Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Σε λάθος οφείλεται o αποκλεισμός της εστίασης από τις ενισχύσεις της Νησίδας ή ήταν προδιαγεγραμμένος;

Ρόδος, 17 Aπριλίου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου: Σε λάθος οφείλεται o αποκλεισμός της εστίασης από τις ενισχύσεις της Νησίδας ή ήταν προδιαγεγραμμένος;

Αυξάνονται ημέρα με την ημέρα, οι φωνές διαμαρτυρίας των επιχειρηματιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, οι οποίοι αποκλείσθηκαν από τη δράση ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τον Covid-19 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος « Νότιο Αιγαίο 2014-2020».
Στην πλειοψηφία τους οι απορριφθέντες, αναζητούν τους λόγους που έμειναν εκτός χρηματοδότησης, μελετούν εκ νέου τα κριτήρια επιλογής και η κοινωνία έμεινε με το ερωτηματικό, γιατί σε άλλες περιφέρειες υπεβλήθησαν λιγότερες αιτήσεις και δόθηκαν περισσότερα χρήματα, ενώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από τις 10.119 αιτήσεις που υπεβλήθησαν εγκρίθηκαν οι 3.705.
Και πλανάται τελικά το ερώτημα, αν από την αρχή κάποιοι γνώριζαν πως θα ωφεληθούν οι τρεις στους δέκα αιτηθέντες και όχι μεγαλύτερο ποσοστό και απλά μοιράστηκαν αφειδώς μόνο ελπίδες, στους ταλαιπωρημένους επιχειρηματίες από την πανδημία η πλειοψηφία των οποίων έμεινε πάλι στο περίμενε.
Οι μεγάλοι αδικημένοι της δράσης που έγινε ευρύτερα γνωστή, ως Νησίδα, είναι οι επιχειρηματίες της εστίασης, που αποκλείσθηκαν από τη δράση. Σε αυτό φαίνεται πως υπάρχει εξήγηση, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος, ανακοινώθηκε στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε στην κατάταξη που περιελήφθη στην σχετική πρόσκληση, που δημοσίευσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η εστίαση είχε ενταχθεί στον ΚΑΔ με την ονομασία «Παροχής Υπηρεσιών – Τουρισμού».
Στο τέλος Νοεμβρίου του 2020, έγινε τροποποίηση της πρόσκλησης και εντάχθηκε νέα κατηγορία σε αυτή με την ονομασία Εστίαση.
Η αλλαγή, θορύβησε τους επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου που απευθύνθηκαν στους αρμοδίους, φοβούμενοι πως θα δημιουργηθεί τελικά πρόβλημα και τους ρώτησαν, αν θα αποκλεισθούν εξαιτίας της εξέλιξης αυτής.
Τότε τους δόθηκε η διαβεβαίωση πως θα αναγνωριστούν αυτόματα oi ΚΑΔ δραστηριότητας και θα ενταχθούν στην κατηγορία της Εστίασης. Δεν έγινε όμως αυτό. Οι επιχειρηματίες που είχαν υποβάλλει αιτήσεις πριν από την τροποποίηση, δηλαδή πριν από το Νοέμβριο του 2020 έμειναν στον ΚΑΔ Παροχής Υπηρεσιών και τελικά αποκλείστηκαν από την ενίσχυση.
Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση, καθώς περίμεναν πως και πως τα χρήματα αυτά, για να πάρουν μια ανάσα οικονομικά, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, τη φετινή σεζόν που θα είναι εξίσου δύσκολη όπως και η περσινή.
Η εστίαση είναι από τους κλάδους, που επλήγησαν περισσότερο εξαιτίας των μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού.
Η έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας την περσινή σεζόν και με τη λήξη της τα καταστήματα λόγω αύξησης των κρουσμάτων έκλεισαν. Συνεχίζουν να υφίστανται όμως, οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και θα τις βρουν μπροστά τους με το… καλημέρα της νέας σεζόν.
Και χρήματα δεν υπάρχουν για να τις καλύψουν. Για αυτούς η Νησίδα ήταν μια οικονομική ανάσα και ευκαιρία, να συνεχίσουν να υφίστανται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να δίνουν δουλειά σε εργαζόμενους.
Φαίνεται πως έπεσαν πάνω στην προχειρότητα με την οποία στήθηκε η δράση.
Η περιφερειακή αρχή, που κάθε τρεις και λίγο επαίρεται για τον σωστό και άρτιο τρόπο αντιμετώπισης οικονομικών και τουριστικών θεμάτων έπρεπε από την αρχή, να μεριμνήσει για τον κλάδο που επλήγη από την πανδημία περισσότερο και να εντάξει, στην πρόσκληση ΚΑΔ με την επωνυμία εστίαση ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί.
Και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν πρόκειται για λάθος, για προχειρότητα αυτό που έγινε ή αν ο αποκλεισμός των περισσοτέρων επιχειρηματιών ήταν προδιαγεγραμμένος από την αρχή.
Όσο για τις ενστάσεις που οι περισσότεροι από τους αποκλεισθέντες ετοιμάζονται να υποβάλλουν, δεν είναι σίγουρο αν θα γίνουν δεκτές. Και αν γίνουν δεκτές θα λάβουν το ποσό που κυμαίνεται για την πλειοψηφία στις 10.000 ευρώ ή θα πάρουν το κατώτατο ποσό;
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι επιχειρήσεις εστίασης που αποκλείσθηκαν είναι 500. Θα ενισχυθούν μετά τις ενστάσεις όλες;
Στους τελικά αποκλεισθέντες που ήταν και συνεχίζουν να είναι σε αδιέξοδο και κρέμονταν από αυτά τα χρήματα τι θα πουν;
Συγνώμη λάθος; Ή θα τους επιρρίψουν και ευθύνες γιατί δεν περίμεναν να αλλάξει η … κατηγορία του ΚΑΔ για να υποβάλλουν τότε τις αιτήσεις τους;
Να δοθεί λύση άμεσα για να μην χάσουν οι επιχειρηματίες την ευκαιρία επιβίωσης που δόθηκε τελικά πάλι… στους λίγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/