Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Άρθρο του Γιάννη Περδικάρη για την ιδιωτικοποίηση του golf Αφάντου

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – Gollf ΑΦΑΝΤΟΥ


Γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά, με την  ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του golf Αφάντου, μιας συστηματικής προσπάθειας, αναγκαίας για το σύστημα,  με δηλώσεις συνεντεύξεις, ανακοινώσεις, που στόχο έχουν  να μας πείσουν, ότι ο τόπος θα αλλάξει , ότι θα αλλάξει η ζωή μας, θα γίνει καλύτερη από τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι ανακηρύχθηκαν πλειοδότες του διαγωνισμού.
Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι ο νους και η συνείδηση του λαού. Τα ακίνητα τα έχουν βάλει στο χέρι, είναι γεγονός ότι δεν διάνυσαν και μεγάλη απόσταση. Από τα χέρια του καπιταλιστικού κράτους που φρόντισε να τα απαξιώσει,  πήγαν στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Όμως η συνείδηση των εργαζομένων; Θέλουν τη σύμφωνη γνώμη τους, να τους έχουν υποχείριο, να τους κάνουν να πιστέψουν ότι όλα γίνονται για το καλό τους. Εξάλλου έπονται και άλλα πολλά…. Αεροδρόμια , λιμάνια, τεράστιες παραλιακές εκτάσεις, Τσαμπίκα, Σφουγκάρια, Γυάλι, Κάλαθος , Πρασονήσι, Προφήτης Ηλίας και μια σειρά άλλα.
Στην πρώτη γραμμή των πρόθυμων υποστηρικτών, Περιφερειάρχης , Δήμαρχος, σημερινοί και νεοεκλεγέντες, διοικητικά στελέχη, επιμελητήρια, φορείς του ξενοδοχειακού κεφαλαίου και άλλοι.
Η επιχειρηματολογία των παραγόντων αυτών και των φορέων των επιχειρηματιών  βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακριβώς η επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιχειρηματικότητα και τη ανταγωνιστικότητα. Είναι στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού Ευρώπη 2020, τον οποίον η περιφέρεια νότιου Αιγαίου εξειδίκευσε με τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας  2014-2020.  Επικαλούνται την ανάπτυξη του τόπου, την βιομηχανία της εμπειρίας,   ότι θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, ότι θα έρθει ποιοτικός τουρισμός και θα δουλέψει και ο επαγγελματίας κλπ, κλπ.
Βέβαια με την επίκληση του «ποιοτικού τουρισμού» δεν υπάρχει πιο ωμή παραδοχή, ότι βρισκόμαστε σένα καπιταλιστικό κράτος, σένα σύστημα που όλα σχετίζονται με το χρήμα, ότι όλα είναι ένα εμπόρευμα, ακόμα και ο άνθρωπος τουρίστας. Ξεδιάντροπα αποκαλύπτεται το πιστεύω τους, ότι ποιότητα ίσον χρήμα.
Δεν κρύβουν άλλωστε ότι όλη τους η έννοια είναι πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βρούν το κατάλληλο πεδίο δράσης για τις επιχειρήσεις τους. Ποσώς νοιάζονται για τους εργαζόμενους, τις συνθήκες δουλειάς, τους μισθούς, τη σύνθεση προσωπικού, την υγεία , την παιδεία, ποσώς νοιάζονται για το περιβάλλον, για τις θάλασσες , τους αιγιαλούς.
Απόδειξη γι΄αυτό είναι η σύμφωνη γνώμη τους για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, που θάβει κυριολεκτικά εργαζόμενους και μικρομαγαζάτορες, είναι η υπεράσπιση της μαθητείας στα ξενοδοχεία, είναι η αποδοχή των απάνθρωπων συνθηκών δουλειάς, της απλήρωτης εργασίας .
Νοιάζονται όμως για την κοινωνική συνοχή. Μην τυχόν και ο εργαζόμενος αγωνιστεί για τα δίκια του και διαταράξει την κερδοφόρα δραστηριότητα του κεφαλαίου.
 Πλάι, παράλληλα  στην  επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του κεφαλαίου είναι   και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σ΄όλες τις τοποθετήσεις των στελεχών του, αλλά και στις ανακοινώσεις των οργάνων του τοπικά εστιάζουν συνειδητά  στο ξεπούλημα, στην κοροϊδία από το ΤΑΙΠΕΔ, στην έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.
Στο τελευταίο του άρθρο ο κος Σαντορινιός (ΡΟΔΙΑΚΗ 29-7-2014)  δεν βρίσκει λέξη να πεί για την πολιτική της Ε.Ε. , της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Εστιάζει στο ΤΑΙΠΕΔ και στα 17,46 ευρώ ανά μέτρο πώλησης του golf. Δηλ. αν η τιμή ήταν μεγαλύτερη δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δηλ. με κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ και με καλύτερη πολιτική διαπραγμάτευσης το golf θα πουλιόταν με καλύτερη τιμή άρα δεν θα ήταν ξεπούλημα;
Αναφωνεί στο ίδιο άρθρο ότι «όλα γίνονται χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμιά ενημέρωση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας».
Όμως η πράξη δείχνει ότι όχι μόνο υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά του συστήματος, αλλά αυτός έχει δομηθεί, δομείται καθημερινά με μια σειρά νόμους, προεδρικά διατάγματα,  και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Στην ουσία είναι επίφαση διαφωνίας. Δεν διαφωνούν στην ουσία δηλ.  αν θα δοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά στην διαδικασία και ποιος την χειρίζεται την διαδικασία. Απόδειξη γι΄αυτό είναι τα γραφόμενά του. «Η αξιοποίηση του golf είναι επιβεβλημένη…», και μεταξύ άλλων αναφέρει την «αειφορία», την «βιωσιμότητα», «την στροφή του τουριστικού προϊόντος σε εναλλακτικές – ποιοτικές μορφές τουρισμού».
Αλήθεια από πια μελέτη προκύπτει, ότι η Ρόδος έχει ανάγκη ή αντέχει από νέες τουριστικές  κλίνες; Από πια μελέτη προκύπτει ότι μπορεί να υπάρξει αειφορία στο νερό, στο περιβάλλον, στη θάλασσα; Από πιά μελέτη προκύπτει η αντοχή των υποδομών;
Οι προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προτάσεις διαχείρισης εντός των τειχών, των αποφάσεων της Ε.Ε., των δεσμεύσεων και των πολιτικών της. Εξυπηρετούν ανεξάρτητα από επι μέρους προθέσεις τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα με πιο φιλάρεσκη για το λαό φρασεολογία.
Η πραγματικότητα είναι ωμή και αλλοίμονο σε όποιον συνειδητά ή ασυνείδητα δεν την αντιλαμβάνεται. Όταν ο καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθειά κρίση  όπως σήμερα, θέλει κερδοφόρα διέξοδο των κεφαλαίων του.  «Αξιοποιεί» για το κεφάλαιο ότι μπορεί να του δώσει όχι απλά κέρδος αλλά το μέγιστο κέρδος.  Αεροδρόμια , λιμάνια, χρυσοφόρα ακίνητα του δημοσίου, περνούν στα χέρια του κεφαλαίου. Κανένας ιδιώτης δεν μπορούσε πριν μερικές δεκαετίες να στήσει τη ΔΕΗ, ούτε ένας δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσει τα δίκτυα του ΟΤΕ, κανένας δεν μπορούσε να κάνει το φράγμα του Γαδουρά και τα δίκτυα ύδρευσης, ή ακόμα και να μπορούσαν οικονομικά δεν το έκαναν γιατί δεν τους συνέφερε. Τα ακριβοπλήρωσε ο Ελληνικός λαός και σήμερα τα βρίσκουν έτοιμα.
Ταυτόχρονα Ε.Ε. η ένωση του μεγάλου κεφαλαίου και οι Ελληνικές κυβερνήσεις φρόντισαν με το πρόσχημα του χρέους να δημιουργήσουν το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, τον εργασιακό μεσαίωνα. Ανεργία, μισθοί πείνας, ασφαλιστικό σύστημα ανύπαρκτο, ανύπαρκτο ωράριο εργασίας, εβδομαδιαία εργασία. Διαμορφώνουν και όλα εκείνο το θεσμικό πλαίσιο ώστε απρόσκοπτα να εκμεταλευτούν κάθε δυνατότητα κέρδους. Θάλασσα, αιγιαλούς , παραλίες, περιοχές natura, δάση, και δασικές εκτάσεις. Όλα είναι ένα εμπόρευμα.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Σήμερα πια δεν μπορεί να φτιασιδωθεί. Αλλοίμονο σε όσους δεν τον βλέπουν.
Υπάρχει διέξοδος;  Υπάρχει. Βρίσκεται στον αγώνα των εργαζομένων, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, στο άνοιγμα του δρόμου για την λαϊκή συμμαχία.   
Για παράδειγμα το golf Αφάντου θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο πλατειάς συζήτησης και οργανωμένης πάλης  για την αξιοποίησή του, προς όφελος των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου. Θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση του ΚΚΕ για ένα πολυθεματικό πάρκο, ένας αθλητικός χώρος, με  ανοιχτή την παραλία, με σεβασμό στο περιβάλλον και ιδιαίτερα το θαλάσσιο, όπου θα έβρισκε καταφύγιο η  νεολαία, η λαϊκή οικογένεια.
Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στις προτάσεις και διεκδικήσεις για το Golf αλλά και για τη παραπέρα προοπτική του.   Τ η λαϊκή εξουσία. Τη πρόταση του ΚΚΕ τη μόνη σύγχρονη και ρεαλιστική πρόταση για την πραγματική προκοπή του λαού.  Όπου όλα αυτά που εκμεταλλεύεται σήμερα το κεφάλαιο θα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα αξιοποιηθούν στο έπακρο  για το λαό.   Φυσικά το κράτος της λαϊκής εξουσίας δεν μπορεί να είναι μέσα στην Ε.Ε. και να αποδέχεται το χρέος το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός.
Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει για τα λαϊκά συμφέροντα. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει απλά κοροϊδεύει το λαό  με στόχο την διαιώνιση του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
                             Ρόδος 30 Ιουλίου 2014
Γιάννης Περδικάρης
Μέλος της Τ.Ε. Νότιας Δωδ/σου του ΚΚΕ
Περιφερειακός σύμβουλος
 με τη Λαϊκή Συσπείρωση   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/