Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Υποβάθμιση του Α βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πράξη με την εφαρμογή του άρθρου 93 και την παράδοση έτοιμων προς δημοπράτηση έργων στον ΦΟΔΣΑ

Ρόδος, 18 Mαρτίου 2021

MέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Υποβάθμιση του Α βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πράξη με την εφαρμογή του άρθρου 93 και την παράδοση έτοιμων προς δημοπράτηση έργων στον ΦΟΔΣΑ

Mείζον θέμα είναι και θα συνεχίσει να είναι για αρκετά χρόνια ακόμη, αν δεν εφαρμοσθούν οι πολιτικές που πρέπει, η διαχείριση των απορριμμάτων τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες.
Και αυτό γιατί δυστυχώς ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, δεν μπορεί να υλοποιήσει εξ αρχής, όλες τις υποδομές που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει να λειτουργούν σε μικρά και μεγάλα νησιά, ώστε να μην επιβάλλονται πρόστιμα στη χώρα.
Θυμίζουμε πως η σύσταση του νέου φορέα έγινε με βάση τον νέο περιβαλλοντικό νόμο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», ο οποίος, προβλέπει με το άρθρο 93 τη σύσταση δύο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο -με συμμετοχή της περιφέρειας και των δήμων.
Το ΜέΡΑ 25 καταψήφισε και κατήγγειλε το συγκεκριμένο άρθρο καθώς οι αποφάσεις από τις τάξεις της αυτοδιοίκησης, δεν ήταν ομόφωνες όπως ήθελαν να παρουσιάζουν κάποιοι.
Ο νέος φορέας έχει σκοπό σύμφωνα και με όσα έχουν ανακοινωθεί την υλοποίηση μέτρων και έργων που προωθούν την ιεράρχηση των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και ειδικά στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 και θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ των τότε Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Αυτά στη θεωρία. Γιατί στην πράξη χωρίς διαχειριστική επάρκεια και το απαραίτητο προσωπικό, ο νέος φορέας δεν μπορεί να δρομολογήσει και να υλοποιήσει έργα.
Αναφερόμαστε σε έργα που θα μελετηθούν και θα υλοποιηθούν εξ αρχής και όχι έτοιμα δρομολογημένα έργα όπως η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ρόδου προϋπολογισμού 30,8 εκατομμυρίων ευρώ που οραματίστηκε και ενέταξε σε Σ.Δ.Ι.Τ η προηγούμενη δημοτική αρχή .
Το έργο αυτό αποτέλεσμα προσπάθειας του κ. Φώτη Χατζηδιάκου και των συνεργατών του, παραδόθηκε στο νέο φορέα παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή μπορούσε να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου.
Υλοποιώντας το άρθρο 93 , και υπακούοντας τις κυβερνητικές επιταγές , παρέδωσε ένα σημαντικό όπλο για τον πόλεμο της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νέο φορέα την ευθύνη του οποίου έχει η Περιφερειακή Αρχή.
Το ίδιο βάσει των διαδικασιών είναι «υποχρεωμένοι» να κάνουν και άλλοι Δήμοι σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Και εδώ είναι η διαφωνία μας .Δεν γίνεται οι δήμοι στο Νότιο Αιγαίο που έχουν δρομολογήσει μελετήσει και ωριμάσει μεγάλα έργα στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών να υποχρεώνονται να τα παραδώσουν επειδή έτσι αποφασίστηκε, σε ένα φορέα που δεν διαθέτει προσωπικό και διαχειριστική ικανότητα ενώ μπορούν να τα προχωρήσουν μόνοι τους.
Η Περιφέρεια θα μπορούσε να στηρίξει και να βοηθήσει μόνο τα νησιά που δεν έχουν ωριμάσει και δεν προχώρησαν έργα που αφορούν τα απορρίμματα όπως για παράδειγμα ο Δήμος Καλύμνου που διαθέτει μόνο ΧΑΔΑ και τίποτε άλλο σε εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου όπως αυτό έχει επικαιροποιηθεί και εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο την 1-12.2016. ( απόφαση στη Διαύγεια).
Τα μεγάλα νησιά που έχουν δρομολογήσει μεγάλα έργα γιατί να τα παραδώσουν στον ΦΟΔΣΑ και να γίνουν … οι οδοκαθαριστές του;
Γιατί …σκουπιδιάρηδες θα γίνουν στο τέλος οι δήμοι σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Οι δήμοι θα κάνουν τη λάντζα ενώ τα οφέλη από αυτή θα πηγαίνουν στον ΦΟΔΣΑ.
Μόνο ο Δήμος Ρόδου παραδίδει στον ΦΟΔΣΑ α)το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ), β) τους Χ.Υ.Τ.Α. Β. και Ν. Ρόδου και γ) το υπό κατασκευή εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία θα μπορούσε να διαχειρίζεται ο ίδιος όπως άλλοι ΟΤΑ στην Ευρώπη που έχουν φθάσει να παράγουν ενέργεια από τα απορρίματα.
Δεν αποκλείεται επίσης τα περίφημα Σ. Δ. Ι. Τ. να φέρουν αύξηση του κόστους δηλαδή απλά αύξηση των τελών καθαριότητας που θα κληθούν στο τέλος να πληρώσουν οι πολίτες.
Με όλα αυτά η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού στο Νότιο Αιγαίο υποβαθμίζεται αφού χάνει ένα πολύ σημαντικό τομέα τον οποίο θα υπηρετεί αλλά δεν θα μπορεί να καρπωθεί οφέλη από αυτόν.
Δεδομένης της κατάστασης και των αντιδράσεων από μεγάλους Δήμους στις Κυκλάδες κυρίως που έχουν τρέξει έργα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση της ΠΕΔ τη Δευτέρα όπου θα τεθεί το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/