Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ: “ΠΙΕΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ”


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ  ΠΡΟΣ  ΤΟΥΡΚΟΥΣ  ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ :
“ΠΙΕΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ”
Η κατάργηση της θεώρησης εισόδου (VISA) από την Ρωσία και οι πολιτικές ταχείας και εύκολης θεώρησης επισκεπτών από άλλες τρίτες εκτός Σένγκεν χώρες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση αφίξεων πολλών εκατοντάδων χιλιάδων του τουρισμού μας, τόνισε σε δηλώσεις του ο τ.Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ.Νικητιάδης με αφορμή ομιλία του  με θέμα «Θεώρηση Εισόδου και  Τουριστική Ανάπτυξη» , ως κυρίου ομιλητή στο πρώτο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Κω το περασμένο Σάββατο, με οργανωτές τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού της Κω  , την Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Τουρκίας (TURSAB) και την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου.
            Ο τ.Υφυπουργός στην ομιλία του ανέλυσε το καθεστώς θεώρησης σε συνδυασμό με τις διατάξεις της συνθήκης Σένγκεν, τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια με το άνοιγμα της συνεργασίας με 50 VISA CENTERS και της προοπτικής ακόμη και καταργήσεως της θεώρησης (VISA) από τη Ρωσία που όπως τόνισε θα εκτοξεύσει τον Τουρισμό μας πολύ ψηλά.
            Ο κ. Νικητιάδης στην ομιλία του περιέλαβε σωρεία στοιχείων για το ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα που ισχύει στα πέντε νησιά του Αιγαίου την Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, τη Κω και τη Ρόδο και που φέτος θα ισχύσει και για το Καστελλόριζο και επιτρέπει την είσοδο από την Τουρκία στα παραπάνω νησιά μας χωρίς προξενική θεώρηση εισόδου, αλλά με απλό έλεγχο από τις Αστυνομικές Αρχές κατά την είσοδο στη χώρα.
            Απευθυνόμενος στους 120 περίπου Τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες και φορείς που παρακολούθησαν το φόρουμ, ο κ. Νικητιάδης εξήγησε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για τα νησιά μας αποτελεί κίνηση καλής θέλησης από τη χώρα μας προς την Τουρκία αφού δεν ισχύει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουμε ως χώρα προς τη γείτονα Τουρκία, «μια εμπιστοσύνη που θέλουμε να επεκταθεί και στους Ευρωπαίους Εταίρους μας…»
            « Το πρόγραμμα, τόνισε ο κ.Νικητιάδης, μπορεί από πιλοτικό να καταστεί θεσμός, αν δεν υπάρξουν παραβιάσεις του 15ήμερου που έχουμε σήμερα ως όριο παραμονής στη χώρα μας και για να γίνει αυτό, συνέχισε ο τ.Υφυπουργός πρέπει και εσείς να κάνετε αυστηρούς ελέγχους κατά την έξοδο από τη χώρα σας…..»
            Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ.Νικητιάδης και αναφερόμενος στο ισχύον για δεύτερη χρονιά πρόγραμμα , υπογράμμισε « το πρόγραμμα ήδη φέτος έχει γίνει καλύτερο αφού μειώσαμε το κόστος εισόδου από 60 € σε 35€ και το επεκτείνουμε και στο Καστελλόριζο. Όσο λιγότερες παραβιάσεις γίνουν , τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει θεσμός υπάρχουν. Η Προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε από 1η Ιουνίου 2014 θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να το πετύχουμε».
            Η ομιλία του κ.Νικητιάδη αναλυτικότερα έχει ως εξής :
Αγαπητές φίλες και φίλοι από τα γειτονικά παράλια , αξιότιμες κυρίες και κύριοι, οφείλω να δηλώσω εξ αρχής ότι με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του ενιαίου φορέα τουρισμού Κω –Νισύρου, να μιλήσω για ένα θέμα που όχι μόνο έζησα αρκετά έντονα κατά την διετή θητεία μου στη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά αποτελεί για μένα ως Δωδεκανήσιο σημαντικό ερέθισμα για διαρκή προσπάθεια ξεπεράσματος των εμποδίων της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων στην περιοχή μας.
            Ξεκινώντας τη τοποθέτησή μου πρέπει να δώσω το στίγμα του τουριστικού προορισμού που σας καλωσορίζει σήμερα εδώ. Η Κως το 2011 υποδέχθηκε από το εξωτερικό 1.100.000 τουρίστες καταφέρνοντας έτσι να αναδειχτεί στον 3ο μετά την Κρήτη και τη Ρόδο τουριστικό προορισμό της χώρας μας. Οι αφίξεις αυτές που ευχόμαστε διαρκώς να αυξάνουν υλοποιήθηκαν με  πτήσεις charter, με ημερόπλοια και κρουαζιερόπλοια με αεροπλάνα τακτικών δρομολογίων και με τις εταιρείες χαμηλού κόστους που αποτελούν το μεγάλο στοίχημα και τη μεγάλη πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε στο μέλλον .Η Κως επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο και οργανώνοντας με σχέδιο και σωστή στρατηγική τον τουρισμό της εκτιμώ ότι εύκολα μπορεί να πλησιάσει τις 2 εκατομμύρια αφίξεις ετησίως.
Κυρίες και Κυρίοι,
Ο χώρος και η συνεργασία Σένγκεν βασίζονται στη λεγόμενη Συνθήκη  Σένγκεν που έλαβε το όνομα της από το ομώνυμο Βελγικό χωριό στο οποίο υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία το 1985. Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί το έδαφος όπου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία κατήργησαν τα εσωτερικά σύνορα, αντικαθιστώντας τα με ενιαία εξωτερικά σύνορα. Εντός του χώρου αυτού εφαρμόζονται κοινοί κανόνες και διαδικασίες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα. Ταυτόχρονα, για τη διασφάλισή της  ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν ,  ενισχύθηκαν η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών  αρχών. Είναι λοιπόν χρήσιμο να κατανοηθεί ότι η Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί εργαλείο όχι για να εμποδίζεται η διακίνηση των ανθρώπων από χώρα σε χώρα, αλλά τουναντίον να διευκολύνεται.
Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τα κράτη στο πλαίσιο της συνεργασίας Σένγκεν και οι κανόνες που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της συνθήκης περιλαμβάνουν :
1.      Άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
2.      Κοινή σειρά κανόνων που εφαρμόζονται σε άτομα που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ.
3.      Εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τους όρους εισόδου και θεώρησης διαβατηρίου για σύντομες διαμονές.
4.      Ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων διασυνοριακής παρακολούθησης και συνεχούς καταδίωξης ).
5.      Ενισχυμένη δικαστική συνεργασία μέσω ενός ταχύτερου συστήματος έκδοσης και καλύτερης μεταβίβασης της εκτέλεσης των κατασταλτικών δικαστικών αποφάσεων.
6.      Θέσπιση και ανάπτυξη του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν (SIS).

Τα παραπάνω μέτρα, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω ότι λειτουργούν στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και όχι στην παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης. Υπ’ αυτήν την έννοια λοιπόν, η Συνθήκη Σένγκεν θα έπρεπε να θεωρείται από τα θετικά Ευρωπαϊκά κεκτημένα. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι πάντοτε ιδανικά. Η ανάγκη για ασφάλεια οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ανάγκη ελέγχου με ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες όσων εισέρχονται στη χώρα μας. Και αυτό για έναν απλό λόγο πού πολλές φορές δεν έχουμε συνειδητοποιήσει. Όταν κάποιος έρχεται στην Κω προερχόμενος από Τρίτη χώρα, δεν έρχεται απλώς στην Ελλάδα, εισέρχεται στην Ευρώπη.   


Η ανάγκη της ασφάλειας, εδώ στα δικά μας νησιά με την τεράστια ακτογραμμή, γίνεται πολύ πιο ορατή σχεδόν σε καθημερινή βάση. Είναι λοιπόν λογικό να εναρμονίζονται οι κανόνες εισόδου στη χώρα μας με αυτούς της εισόδου στην υπόλοιπη Ευρώπη.
            Μέχρι εδώ όμως. Και λέω μέχρι εδώ διότι είναι ακόμη πιο λογικό να διασφαλίσουμε ότι θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να έρχεται στην πατρίδα μας ως τουρίστας και ο τελευταίος πολίτης τρίτης χώρας (εκτός Σένγκεν δηλαδή ) που θα ήθελε να έρθει σε οποιοδήποτε από τα νησιά μας.
            Μέχρι σήμερα έγιναν αρκετά και σημαντικά βήματα ώστε να αρθούν οι λόγοι που δημιουργούν πρόβλημα στην θεώρηση VISAS.
            Κατ’αρχήν η χώρα μας, αντιμετωπίζοντας σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα δεν ήταν τόσο ευέλικτη στην άρση των εμποδίων θεώρησης μιας Βίζας.
            Ο ομιλών , με την ιδιότητα του Υφυπουργού Τουρισμού βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πρέπει να μελετάει την συνθήκη Σένγκεν , να μελετάει τις σχετικές εγκυκλίους  του ΥΠΕΞ για να εξακριβώσει το 2010 που υπήρχαν προβλήματα στην θεώρηση.
            Ο ανθρώπινος παράγοντας βλέπετε είναι πολλές φορές καθοριστικός.
Με την εξαιρετική συνεργασία του Προξένου μας στη Μόσχα κ.Πλώτα , καταφέραμε να ξεπεράσουμε τεράστια εμπόδια που υπήρχαν χωρίς λόγο. Εμπόδια σε σχέση με την ερμηνεία της Συνθήκης Σένγκεν , εμπόδια σε σχέση με την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού σε μια Ελλάδα που έπρεπε να μειώνει τον δημόσιο τομέα και τα έξοδά της, εμπόδια για να συνεργαστούμε με VISA CENTER, εμπόδια για να αλλάξουν νοοτροπία πολύ καρεκλοκένταυροι Προξενικοί υπάλληλοι.
Το 2010, το   2011 και το 2012 κάναμε τεράστια βήματα.
            Χαίρομαι γιατί κατά την περίοδο που βρέθηκα στη θέση του Υφυπουργού ανοίξαμε τα 6  VISA CENTERS με τα οποία συνεργαζόμαστε σήμερα στη Τουρκία και από τα οποία το ένα βρίσκεται στο Bοdrum και το άλλο στην Αττάλεια. Την ίδια περίοδο ανοίξαμε 9 καινούργια VISA CENTERS στη Ρωσία.
Προφανώς δεν ήταν καθόλου τυχαίο, το ότι οι αφίξεις μας από τη Ρωσία που το 2009 ήταν 275.000, το 2010 ανήλθαν σε 447.000, το 2011 σε                       733.000 και το 2012 σε 870.000.
Φέτος, θα ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο αφίξεων στη χώρα , μόνο από τη Ρωσία.
Αναφερόμενος στα VISA CENTERS πρέπει να εξηγήσω ότι αυτά αποτελούν ιδιωτικούς οργανισμούς εξειδικευμένους στην προετοιμασία των εγγράφων για την θεώρηση μιας VISAS. Το VISA Center δηλαδή, έρχεται να καλύψει το κενό της έλλειψης προσωπικού που έχουν τα Προξενεία μας, ειδικώς την περίοδο της πολύ μεγάλης ζήτησης θεώρησης VISAS.
Το ΥΠΕΞ (Υπουργείο Εξωτερικών ) ελέγχει πολλαπλώς αν ένας οργανισμός είναι ικανός να επιτελέσει τον ρόλο αυτό.
Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλες οι τουριστικές χώρες της Ευρώπης συνεργάζονται με VISA CENTERS γεγονός που αποδεικνύει την χρησιμότητά τους ενόψει της εποχιακής δουλειάς που προσφέρουν και μάλιστα σε ξένες για κάθε τουριστικό προορισμό χώρες όπου θα έπρεπε διαφορετικά να προσλαμβάνεται κάθε φορά έκτακτο προσωπικό.
Εδώ βεβαίως οφείλω να σημειώσω ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται για κάποιες περιόδους η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού  από τα Προξενεία των χωρών μεγάλων τουριστικών αγορών, όπως για παράδειγμα η Ρωσία.
            Για να ολοκληρώσω την ενότητα των VISA CENTERS, σήμερα η Ελλάδα συνεργάζεται με 50  VISA CENTERS από τα οποία 10 στην Ρωσία , 11 στην Ινδία, 6 στην Τουρκία, 3 στην Κίνα ,4 στη Ν.Αφρική και αλλού και συνολικώς σε 16 τρίτες εκτός Σένγκεν χώρες.
            Ο θεσμός των VISA CENTERS έρχεται να καλύψει τεράστια κενά των Προξενικών Αρχών και ως εκ τούτο είναι χρησιμώτατος.
            Επανερχόμενος, σε όσα αρχικώς ανέφερα σε σχέση με τα δύο συγκρουόμενα αγαθά, αυτό της προστασίας των συνόρων και της ασφάλειας και αυτό της ελευθερίας της μετακίνησης χωρίς σύνορα  οφείλω να  αναφερθώ στο πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2012 για 5 νησιά μας, τη Σάμο, τη Χίο , τη Μυτιλήνη , την Κώ και τη Ρόδο για 15ήμερη επίσκεψη με είσοδο από την γειτονική Τουρκία , χωρίς τις συνηθισμένες διαδικασίες της θεώρησης VISAS  από τις Προξενικές Αρχές.
            Το πρόγραμμα αυτό, εφόσον λειτουργήσει θετικώς θα μπορέσει να αποτελέσει τον Πιλότο όχι απλώς διεύρυνσης του, αλλά και αναζήτησης αποτελεσματικότερων μορφών διακίνησης περισσοτέρων ατόμων , με ευκολότερο και φθηνότερο τρόπο.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η απαρχή ευρύτερων αναζητήσεων κατάργησης των φραγμών μεταξύ των χωρών μας.
            Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και σχετικό υπόμνημα που υποβλήθηκε στην Commission στην αρμόδια Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (Home Affairs) .
            Ζητήσαμε να μας δοθεί η δυνατότητα, να δεχόμαστε από συγκεκριμένες περιοχές της γειτονικής μας Τουρκίας, την είσοδο νομίμων επισκεπτών σε ΠΕΝΤΕ νησιά μας.
            Ο στόχος μας ήταν η διευκόλυνση της επαφής των Λαών και η αύξηση της εμπιστοσύνης που θέλουμε να υπάρχει από την Ε.Ε προς την Τουρκία. Την Τουρκία που είναι μια χώρα υποψήφια για να γίνει μέλος της Ε.Ε.
            Καταφέραμε , με επιμονή και θέληση, την έγκριση από την Commission του  προγράμματος αυτού. Ενός προγράμματος, που πρέπει να το σημειώσω αυτό, ισχύει μόνο για τα 5 νησιά μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αποτελεί δηλαδή αγαπητοί φίλοι, ιδιαίτερη τιμή για εμάς το ότι είμαστε η μόνη χώρα σε ολόκληρη την Ε.Ε που επιτρέπεται να δέχεται επισκέπτες από την Τουρκία, χωρίς να πρέπει η VISA να περάσει από παρόχους και προξενεία.
            Φέτος το πρόγραμμα ξεκινάει τέλος Απριλίου και ισχύει μέχρι 31 Οκτωβρίου. Στόχος μας είναι η διεύρυνση αυτής της περιόδου.
Το κόστος για κάθε θεώρηση μειώθηκε σε 35 € από 60 € που ήταν πέρυσι. Παραλλήλως έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία για να εντάξουμε και το Καστελλόριζο στα νησιά του προγράμματος κάτι που θα ανακοινωθεί επισήμως τις επόμενες ημέρες.
            Φίλες και φίλοι, αντιλαμβάνεστε , ιδίως εσείς από τη γείτονα Τουρκία , ότι  η επιτυχία του προγράμματος εκ των πραγμάτων εξαρτάται από το ποσοστό των παρεκτροπών  που θα υπάρχουν. Αν ούτε ένας επισκέπτης δεν παραβαίνει το 15ήμερο, τότε πολύ πιο εύκολα θα ζητήσουμε περισσότερα και θα κερδίσουμε περισσότερα. Αν αντιθέτως έχουμε πολλές περιπτώσεις παραβάσεων αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα γίνουν εύκολα αποδεκτά οποιαδήποτε περαιτέρω αιτήματά μας. Και αυτό, πιστέψτε με , εξαρτάται περισσότερο, πολύ περισσότερο, από τον έλεγχο που γίνεται κατά την αναχώρηση από την Τουρκία.
            Ασκείστε λοιπόν αγαπητοί γείτονες όση επιρροή έχετε, ώστε οι έλεγχοι κατά την αναχώρηση να είναι αυστηροί. Να είναι με υπευθυνότητα. Να φθάσουμε στο σημείο , ούτε ένας επισκέπτης από την Τουρκία να μην παραβαίνει το 15ήμερο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε αργότερα να το κάνουμε 20ήμερο και μήνα κλπ.
            Φίλες και φίλοι, η χώρα μας, από την 1η Ιουνίου 2014 αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο.
            Κατά την διάρκεια της προεδρίας μας, θα έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε θέματα που δεν ήταν άλλες φορές εύκολο να τεθούν.
            Το πιλοτικό πρόγραμμα που διασφαλίσαμε, θα μπορούσε να γίνει θεσμός για την Ευρώπη μας. Εμείς εξαντλούμε όλα τα περιθώρια γι’αυτό. Η Ε.Ε παρακολουθεί πολύ στενά το πρόγραμμα αυτό. Βοηθείστε να αποδείξουμε ότι αξίζει η θεσμοθέτησή του. Θα είναι για το καλό των Λαών μας, το καλό των δύο χωρών μας, των οικονομιών μας, του τουρισμού μας. Θα είναι για το συμφέρον όλων μας.»
πολιτικο  ΓΡΑΦΕΙΟ
ΓΙΩΡΓΟΥ  Ν. ΝΙΚΗΤΙΑΔΗ
τ. Υφυπουργoύ Πολιτισμού και Τουρισμού
π. Βουλευτή Δωδεκανήσου
Λυκαβηττού  5,  106 72 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.210-3643597,210-3642909
FAX.210-3625331
e-mail: nikitiades@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/