Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Η υπέρβαση κόστους για την αγορά 26.500 rapid test από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Βουλή

Ρόδος , 26 Μαρτίου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Η υπέρβαση κόστους για την αγορά 26.500 rapid test 
 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Βουλή

Σαφείς απαντήσεις για τους λόγους που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αγόρασε 26.500 rapid test, κατά 79.500 ευρώ ακριβότερα από άλλους φορείς του δημοσίου τομέα, καλούνται να δώσουν στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα, οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Η επιλογή της περιφερειακής αρχής παραμένει ακατανόητη και περίεργη καθώς δεν γίνεται, εν μέσω πανδημίας να μην γίνεται σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Θυμίζουμε πως η αγορά έγινε, από την εταιρεία DERMIS HELLAS AE, που εδρεύει στη Βέροια και έχει πωλήσει τα ίδια rapid test και σε άλλους φορείς του δημοσίου.
Το δεδομένο ότι η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ενέκρινε σε δύο φάσεις, την αγορά 300 και 400 rapid test με τιμή 5,83 και 5,5 ευρώ το ένα αντίστοιχα και η Περιφέρεια Νοτίου αγόρασε τα δικά της προς 8,48, βάζει το μέσο πολίτη σε απορία για να μην αναφέρουμε υποψία, για το πως έγινε να αγοραστούν ακριβότερα 26.500 rapid test.
Επίσης απορίες υπάρχουν για το αν ζητήθηκαν προσφορές και από άλλες εταιρείες στη στιγμή που ο ΕΟΔΥ όπως είναι γνωστό, προμηθεύεται τα rapid test από τις εταιρείες ΑΒΒΟΤ και ROSHE που διαθέτουν για αυτά εγκρίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ακόμη και αν η παράδοση της παραγγελίας γίνονταν με 15 ημέρες καθυστέρηση, γιατί δεν επελέγησαν οι δύο αυτές εταιρείες που διέθεταν τα τεστ προς 7 ευρώ δηλαδή φθηνότερα από την τιμή που τα αγόρασε η Περιφέρεια;
Επίσης ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να δώσει απαντήσεις για το αν η Dermis Hellas έχει αντίστοιχη με τις ΑΒΒΟΤ και RHOSHE έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα rapid test που διαθέτει προς πώληση.
Να υπενθυμίσουμε τον θόρυβο που είχε γίνει με τα συγκεκριμένα τεστ για τον έλεγχο της υγείας των κατοίκων στους Λειψούς όπου από τα 21 δείγματα 10 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και μετά από τη διενέργεια μοριακών τεστ το αποτέλεσμα άλλαξε.
Τελικά ήταν θέμα ανικανότητας της Περιφερειακής Αρχής στη διαχείριση μια προμήθειας που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ή αδιαφορίας ως προς τη χρήση του δημοσίου χρήματος;

Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
τον Υπουργό Υγείας
τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προμηθεύτηκε rapid tests σε πολλαπλάσια τιμή σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη
Μία νέα σύμβαση έργου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έφερε στη δημοσιότητα το sky Ρόδου, καθώς, μετά από ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, φέρεται να υπεγράφη η προμήθεια υγειονομικού υλικού μεταξύ της Περιφέρειας και της εταιρείας DERMIS HELLAS E.E., με κονδύλι 224.720 ευρώ για την προμήθεια 26.500 τεμαχίων διαγνωστικών τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) για τον κορωνοϊό με το αντίτιμο του κάθε τεστ να αντιστοιχεί σε 8,48 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η ίδια εταιρία DERMIS HELLAS E.E., συνάπτει δύο διαδοχικές συμβάσεις με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις 20/1/2021 (Α.Π.173) και 22/2/2021 (Α.Π.510) για δαπάνη rapid tests, τη μεν πρώτη για 300 τεμάχια έναντι 1.749 ευρώ, δηλαδή προς 5,83 ευρώ έκαστο και τη δεύτερη για την προμήθεια 400 τεστ με το ποσό των 2.200 ευρώ, δηλαδή προς 5,50 ευρώ το τεμάχιο!
Αυτό σημαίνει πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου, πλήρωσαν ακριβότερα κατά 2,98 ευρώ το κάθε rapid test από ό,τι οι Θεσσαλονικείς.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε δημοσίως στο Sky Rodos ο ορθοπεδικός γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος μέλος της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου κ. Μανώλης Σαρικάς, στην αρχική απόφαση της Περιφέρειας αναφέρονταν η αγορά rapid test παρόμοιων με αυτά του ΕΟΔΥ, o οποίος τα προμηθεύεται, όμως, από τις εταιρείες ΑΒΒΟΤ και ROSHE. Το κόστος αυτών είναι 7 ευρώ το ένα. Και οι δύο αυτές εταιρείες έχουν λάβει την έγκριση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, για την διάθεση των rapid test που παράγουν. Η εταιρεία που επέλεξε η Περιφέρεια έχει έγκριση από Ευρωπαϊκό φορέα και την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ για τα rapid test από την Κορέα που διαθέτει στην αγορά, σύμφωνα με τον κ. Σαρικά.
Να σημειωθεί πως η εταιρεία DERMIS HELLAS E.E. έστειλε απαντητική επιστολή στο skyrodos όπου αναφέρει «Δεν μπορεί να υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ της τιμής προς το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για ποσότητα 300 τεστ αντιγόνου, εν είδη έμμεσης χορηγίας χωρίς κέρδος από την μεριά της εταιρείας μας, με την προσφορά της τιμής στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που η περίοδος της παραγγελίας και παράδοσης τους, έγινε σε περίοδο που οι τιμές των υψηλής ποιότητας τεστ και όταν ο επίσημος τιμοκατάλογος της εταιρείας μας ήταν 13 ευρώ και που επιπροσθέτως ήρθαν με κατεπείγουσα αεροπορική μεταφορά τόσο προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από την Σεούλ, όσο και αεροπορικώς από το Ελευθέριος Βενιζέλος με air cargo στο Αεροδρόμιο της Ρόδου.
Από την αρχή του 2021 οι τιμές των τεστ αντιγόνου έπεσαν Διεθνώς λόγω της μεγάλης ζήτησης, της μεγάλης παραγωγής και του μεγάλου ανταγωνισμού κυρίως από την Κίνα, πάντοτε όμως σχετίζονται με την ποσότητα παραγγελίας, τους όρους παράδοσης και πληρωμής.
Όσον αφορά εν γένει τις προμήθειες του Ελληνικού Δημόσιου, ενδεικτικά αναφέρω ότι η περιφέρεια Αττικής εντός του 2021, σε περίοδο που οι τιμές των τεστ αντιγόνου είχαν πέσει, προμηθεύτηκε 100,000 τεστ αντιγόνου με τιμή 9,35. Την ίδια περίοδο η επίσημη τιμή της εταιρείας μας ήταν 10 ευρώ, σύμφωνα με την διατίμηση που επέβαλε το υπουργείο ανάπτυξης.»
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
Πώς δικαιολογείται η διαφορά στην τιμή ανά τεμάχιο δεδομένου πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρήγγειλε 26.500 τεμάχια σε σχέση με τα 300 και 400 τεμάχια που παρήγγειλε το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης;
Κατατέθηκαν προσφορές και από άλλες εταιρείες;
Αν ναι, από ποιες και ποια ήταν η δική τους προσφορά;
Στη σύμβαση με την Dermis Hellas αναφέρονται αναλυτικά οι παράμετροι (χρόνος παράδοσης, τρόπος μεταφοράς) που αύξησαν το κόστος;
Μέσα σε πόσες μέρες παραδόθηκαν τα rapid test στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά την παραγγελία τους;
Πού αναφέρεται στις συμβάσεις με το επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πως πρόκειται για έμμεση χορηγία;
Ισχύει πως ο ΕΟΔΥ προμηθεύεται τα rapid test από τις εταιρείες ΑΒBΟΤ και ROCHE;
Αν ναι, ζητήθηκαν προσφορές και από αυτές τις εταιρείες;
Ποια η τιμή ανά τεμάχιο στις συγκεκριμένες 2 εταιρείες και πώς αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με την ποσότητα της εκάστοτε παραγγελίας;
Γιατί επελέγη η συγκεκριμένη εταιρεία και όχι οι ABBOT και ROCHE;

Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/