Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Συνέντευξη τύπου του ΚΚΕ 24/10/2012


Τη συνέντευξη παραχώρησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου Λουκάς Κωτσαδάμ, μαζί με τη Γραμματέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θεανώ Κουντούρη.

Η 28η Οκτώβρη είναι ημέρα τιμής και μνήμης των αγώνων του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και τους κατακτητές.
Η ιστορία της εθνικής αντίστασης και γενικότερα η περίοδος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου έχει πολλά να πει, τόσο για τη λαϊκή δύναμη, όσα και για τη στάση και το ρόλο των κυρίαρχων τάξεων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αποτελεί αιχμή στην προσπάθεια ξαναγραψίματος της ιστορίας από την αστική τάξη.
Κρύβουν ότι αιτία του  Β΄ Παγκοσμίου πόλεμου ήταν η οικονομική κρίση του ’29 – ’30, η οποία ήταν, όπως και η σημερινή αποτέλεσμα υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και οδήγησε σε όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη για το ξαναμοίρασμα των αγορών. Δεν λένε για το πώς γεννήθηκε ο φασισμός, ούτε για το πώς αυτός στηρίχτηκε από τα ευρωπαϊκά (αγγλικά – γαλλικά ) και αμερικάνικα μονοπώλια
Η Αγγλία και η Γαλλία περίμεναν ότι ο Χίτλερ θα εξουδετέρωνε την ΕΣΣΔ, που ήταν ο κοινός αντίπαλος όλων των καπιταλιστικών κρατών. Έτσι ενώ η Γερμανία προήλαυνε προς την ανατολή και ενώ της είχαν κηρύξει τον πόλεμο, δεν έριξαν ούτε μία τουφεκιά. Μπήκαν στον πόλεμο πολύ αργότερα, όταν πια φαινόταν η έκβαση του και δεν ήθελαν η ΕΣΣΔ να νικήσει μόνη της τα χιτλερικά στρατεύματα.
Αποκρύπτουν τη συγγένεια της δικτατορίας του Μεταξά στην Ελλάδα με τα καθεστώτα του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του Φράνκο. Μαθαίνουν στα παιδιά ότι ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ ενώ, όταν η φασιστική Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, ο Μεταξάς, θέλοντας να διατηρήσει τα συμφέροντά του στην Αγγλία, έδωσε εντολή να πέσουν «μερικές τουφεκιές» για την τιμή των όπλων. Ο Ελληνικός λαός ήταν αυτός που βροντοφώναξε το ΟΧΙ από τα βουνά της Πίνδου και ξεκίνησε έτσι ο μεγάλος εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.
Μετά την ήττα της Ιταλίας, έρχεται η σειρά του Χίτλερ και της Γερμανίας να επιτεθούν στα ελληνικά σύνορα. Ο ελληνικός λαός πάλεψε με απαράμιλλο ηρωισμό ενάντια στα χιτλερικά στρατεύματα, τη στιγμή που οι αστοί και η κυβέρνησή τους, τον θεωρούσαν ανίκανο να αντιμετωπίσει τη γερμανική απειλή και τον παρέδωσαν άνευ όρων στον κατακτητή.
Την κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ελλάδα οι βιομήχανοι και η κυβέρνησή τους ακολούθησαν το δρόμο των δικών τους συμφερόντων. Κάποιοι από αυτούς συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους Γερμανούς (δοσίλογοι, κατοχικές κυβερνήσεις). Τέτοιο ρόλο έπειξε και η φασιστική νεολαία του Μεταξά η ΕΟΝ. Ενώ άλλοι  έφυγαν στην Αίγυπτο μαζί με το παλάτι. Και οι δυο μεριές ήθελαν να δουν τον ελληνικό λαό ηττημένο, για να εξασφαλίσουν ο καθένας τα δικά του συμφέροντα.
Ο ελληνικός λαός όμως τράβηξε το δικό του δρόμο. Έχοντας πιστέψει στη δύναμή του, έθεσε ως στόχο του να απαλλαγεί από τους φασίστες κατακτητές και να ζήσει ελεύθερος στον τόπο του.
Το ΚΚΕ αποτέλεσε τον κύριο αιμοδότη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1941 το ΕΑΜ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε την πρόταση να ηγηθεί του ΕΑΜ. Προτίμησε κι αυτός να φύγει για την Αίγυπτο.
Στις γραμμές του ΕΑΜ συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η δράση του περιλάμβανε όλες τις μορφές πάλης (απεργίες, διαδηλώσεις, διαβήματα, ένοπλη οργάνωση) και απέδειξε ότι ο λαός όταν είναι οργανωμένος και αποφασισμένος αναδεικνύεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή της ιστορίας. Με το ένοπλο τμήμα του, τον ΕΛΑΣ και τη θρυλική ΕΠΟΝ, την οργάνωση που συσπείρωσε πάνω από το 90% της ελληνικής νεολαίας. Ο ΕΛΑΣ αποτέλεσε το μεγαλύτερο αντάρτικο σε όλη την Ευρώπη. Οι μάχες που έδωσε συνέβαλαν καθοριστικά στην απελευθέρωση. Ο ελληνικός λαός κατέλαβε βαρύ φόρο αίματος για την ελευθερία του.
Ο ελληνικός λαός και τότε και πάντα αγωνίστηκε για να κατακτήσει το δίκιο του. μπορεί να το επιβάλει παρά τις δυσκολίες. Ο φασισμός ηττήθηκε στην Ελλάδα από την αντίσταση του ελληνικού λαού και όχι από την «ενότητα και ομοψυχία όλων των Ελλήνων.  Ο φασισμός ηττήθηκε από τους ενωμένους εργάτες και αγρότες, τις νέες και τους νέους. Ο ελληνικός λαός γύρισε την πλάτη στους εκμεταλλευτές του και πάλεψε για ανεξαρτησία, για να είναι κύριος στον τόπο του!

Αυτό είναι το χρέος μας κι εμάς σήμερα
Διδασκόμαστε! Εμπνεόμαστε! Συνεχίζουμε!

Για να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια που μας κρύβουν όλοι όσοι θέλουν το λαό φοβισμένο και υποταγμένο, η Νομαρχιακή Οργάνωση Νότιας Δωδ/σου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Το ηρωικό ΟΧΙ του λαού και το δίδαγμά του σήμερα».
Το Σάββατο 27/10 στις 6:30 στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/