Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Η Ρόδος παραμένει στο βαθύ κόκκινο και οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις διασωληνωμένες στην εντατική

Ρόδος, 13 Mαρτίου 2021

Θανάσης Μπαράκας: Η Ρόδος παραμένει στο βαθύ κόκκινο και οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις διασωληνωμένες στην εντατική

Στο «βαθύ κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη μένει για μια εβδομάδα η Ρόδος και όλοι οι πολίτες αναρωτιούνται, για τους λόγους που οδήγησαν τους ειδικούς, στην εισήγηση αυτή και την κυβέρνηση στην αποδοχή της.
Την ίδια ώρα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν στην εντατική, αφού δεν έχουν οικονομική ενίσχυση και στήριξη από την κυβέρνηση.
Τα στοιχεία δηλαδή τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν δείχνουν έξαρση των κρουσμάτων, ακόμη και με τη μεταλλαγμένη μορφή του ιού, σε βαθμό που να δικαιολογεί, την ένταξη του νησιού, στη λίστα με τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.
Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι τα κριτήρια πάνω στα οποία βασίστηκαν οι ειδικοί, που σε κεντρικό επίπεδο συνεδρίασαν και εισηγήθηκαν την ένταξη της Ρόδου στο «βαθύ κόκκινο».Επισημαίνεται πως η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει χωρίς πρακτικά, τα οποία, αποτυπώνουν ποιος εισηγήθηκε τι και με ποιο επιχείρημα, ώστε να γίνονται γνωστοί και οι λόγοι, που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κατάταξη των περιοχών στον επιδημιολογικό χάρτη.
Στην περίπτωση της Ρόδου, καταλυτικά λειτούργησε η αδυναμία του ΕΣΥ και το δεδομένο, ότι το νοσοκομείο, δεν είναι αναφοράς για να νοσηλεύει βαριά περιστατικά covid, σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων.
Η λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ παντού και η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες κλινικές Covid, κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά και στην περίπτωση της Ρόδου, σε ότι αφορά τη νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών κορονοϊού.
Το γεγονός όμως ότι η Ρόδος, παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» γίνεται η αιτία να μένουν κλειστές οι επιχειρήσεις και να χάνεται το οξυγόνο τους, δηλαδή η ρευστότητα από την τοπική οικονομία.
Στη χειρότερη θέση είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αν τα μέτρα ακορντεόν και τα Lockdown συνεχιστούν, θα βάλουν οριστικά λουκέτο.
Οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί γιατί δεν υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση.Η μόνη ενίσχυση που είχαν, ήταν τα δανεικά από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.Οι περισσότεροι δεδομένης της κατάστασης και της οικονομικής δυσπραγίας των καταναλωτών, δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν τα χρήματα ακόμη και αν η αγορά ανοίξει.
Μόνοι ωφελημένοι της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και στην περιοχή μας, κυρίως τα Σούπερ Μάρκετ που και ενισχύσεις και αυξημένους τζίρους είχαν, αφού με τα συνεχιζόμενα μέτρα ακορντεόν, οι καταναλωτές έτρεχαν για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, για να καλύψουν τις ανάγκες της …καραντίνας.
Πάγια θέση του ΜέΡΑ 25 είναι πως πρέπει να υπάρχει πραγματική οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και όχι δανεισμός που γιγαντώνει, το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν και το οποίο δημιουργήθηκε, πριν την έλευση της πανδημίας αφού η οικονομική ύφεση υπήρχε από το 2019 και δεν προέκυψε τώρα.
Επίσης πρέπει να διαγραφούν οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών, για να μπορέσουν να σταθούν και να επιβιώσουν. Έτσι θα διατηρηθούν και οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν.
Ήδη η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει επισημάνει στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό ή έχουν εργαζόμενους μόνο με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Όπως εξήγησε η διοίκηση της ΕΣΕΕ σε επιστολή προς τον υπουργό,ένα λάθος στην εξειδίκευση του μέτρου κάλυψης των παγίων δαπανών, οδήγησε στον αποκλεισμό αυτής της κατηγορίας των επιχειρήσεων από τα όποια μέτρα στήριξης.
Και από αυτό το λάθος δεν πλήττεται μια, αλλά 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις ατομικού και οικογενειακού χαρακτήρα, σε όλη τη χώρα που πρέπει να απασχολούν, τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ πρόκειται για το ίδιο λάθος, που είχε γίνει στον πρώτο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το οποίο διορθώθηκε μεν στις επόμενες, αλλά ένα χρόνο μετά επαναλαμβάνεται στο κρίσιμο μέτρο της κάλυψης δαπανών.
Εξαιτίας αυτού και άλλων λαθών όμως, εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις εστίασης στα Δωδεκάνησα, μένουν σε κρίσιμη κατάσταση με τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο να πλησιάζει.
Άπνοια επικρατεί και στο θέμα που αφορά, το πρόγραμμα « Νησίδα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις 10.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για στήριξη από επιχειρηματίες.
Η πολυδιαφημισμένη ανάσα που θα έδινε το πρόγραμμα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να αντέξουν το δύσκολο χειμώνα δεν ήρθε ακόμη αφού κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Με τα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας να συνεχίζονται τη Ρόδο να παραμένει στο «βαθύ κόκκινο», την κυβέρνηση να έχει χάσει τον έλεγχο, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου όντας στην εντατική από πέρσι, κινδυνεύουν να κολλήσουν …ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και να βάλουν οριστικά λουκέτο με ότι αυτό θα συνεπάγεται, για την τοπική οικονομία και τους εργαζόμενους.

ΥΓ.
Τα Σούπερ Μάρκετ δουλεύουν κανονικά με τον κόσμο να συνωστίζεται ενώ οι μικρές επιχειρήσεις που έβλεπαν τους πελάτες με το κιάλι παραμένουν διασωληνωμένες.

Θανάσης Μπαράκας
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/