Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Στη Βουλή θα αναζητηθούν οι απαντήσεις για την παράνομη μετάβαση του Περιφερειάρχη στη Χάλκη με ιδιωτικό σκάφος

Ρόδος , 11 Μαρτίου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Στη Βουλή θα αναζητηθούν οι απαντήσεις για την παράνομη μετάβαση του Περιφερειάρχη στη Χάλκη με ιδιωτικό σκάφος

Απαντήσεις για την μετακίνηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην Χάλκη, επιβάλλεται να δώσουν και μάλιστα άμεσα, οι υπουργοί Ναυτιλίας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ερώτηση που κατέθεσε σήμερα, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα.
Οι απαντήσεις είναι επιβεβλημένες μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα που ζήτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε η υπόθεση στη Ρόδο και όχι μόνο.
Η κοινωνία έχει αγανακτήσει με αυτό που έγινε.Οι πολίτες πιέζονται από τα συνεχόμενα μέτρα ακορντεόν και τα διαδοχικά lockdown και δεν μπορούν, να βλέπουν τους εκλεκτούς της κυβέρνησης, να ποδοπατούν τα μέτρα για να τους προσπεράσουν, ώστε να προφυλαχθούν πρώτοι από τον κορονοϊό και να προλάβουν και τις τυχόν μεταλλάξεις αυτού.
Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και με τη σιωπή της κυβέρνησης που παρά το θόρυβο , τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες, δεν αποδοκιμάζει τον εκλεκτό της και δεν προβαίνει στις ενέργειες που πρέπει, όπως σε άλλες περιπτώσεις αυτοδιοικητικών που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς.
Για τη μετακίνηση με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος, που έγινε ημέρα Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στη Χάλκη, έχουν ευθύνες και όλες οι υπηρεσίες που υπάγονται στα δύο υπουργεία.
Όλοι αναρωτιούνται γιατί στήθηκε τραπέζι σε ταβέρνα που λειτουργούσε μόνο για take away παραγγελίες για να γευματίσουν ο Περιφερειάρχης και η παρέα του στη στιγμή που είναι σε ισχύ όλοι οι αυστηροί περιορισμοί.
Το ατόπημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και τις δηλώσεις των ειδικών πως η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού ήταν στη Ρόδο από το τέλος Ιανουαρίου.
Υπάρχουν ευθύνες όμως τόσο και γιατί επετράπη από το Λιμεναρχείο της Ρόδου ο απόπλους του ιδιωτικού φουσκωτού σκάφους αλλά και γιατί ο Λιμενικός Σταθμός της Χάλκης, επέτρεψε να αποβιβαστούν από αυτό στο νησί τα άτομα που συνόδευαν τον Περιφερειάρχη

Το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή είναι το ακόλουθο:
Θέμα: «Ο εκτός λίστας εμβολιασμός του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου ερευνάται από τις Εισαγγελικές Αρχές»
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (Υπόψιν Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων)
Στην Εισαγγελική Αρχή Ρόδου είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της κοινωνίας στο νησί και όχι μόνο, με όσα έγιναν στις 21 Φεβρουαρίου 2021 με τον εκτός σειράς εμβολιασμό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου στη Χάλκη, καθώς ο Εισαγγελέας ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές εις βάθος έρευνα για να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί.
Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, αφού οι πολίτες αγανάκτησαν γιατί ενώ, για άλλη μια φορά, εκείνοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς απασχόληση, ο Περιφερειάρχης προκλητικά δεν εφαρμόζει, όπως φαίνεται, κατά γράμμα ως όφειλε τα όσα αναφέρονται στα ΦΕΚ για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, προκαλώντας και την κοινωνία με τις αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «ανεβάζοντας» φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν πως μετέβη στο νησί με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος για να προλάβει να εμβολιαστεί εκτός σειράς, αγνοώντας και περιφρονώντας εκείνους που ήθελαν να εμβολιαστούν και αποκλείστηκαν γιατί για αυτούς δεν περίσσεψε δόση.
Ήταν ένας εμβολιασμός εκτός σειράς μεν, προγραμματισμένος δε, αφού το όνομα του ήταν γραμμένο στη λίστα, τρεις ημέρες πριν να μεταβεί στο νησί, για τον οποίο η κυβέρνηση, εξακολουθεί να σιωπά καλύπτοντας τον εκλεκτό της.
Όμως προκύπτουν ερωτήματα και για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στη μετακίνηση αλλά και για το τραπέζι που, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, στήθηκε σε ταβέρνα που λειτουργούσε μόνο για take-away παραγγελίες για να γευματίσουν ο Περιφερειάρχης και η παρέα του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νόμο, η μετάβαση του Περιφερειάρχη στη Χάλκη έπρεπε να γίνει με το πλοίο της γραμμής και όχι με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος.
Στο ΦΕΚ 5255 της 28ης Νοεμβρίου 2020, στο άρθρο 5, αναφέρονται οι περιορισμοί για τους απόπλους και κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους ιδιωτικού πλοίου αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
«Απαγορεύεται εντός της ελληνικής Επικράτειας ο απόπλους και ο κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας.
Τα εν λόγω πλοία και σκάφη δύνανται να μετακινούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας που αφορούν σε μηχανική βλάβη, ζημία, κυβερνησία και λοιπές συναφείς, απολύτως αναγκαίες, περιπτώσεις που συναρτώνται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,
β) μεθορμίσεων και δοκιμαστικών πλόων, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και τις διαταγές των οικείων Λιμενικών Αρχών,
γ) εφοδιασμού των πλοίων και σκαφών με καύσιμα, νερό και εφόδια,
δ) καταπόπλων σε/από ναυπηγεία προς επισκευή και εκτέλεση λοιπών συναφών εργασιών. Μετά την περάτωση των ανωτέρω εργασιών, επιτρέπεται απόπλους για μεμονωμένο πλου κενό επιβατών, είτε στον λιμένα ελλιμενισμού του πλοίου, είτε σε έτερο λιμένα επιθυμίας του Πλοιάρχου αυτού,
ε) εξυπηρέτησης αποκλειστικά σκοπών που σχετίζονται με την ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας. Η παρούσα περίπτωση αφορά αποκλειστικά στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής του ν. 4256/2014 (Α’ 92)».
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
1. Είναι ενήμεροι για τον απόπλου ιδιωτικού σκάφους στις 21/2/2021 από τη Ρόδο προς τη Χάλκη;
2. Αν ναι, ποια η αιτιολογία απόπλου και αν συνάδει αυτό με τη νομοθεσία;
3. Αν όχι, ποιες ενέργειες θα γίνουν ώστε να διερευνηθεί πώς και με τίνος την εξουσιοδότηση απέπλευσε το φουσκωτό σκάφος από τη Ρόδο;
4. Είχε γνώση για τον απόπλου του ιδιωτικού φουσκωτού σκάφους το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και ως εκ τούτου παρείχε άδεια;
5. Πώς ο Λιμενικός Σταθμός της Χάλκης επέτρεψε να αποβιβαστούν στο νησί τα άτομα που συνόδευαν τον Περιφερειάρχη αφού ήταν σε ισχύ όλα τα απαγορευτικά μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση;
6. Είστε ενήμεροι για τις καταγγελίες που έχουν γίνει πως σε ταβέρνα του νησιού που λειτουργούσε για take away παραγγελίες στήθηκε τραπέζι για να γευματίσουν ο Περιφερειάρχης και η παρέα του, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται;
7. Αν ναι, τι ενέργειες θα κάνετε ώστε να διερευνηθεί ποιος εξουσιοδότησε αυτή την ενέργεια;

Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/