέσεις που δίνονται κατά καιρούς και τις θεωρίες περί νησιωτικότητας, να τα αφήνουν ακάλυπτα, χωρίς όπλα στον πόλεμο της πανδημίας, χωρίς δομές γιατρούς και νοσηλευτές.

Αθανάσιος Μπαράκας
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/