Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Η κυβέρνηση πιστή στο σχέδιο… μένουμε χωρίς σπίτι

Ρόδος, 19 Aπριλίου 2021

Θανάσης Μπαράκας: Η κυβέρνηση πιστή στο σχέδιο… μένουμε χωρίς σπίτι
Θέμα ολίγων μηνών είναι να ξεκινήσουν από την κυβέρνηση, οι πλειστηριασμοί κατοικιών και επιχειρήσεων, στα πλαίσια του νέου νόμου που έχει ψηφιστεί.
Ήδη σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, ανήγγειλε πως μετά τις 13 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί λέγοντας γενικόλογα,πως η αρχή θα γίνει από τους μεγάλους και όχι από την πρώτη κατοικία που έχει όμως σειρά μετά.
Στα πλαίσια του αφηγήματος της, η κυβέρνηση διαφημίζει ως δεύτερη ευκαιρία, την επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας, για τη διάσωση της ώστε να μην βρεθούν σε δεινή θέση, τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Πως όμως τα ευάλωτα νοικοκυριά, που δεν έχουν εισοδήματα εξαιτίας της πανδημίας, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και σε αυτές τις υποχρεώσεις ;
Στην πραγματικότητα, πέρα από τις υποσχέσεις, από την 1η Ιουνίου τουλάχιστον 600.000 οικίες και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί, αφού θα έχει δοθεί το πράσινο φως για τους πλειστηριασμούς.
Και το χειρότερο από όλα είναι πως δια νόμου από το 2017 έχουν ποινικοποιηθεί οι διαμαρτυρίες για τους πλειστηριασμούς, γεγονός που σημαίνει πως θα χαθούν περιουσίες, που με τόσο κόπο δημιουργήθηκαν χωρίς να είναι δυνατή η αντίδραση.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, από τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώλησε τα δάνεια στα funds, με συνέπεια χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρηματίες να είναι τώρα έρμαια, των πάσης φύσεως αρπακτικών των περιουσιών τους.
Μέχρι και η ΔΕΗ, έχει τιτλοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 60 και 90 ημερών, γεγονός που σημαίνει, πως χιλιάδες οφειλέτες σε όλη τη χώρα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς αν δεν πληρώσουν. Οι διαταγές πληρωμής, έχουν γίνει σύννεφο που θα οδηγήσειβστην υφαρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας.
Η κυβέρνηση ήδη διαφημίζει την παράταση του προγράμματος τιτλοποίησης κόκκινων δανείων "Ηρακλής”. Το επίσημο αίτημα για την παράταση του προγράμματος τιτλοποίησης κόκκινων δανείων "Ηρακλής” μάλιστα όπως ανακοινώθηκε στάλθηκε, από το υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp).
Υποστηρίζεται ήδη, πως η επέκταση του Ηρακλή (Ηρακλής 2) προβλέπει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 32 δισ. ευρώ και παρέχει εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο 12 δισ. για το τμήμα των δανείων υψηλής διαβάθμισης (senior notes).
Η επέκταση αφορά 18 μήνες (από Απρίλιο 2021, όταν λήγει ο Ηρακλής 1, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022).
Με τον Ηρακλή 2, διαφημίζεται πως θα αναγνωριστούν κόκκινα δάνεια 32 δισ. ευρώ και συνολικά μέσω του Ηρακλή 1 και 2 θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 61,3 δισ. Ευρώ .
Το όφελος βέβαια δεν θα είναι για τους πολίτες αλλά για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι διοικήσεις των οποίων περιμένουν πως και πως για να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό.
Λέξη δεν λένε στην κυβέρνηση όμως για τι θα γίνει, αν δεν πετύχει το πρόγραμμα Ηρακλής με την παράταση του, καθώς αφού άλλοι πόροι δεν υπάρχουν το βάρος θα κληθούν να σηκώσουν πάλι οι Έλληνες πολίτες.
Το ΜέΡΑ 25 έχει ήδη προτείνει, την ίδρυση « Δημόσιας Εταιρείας Αναδιάρθρωσης και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ΑΕ» που θα φέρει την επωνυμία « Οδυσσέας». Η εταιρεία θα έχει τη μορφή της ΑΕ όπως είναι το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία θα μεταφέρονται άμεσα, όλα τα κόκκινα δάνεια και οι τίτλοι ιδιοκτησίας. Τα δάνεια που θα μεταφέρονται δεν θα πωλούνται, αλλά θα παγώνουν.
Πυροτεχνήματα και όχι λύσεις για την Συνεταιριστική Τράπεζα
Κουβέντα δεν λένε επισήμως στην κυβέρνηση και για τα δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Θυμίζουμε πως το ΜέΡΑ 25 έχει καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για αυτό, καθώς οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας συνεχίζουν να είναι έρμαια της εταιρείας που έχει την ευθύνη για τη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Ως γνωστό ποσοστό των δανείων, έχει καταλήξει σε fund και οι δανειολήπτες, δέχονται συνεχώς οχλήσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους.
Οι υπόλοιποι των οποίων οι υποχρεώσεις είναι στην ευθύνη της εκκαθαρίστριας εταιρείας, είναι στο κενό. Ήδη έχουν ζητήσει να τους δοθεί η ευκαιρία, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο χρονικό διάστημα που παρέχουν οι συστημικές τράπεζες, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Το επιτάσσει άλλωστε και το γεγονός ότι και αυτοί έχουν πληγεί, από την πανδημία και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν πιο γρήγορα τα χρήματα που οφείλουν.
Όμως η κυβέρνηση τους αγνοεί συστηματικά και αρνείται να δώσει επισήμως απάντηση. Μόνο δηλώσεις- πυροτεχνήματα γίνονται κατά καιρούς από τους βουλευτές, για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Επισήμως ανακοίνωση, για την οριστική επίλυση του προβλήματος δεν υπάρχει, με συνέπεια και οι περιουσίες των δανειοληπτών της Συνεταιριστικής να κινδυνεύουν.
Δεν ελήφθη καν υπόψη από την κυβέρνηση ότι οι άνθρωποι αυτοί εκτός από τα δάνεια είχαν αγοράσει και μερίδια για να στηρίξουν την τράπεζα τους, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα της διαφορετικής αντιμετώπισης.
Θα αντιμετωπιστούν οι δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ισότιμα όπως όλοι οι υπόλοιποι ή θα συνεχίζουν να είναι έρμαια στα αρπακτικά;
Γιατί εδώ η προχειρότητα οι αστοχίες και τα λάθη της κυβέρνηση, θα κοστίσουν περιουσίες που δημιουργήθηκαν με τόσο κόπο.
Είναι ώρα μπροστά σε αυτά που σχεδιάζονται και τα μνημόνια που έρχονται οι πολίτες να αντισταθούν και να αγωνιστούν για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις περιουσίες τους.

Θανάσης Μπαράκας
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/