Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Συνάδελφε – συναδέλφισσα ξενοδοχοϋπάλληλε,
ΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΗ 6.30μμ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η  τουριστική περίοδος που ξεκινά μας  βρίσκει  κάτω από γενικευμένη επίθεση. Πολλοί από μας δύσκολα θα βρούμε φέτος μεροκάματο καθώς οι μεγαλοξενοδόχοι προχωρούν σε μαζικές απολύσεις με στόχο να τσακίσουν τους μισθούς προσλαμβάνοντας μαζικά νέους κάτω των 25 ή μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του ΟΑΕΔ, μέσω της μαθητείας από σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, μέσω του δουλεμπορίου της ενοικιαζόμενης εργασίας, με λίγα λόγια εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Θέλουν να τελειώνουν με τις Συλλογικές Συμβάσεις και οποιαδήποτε κατάκτηση είχαν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

Τα χαμόγελα και η αισιοδοξία που διακήρυξαν από τις διάφορες τουριστικές εκθέσεις τα στελέχη της Περιφέρειας και της Ένωσης Ξενοδόχων και τα οποία γέμισαν το προηγούμενο διάστημα τις σελίδες των τοπικών εφημερίδων, ήταν γιατί κράτος και εργοδοσία πέτυχαν κέρδη μόνο για τη μια πλευρά για τα αφεντικά, ενώ εμείς κατρακυλάμε στον κατήφορο της φτώχειας. Για εμάς, υπάρχει μόνο αγωνία και αβεβαιότητα για το πως θα πληρωθούν τα νοίκια, τα χαράτσια, οι λογαριασμοί, πως θα βγει ο επόμενος χειμώνας με μισθούς πείνας, με απλήρωτα δεδουλευμένα και χωρίς επίδομα ανεργίας.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και στον Τουρισμό και σε όλους τους κλάδους. Από τη μία αμύθητα κέρδη και τα μεγάλα ξενοδοχεία να φυτρώνουν σα μανιτάρια - 10.000 νέες κλίνες πεντάστερων ξενοδοχείων δημιουργήθηκαν στο νησί μέσα στην κρίση - και από την άλλη αυτοί που παράγουν όλον αυτό τον πλούτο να οδηγούνται στην εξαθλίωση. Αυτή την κερδοφορία θέλει να θωρακίσει και να διευρύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της. Τα μέτρα που παίρνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το στόχο υπηρετούν. Θέλουν πάση θυσία να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης στα επίπεδα της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας για να μπορούν να τους ανταγωνίζονται. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τα έχουν συναποφασίσει, οι Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν συμφέρον από αυτά, τα στηρίζουν.

Τα αφεντικά έχουν στην υπηρεσία τους ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό να δουλεύει για αυτό το στόχο. Aπό την κυβέρνηση που φτιάχνει νόμους και μνημόνια κομμένα και ραμμένα να θωρακίζουν και να αυξάνουν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, μέχρι την Τοπική Διοίκηση (Περιφέρεια – Δήμος). Η Τοπική Διοίκηση που εκτός από την προκλητική διαφήμιση των ξενοδόχων με εκατομμύρια ευρώ από το χαράτσωμα του λαού -την ίδια στιγμή που κλείνουν σχολεία και το Νοσοκομείο είναι χωρίς υλικά, χωρίς προσωπικό - αποφάσισε για το Νότιο Αιγαίο Ειδική Οικονομική Ζώνη και Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Δηλαδή να δουλεύουμε με 400 ευρώ και όσο και όποτε θέλει το αφεντικό, αφού η Ειδική Οικονομική Ζώνη θα υπερισχύει της εργατικής νομοθεσίας εκεί που θα εφαρμόζεται.

Σύμμαχοι όμως των μεγαλοξενοδόχων είναι και οι εργοδοτικές και κυβερνητικές πλειοψηφίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου. Θυμήσου: Αφού υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια να αναπτυχθούν αγώνες, για να δικαιολογήσουν την υπογραφή που έβαλαν φαρδιά πλατιά κάτω από μια σύμβαση που μείωσε τους μισθούς μας, είπαν: Υπογράψαμε για να μην πεινάσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και να μπορούν οι ξενοδόχοι να μας πληρώνουν. Σήμερα και απλήρωτη είναι η πλειοψηφία των συναδέλφων αλλά και την ίδια τη σύμβαση οι μεγαλοξενοδόχοι την έχουν κάνει κουρελόχαρτο και επιβάλλουν μισθούς 800, 700, 600 ευρώ και αν τα πάρουν, για δουλειά χωρίς ωράριο και χωρίς ρεπό.



Ακόμη και τώρα, που δεν έχει μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, οι εργατοπατέρες σπέρνουν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι μπορούν να περιμένουν λύση στα μεγάλα τους ζητήματα μέσα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα δικαστήρια τους εισαγγελείς. Εμφανίστηκαν πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ φορώντας φέσια, ως «διαμαρτυρία» για τα απλήρωτα δεδουλευμένα. Όσο κι αν μασκαρευτούν όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι το πραγματικό φέσι το έχουν φορέσει οι ίδιοι στην εργατική τάξη!

 Τελευταίο τους «κατόρθωμα» η οργάνωση σύσκεψης με ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρεια, Αστυνομία τάχα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.  Που ακούστηκε αλήθεια το εργατικό κίνημα να συναντιέται σε κοινή σύσκεψη με το διοικητή της ασφάλειας και τον αστυνομικό διευθυντή και τι κοινούς στόχους μπορεί να έχουν;    

  Βέβαια τα ίδια τους τα λόγια αποκαλύπτουν το ρόλο τους, αφού πρωταρχικός τους στόχος, όπως λένε, είναι να αποζημιώνονται όσοι απολύονται Ούτε λόγος να οργανωθούν αγώνες που να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται στα ξενοδοχεία. Αυτά τα αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι! Λογικό άλλωστε αφού αποδέχονται και την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα ολόκληρη τη στρατηγική των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων αφεντικών. Έτσι πρώτα η αστική τάξη βάζει τα κόμματά της να ψηφίζουν νόμους που βολεύουν το μεγάλο κεφάλαιο και μετά οι συνδικαλιστές τους επικαλούνται την αστική νομιμότητα ως μορφή πάλης!

Σήμερα στον 21ο αιώνα, με τις τεράστιες προόδους στην παραγωγικότητα της εργασίας στην τεχνολογία στην ανάπτυξη της παραγωγής, με τον αμύθητο πλούτο που παράγουμε εμείς αλλά τον τσεπώνουν άλλοι, υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτονται οι σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Να γίνει ο τουρισμός καθολικό λαϊκό δικαίωμα πρώτα απ όλα για όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας που σήμερα η ανάγκη των διακοπών και της αναψυχής είναι για αυτούς άπιαστο όνειρο.

Αντί όμως γι αυτό γινόμαστε σκλάβοι στον 21ο αιώνα, θυσία στο βωμό του κέρδους μιας χούφτας καπιταλιστών. Είναι υπόθεση δικιά μας, του εργατικού λαϊκού κινήματος, να βάλει πλώρη να λύσει αυτή τη βασική αντίθεση. Ένα τέτοιο κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα μαζικό, μαχητικό που δε θα ξεστρατίζει και δε θα γίνεται ουρά των αφεντικών και των κομμάτων που εναλλάσονται στην κυβέρνηση.

Για μας τους εργαζόμενους δε μένει άλλος δρόμος από το να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να ξεπεράσουμε το φόβο, να κάνουμε το θυμό, την αγανάκτιση, την απόγνωση, οργανωμένο λαϊκό ποτάμι ξεκινώντας μέσα από τους χώρους δουλειάς. Να πετάξουμε έξω τους ανθρώπους των αφεντικών από το εργατικό κίνημα. Η φετινή απεργία της Πρωτομαγιάς που για πολλούς συναδέλφους θα είναι η πρώτη μέρα τους στη δουλειά πρέπει να αποτελέσει σταθμό,  να μη δουλέψει κουζίνα, εστιατόριο, να μην καθαριστεί δωμάτιο. Να γίνει αφορμή για να στηθεί μέσα στους τόπους δουλειάς ένας πυρήνας, μια επιτροπή από τους πρωτοπόρους εργαζόμενους για να οργανωθεί η πάλη τους.

Η Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ, στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας της 1ης Μάη οργανώνει την Πέμπτη 25 Απρίλη στις 6.30 το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου συλλαλλητήριο για τα μεγάλα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Απαιτούμε:
·         Καμιά απόλυση, επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων στα ξενοδοχεία με τη Συλλογική Σύμβαση όχι με μισθούς πείνας.
·         Εξόφληση των δεδουλευμένων εδώ και τώρα
·         Να καταργηθεί ο νόμος που κόβει το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς ξενοδοχοϋπαλλήλους
·         Να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με το πλαίσιο που έχει καταθέσει το ΠΑΜΕ σε εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Ρόδος, 21 Απρίλη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/