Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 10 Μαΐου 2015


70 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών!
"Στ' όνομα των ανθρώπων που σαπίζουν στη φυλακή,
Στ' όνομα των εξορισμένων γυναικών,
Στ' όνομα όλων των συντρόφων μας
Που μαρτύρησαν και σφαγιάσθηκαν
Για να μη δεχτούν τον ίσκιο.
Πρέπει να στραγγίξουμε την ορμή
Και να σηκώσουμε το ξίφος
Για να φυλάξουμε την ιερή εικόνα
Των αθώων, που κυνηγήθηκαν παντού
Και που θα θριαμβεύσουν".
Πωλ Ελυάρ



70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μνημειώδη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Μια τέτοια μέρα, στις 9 Μάη του 1945, τα ναζιστικά στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας παραδίνονται άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις και ο Κόκκινος Στρατός υψώνει στο Βερολίνο την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη σημαία της νίκης και της απελευθέρωσης των λαών της Ευρώπης από το φασισμό. Με τη μεγαλειώδη αυτή νίκη σφραγίζεται έτσι και η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος άφησε πίσω του δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε ένοπλους και άμαχους, οδήγησε σε αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και μεταναστευτικών κυμάτων, προξένησε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, και κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, στις χώρες που ενεπλάκησαν στον αντιφασιστικό αγώνα συντριβής των ναζιστικών στρατευμάτων.
Η χώρα μας ιδιαίτερα πλήρωσε βαρύτατο τίμημα την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχασε συνολικά περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, ακόμη περισσότεροι αυτοί που έμειναν τραυματίες και ανάπηροι, απώλεσε περισσότερη από τη μισή παραγωγική της βάση, εκατοντάδες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, και φορτώθηκε με υποχρεωτικά δάνεια που οι ξεπουλημένες κυβερνήσεις αναγνωρίζουν μέχρι και σήμερα αντί της αξίωσης των πολεμικών αποζημιώσεων. Το αγωνιστικό φρόνημα, ωστόσο, των ανταρτών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του μεγαλύτερου εθελοντικού στρατού στην Ευρώπη, μαζί και με άλλους αγωνιστές, προέβαλαν πρωτοφανή αντίσταση στους ναζί κατακτητές και συνέβαλαν αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στη συντριβή του φασιστικού άξονα. Στον ταξικό εθνικοαπελευθερωτικό αυτό αγώνα όμως δεν συμμετείχαν όλοι. Οι ντόπιοι φασίστες της εποχής, δικαίως χαρακτηρισμένοι ιστορικά ως γερμανοτσολιάδες και δοσίλογοι, συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη και υπονομεύοντας τον αντιστασιακό αγώνα.
Αυτά είναι τα φρικιαστικά αποτελέσματα της ναζιστικής φασιστικής ιδεολογίας που πλήρωσε ο λαός. Και είναι αυτοί οι ίδιοι που εμφορούμενοι από αυτή την ιδεολογία επιχειρούν σήμερα να σηκώσουν ξανά κεφάλι. Όπως και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και σήμερα, ο φασισμός εκκολάφθηκε μέσα στα κοινωνικά αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης, και πριμοδοτήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο για να δώσει καπιταλιστική διέξοδο, μέσα από τον πόλεμο, στις οξυμένες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Στη σημερινή καπιταλιστική κρίση, με την τρομακτική επίθεση του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας, με τη δικτατορία των αγορών να φαντάζει παντοδύναμη και τους εκπρόσωπούς της, όπως κι αν τους "βαφτίσει" κανείς, τρόικα ή "θεσμούς", ανίκητους, κάποιοι μας καλούν να φανούμε "ρεαλιστές", να υποταχθούμε στους ισχυρούς και να αποδεχθούμε το μονόδρομο του δικού τους κόσμου, τη "μισή" ζωή, δίχως εργασιακές κατακτήσεις και δημοκρατικές ελευθερίες, δίχως καν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Βγάζοντας από τις "ντουλάπες" τους, τους δικά τους τέκνα, τους "σκελετούς" του φασισμού, του ρατσισμού, του σκοταδισμού, του πολέμου, της μισαλλοδοξίας, μας καλούν να επιλέξουμε το λιγότερο κακό, επισείοντάς μας το φόβο και τον τρόμο των δικών τους δημιουργημάτων.
Ας μην ξεχνούν όμως, πως ο λαός μας και οι άλλοι λαοί, νίκησαν το ναζισμό γιατί δε δίστασαν να ορθώσουν ανάστημα, να αντισταθούν, να πολεμήσουν, να θυσιαστούν ακόμη για την ελευθερία, κόντρα στο ρεαλισμό της εποχής τους! Εμπνεόμενοι από τα ιδανικά και τις ιδέες της ειρήνης και της φιλίας των λαών, της δημιουργίας ενός κόσμου πιο δίκαιου και μιας κοινωνίας ανοιχτής και δημοκρατικής, δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση.
Ο δρόμος της κοινωνικής απελευθέρωσης παραμένει ανοιχτός όσο και δύσβατος, μα το πέρασμα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα στον κόσμο της ισότητας και της δικαιοσύνης, στο σοσιαλισμό και στον κομμουνισμό της εποχής μας, είναι πιο αναγκαίο και ώριμο από ποτέ.
Για να υψώσουμε κι εμείς, 70 χρόνια μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη, τις δικές μας κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο και να τις καρφώσουμε στην καρδιά του ολοκληρωτικού καπιταλισμού της εποχής μας.

ΖΗΤΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
ΖΗΤΩ Η ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/