Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το έκρυθμο πρόβλημα που έχει προκύψει με τον αποκλεισμό από τη δωρεάν σίτιση κάποιων χιλιάδων φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα,  με βάση τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 1965/18.06.2012) να τεθούν πιο αυστηρά κριτήρια για το οικογενειακό εισόδημα (45.000 ευρώ), πολλοί φοιτητές υποχρεούνται να διακόψουν τη δωρεάν σίτιση. Με δεδομένες επιπλέον τις δυσκολίες των Ιδρυμάτων να ανταποκριθούν ακόμα και στις βασικές ανάγκες λειτουργίας τους, λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού τους, αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζουν το όριο του οικογενειακού εισοδήματος προς τα κάτω, κλείνοντας ακόμα περισσότερο τη στρόφιγγα της δωρεάν σίτισης για τους φοιτητές.
Ειδικά στο Αιγαίο, και λόγω της μεγάλης απόστασης της πλειοψηφίας των φοιτητών από τα σπίτια τους και των υπέρογκων εξόδων μετακίνησης, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Έτσι, σήμερα από τους 12000 εγγεγραμμένους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου σιτίζονται δωρεάν μόλις οι 2000, ενώ πολύ πρόσφατο είναι το κρούσμα μαζικής τροφικής δηλητηρίασης στα Τμήματα της Ρόδου, εξαιτίας της πολύ χαμηλής ποιότητας φαγητών που προσφέρει η εταιρία catering. Επιπλέον όλων αυτών, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με πρόσφατη απόφασή της, μειώνει περαιτέρω τον αριθμό των δικαιούχων, θέτοντας ως υποχρέωση των φοιτητών να σιτίζονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, για να δικαιούνται κάρτα σίτισης. Η απόφαση αυτή δε λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές εξαναγκάζονται ταυτόχρονα να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, έχουν σπίτια πολύ μακριά και αδυνατούν να πληρώνουν νοίκια. Από τα παραπάνω, είναι σαφές ότι για άλλη μια φορά το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι φοιτητές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι οικογένειές τους.
Τα παραπάνω φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της διαμόρφωσης του Πανεπιστημίου-ΑΕ που χρόνια τώρα προωθούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και η σημερινή συγκυβέρνηση, παραχωρώντας πλευρές όπως η σίτιση και η στέγαση σε ιδιώτες εργολάβους. Στο βωμό του κέρδους λοιπόν είναι αναμενόμενο να υπάρχει δραστική μείωση των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, καθώς και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων γευμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:
Να διασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και των άλλων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, θα σιτίζονται δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Να μην παραχωρηθεί καμιά Φοιτητική Λέσχη και Εστία σε ιδιώτες, να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να εξασφαλιστούν η επάρκεια και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως.
Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/