Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

H καταστροφική πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο επαναφέρει στην επικαιρότητα μια σειρά κρίσιμα ζητήματα

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ της Τ.Ε. Ν.ΔΩΔ/ΣΟΥ
Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο επαναφέρει στην επικαιρότητα μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των καλλιεργειών, των δασών, του περιβάλλοντος γενικότερα.   
Τα τριάντα οκτώ χιλιάδες (38.000) περίπου στρέμματα  καμένου δάσους αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και των Τοπικών Διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα δάση για την κυβέρνηση αποτελούν εμπόρευμα, γι' αυτό και ενισχύει την επιχειρηματική δράση σ' αυτά με διαδικασίες fast track, εκποιεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ χιλιάδες στρέμματα δάσους, περιοχές Natura, ενώ, σε συνδυασμό με τους αντιδασικούς νόμους, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και εκχωρεί τη διαχείριση ορεινών όγκων σε ιδιώτες. Όλα αυτά συνθέτουν το αντιλαϊκό - αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, που αποτελεί την αιτία των εμπρησμών.
Την ίδια στιγμή είναι διαρκής η υποβάθμιση, συρρίκνωση και αποδυνάμωση, μέσω της υποχρηματοδότησης, της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα, έμψυχο δυναμικό, και υποδομές. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τις περιπολίες πυροσβεστικών οχημάτων, ή των οχημάτων των δασικών υπηρεσιών.
Η προστασία των δασών, των αγροτικών εκτάσεων, και της υπαίθρου από τις φυσικές καταστροφές και τις πυρκαγιές αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Η υποχρέωση αυτή  υποβαθμίζεται διαχρονικά, ιδιαίτερα με την ένταξη στην Ε.Ε με δραματικά για τα λαϊκά στρώματα και το φυσικό περιβάλλον αποτελέσματα.
Τα τελευταία χρόνια μεταφέρονται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στην Τοπική Διοίκηση, γεγονός που οδηγεί σε παραπέρα κατακερματισμό, ενώ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λαϊκή οικογένεια με νέα χαράτσια, μέσω της δημοτικής φορολογίας, για πυρασφάλεια και πυροπροστασία.
Η κυβέρνηση, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (Ν.4172/2013) «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4026/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013», δίνει τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης (ΟΤΔ) να χρηματοδοτούν τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
Η προβολή τόσο από την συγκυβέρνηση όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ,  ως λύση σε καίριους τομείς του κράτους, όπως αυτός της πυρόσβεσης-πυροπροστασίας, του εθελοντισμού, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αποπροσανατολίζει. 
Οι επιλογές αυτές δεν είναι σημερινές, προβλέφτηκαν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθήθηκαν από την αυτοδιοίκηση με τον «Καλλικράτη» και σήμερα έρχονται στην επιφάνεια με πρόσχημα τα μνημόνια. 
Παράδειγμα ο Δήμος της Κω προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις αρμοδιότητες που δίνει ο «Καλλικράτης», μετά την αδυναμία του δήμου για την εξ ολοκλήρου αντιμετώπιση των πυρκαγιών, και οι τοπικές εθελοντικές οργανώσεις του νησιού συγκρότησαν αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την οργάνωση της πολιτικής προστασίας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών! 
 Η τομεακή οργάνωση Νότιας Δωδεκανήσου του  ΚΚΕ από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου με επανειλημμένες παρεμβάσεις, στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Δασική και πυροσβεστική Υπηρεσία, σε συγκεντρώσεις και ημερίδες, είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους απ' αυτήν την κατάσταση και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα.
 Ανέδειξε τις ελλείψεις και τα κενά στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική, την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Να μην υπάρχουν τριών ειδών εργασιακές σχέσεις στην Πυροσβεστική (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικοί).
 Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες του προσωπικού της Πυροσβεστικής και θεωρεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να νιώθουν ασφαλείς.
Το ΚΚΕ είχε προβλέψει την κατάσταση, και είχε εναντιωθεί σε όλες αυτές τις επιλογές προβάλλοντας μέτρα για την προστασία των Δασών με βάση και τις προτάσεις αρμόδιων επιστημονικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων πρόληψης και προστασίας των Δασών και των οικοσυστημάτων, προτάσσοντας τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης .
Το ΚΚΕ Είναι αντίθετο με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας και πυρόσβεσης στους δήμους. Θα επιβαρύνουν, μέσω της δημοτικής φορολογίας, ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους.
Με αυτές τις επιλογές δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση που θα οδηγήσει και σε διαφοροποιημένες δυνατότητες πυροπροστασίας και πυρόσβεσης από τους δήμους, γιατί η πυρόσβεση θα εξαρτιέται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε δήμου και τους πρόσθετους φόρους που θα βάζει στους δημότες.
Γι' αυτό η τομεακή οργάνωση της Νότιας Δωδεκανήσου του  ΚΚΕ με βάση τις ανάγκες της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης της περιοχής, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για:

1.     Άμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Δασικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Δωδεκανήσου με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς να υπάρχουν τριών ειδών εργασιακές σχέσεις (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικοί). Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων Πυροσβεστών (συμπεριλαμβανομένων και των Πυροσβεστών 5ετούς θητείας),
2.      Αναβάθμιση της οργανικής δύναμης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων με βάση τις ανάγκες της περιοχής. 
3.     Την κατάργηση του Νόμου 4029/2011, μέσω του οποίου επιχειρείται η συρρίκνωση του Πυρ. Σώματος μέσα από τη μεταφορά των Πυροσβεστικών Κλιμακίων στην δικαιοδοσία των Δήμων ως εθελοντικά.
4.     Άμεση αντικατάσταση των άνω της 30ετίας οχημάτων και σταδιακή αντικατάσταση των άνω της 15ετίας. Συντήρηση των οχημάτων σε εξειδικευμένα συνεργεία και έλεγχο από τα ΚΤΕΟ.
5.     Ίδρυση κλιμακίων στα υπόλοιπα νησιά  με μόνιμους Πυροσβέστες.
6.     Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων  εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές, σε Natura, σε ορεινούς όγκους. Όσο η γη θα εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα, τα προβλήματα της πυρασφάλειας και πυρόσβεσης θα οξύνονται.
7.     Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασών, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση του δασικού πλούτου, προς όφελος του λαού. 
8.     Σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου πριν από το Εθνικό Κτηματολόγιο, οριοθέτηση των Δασικών Οικοσυστημάτων. Σχεδιασμός χρήσεων γης προς το συμφέρον των εργαζομένων και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.
9.     Κατάργηση όλων των βασικών νόμων, όπως ο Ν. 998/79, ο Ν. 1734/87 (βοσκότοποι), ο Ν. 3208/2003 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
10.          Την ανατροπή του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, που προβλέπει παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων, περιοχών Natura κλπ στο τουριστικό κεφάλαιο. 
11.          Αλλαγή της αντιπυρικής προστασίας των Δασικών Οικοσυστημάτων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που μέσα από μια διαφορετικά οργανωμένη δομή θα έχει την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης προστασίας και ανάπτυξης των δασών.
12.          Αύξηση του προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας όλων των βαθμίδων, επιστημονικού, τεχνολογικού, εργατοτεχνικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά και κατάλληλη εκπαίδευση, να υποστηριχθεί με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα. 
13.          Να εκπονηθεί άμεσα από τη Δασική Υπηρεσία με αυτεπιστασία ειδικό ταχύρρυθμο πρόγραμμα αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων της περιοχής με οικονομικούς πόρους από τον τακτικό προϋπολογισμό, ειδικό πρόγραμμα διευθέτησης των χειμάρρων και προστασίας των εδαφών από τη διάβρωση.
14.          Να υλοποιηθούν τα έργα χαρτογράφησης του δασικού χώρου, απογραφής του δασικού πλούτου, ταξινόμησης των δασικών εκτάσεων, ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες, την οικολογική δυναμική τους, τα φυσιογραφικά τους χαρακτηριστικά, ώστε με βάση αυτήν την υποδομή να εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των Δασικών Οικοσυστημάτων και αξιοποίησης του δασικού χώρου.
15.          Διάνοιξη δασικών οδών και αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των δυνάμεων υποδομής και μηχανικών μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας). Στάθμευση και ενός Πυροσβεστικού αεροσκάφους στη Ρόδο κατά την αντιπυρική περίοδο.
16.          Την ολοκλήρωση των αντιπυρικών εγκαταστάσεων, όπου υπάρχουν (πχ Αγίου  Σουλά), τακτικός έλεγχος για την λειτουργία τους και συντήρησή τους. 
17.          Τακτική ενημέρωση των κατοίκων και εκπαίδευση με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό της πυροπροστασίας.
18.          Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν και οδηγούν στα δάση.
19.          Άμεση καταγραφή όλων των καμένων εκτάσεων και κήρυξή τους ως αναδασωτέες.
20.          Άμεση αποζημίωση όσων κατοίκων της περιοχής των καμένων υπέστησαν καταστροφές.
21.          Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές.
Oλος ο  δασικός πλούτος και τα δασικά οικοσυστήματα είναι περιουσία του λαού και η πάλη για την προστασία τους είναι άρρηκτα δεμένη με τη λαϊκή εξουσία για να μην μετατραπούν σε πηγή κέρδους  της καταστροφικής δράσης του κεφαλαίου.


Ρόδος 8/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/