Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία σωματείων του τουρισμού στον ΟΑΕΔ

Ρόδος, 8 Φεβρουαρίου 2021

Δελτίο Τύπου
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ΟΑΕΔ η κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει η Επιτροπή Αγώνα και τα σωματεία εργαζομένων στα ξενοδοχεία Amilia Mare, Miramare και Sheraton, ενώ υπήρχε αντιπροσωπεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου και της ΟΓΕ.
Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης και της κεντρικής Διοίκησης του ΟΑΕΔ, που ακόμα και σήμερα μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει από εργατικά σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα, αρνούνται να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές εισόδημα στους εποχικούς εργαζόμενους.
Ακόμα και σήμερα οχυρώνονται πίσω από αναχρονιστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες περί “εποχικότητας” τη στιγμή που έχουν στα χέρια τους όλα τα εργαλεία και για να προσδιορίσουν ποιοι είναι οι χιλιάδες εποχικοί που είναι στον αέρα, ακόμα και για να αλλάξουν νόμους και κανονισμούς που μπαίνουν εμπόδια. Οι εξαγγελίες - γιατί στο επίπεδο της εξαγγελίας είναι - για δυο μήνες παράταση σε όσους ως τώρα έπαιρναν επιδότηση δυο μήνες εκτάκτως σε όσους είναι εκτός επιδότησης, δεν αρκούν για να καλύψουν τις συσσωρευμένες οφειλές, πολύ περισσότερο που όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν ότι η σαιζόν αν ξεκινήσει θα είναι στο επόμενο εξάμηνο.
Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διευθύντρια του τοπικού υποκαταστήματος στην οποία παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα.
Στη συνέχεια εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, εξέφρασε την αγανάκτηση των εποχικών εργαζομένων για τις “υπηρεσιακές” απαντήσεις που δίνει η Διοίκηση του ΟΑΕΔ στα αιτήματά τους, που όμως δε γεμίζουν τις τσέπες των εργαζομένων… Συνεπώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με αίτημα την εξασφάλιση εισοδήματος.
Τέλος οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι που υπάρχει προγραμματισμένη διαμαρτυρία στην Ένωση Ξενοδόχων με αίτημα δουλειά για όλους, χωρίς απολύσεις, χωρίς μειώσεις μισθών, χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στα δικαιώματα
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON

Ρόδος, 8 Φεβρουαρίου 2021
ΠΡΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτη Σπύρο, Διοικητή
ΚΟΙΝ: ΚΠΑ2 Ρόδου ΟΑΕΔ, κ.Καραγιάννη Μαρία, Διευθύντρια
ΚΟΙΝ: ΜΜΕ
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Γνωρίζετε ότι ο κλάδος του τουρισμού στο νησί της Ρόδου αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα. Ορισμένες εκτιμήσεις ειδικών, βασισμένες στα επίσημα στοιχεία και με δημοσιευμένες μελέτες, ανεβάζουν τη συμμετοχή του στο τοπικό ΑΕΠ ως και το 80%.
Την περασμένη τουριστική περίοδο, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο, η τουριστική κίνηση στην περιοχή ήταν μειωμένη κατά 75%. Συγκεκριμένα από 2.262.579 αφίξεις το 2019, το 2020 αυτές ήταν 580.000.
Γνωρίζετε επίσης από τα εκκαθαριστικά που κάθε χρόνο υποβάλλουν στον ΟΑΕΔ μαζί με τις αιτήσεις τους για επιδότηση ανεργίας οι εποχικοί εργαζόμενοι του τουρισμού ότι το εισόδημά τους δεν υπερέβαινε κατά μέσο όρο τις 6 - 8.000 ευρώ, όταν η ανάπτυξη στον κλάδο τουρισμού στην περιοχή μας ήταν ραγδαία. Εισόδημα βεβαίως με το οποίο καλούνταν να τα βγάλει πέρα ένα λαϊκό νοικοκυριό μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, μαζί με την επιδότηση ανεργίας η οποία από το 2012 είναι πλέον τρίμηνη με απόφαση της τότε κυβέρνησης που διατήρησαν όλες οι επόμενες μέχρι και σήμερα.
Εξαιτίας της κατάστασης, πολλές εποχικές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν καθόλου το 2020, ενώ άλλες που άνοιξαν προσέλαβαν μέρος μόνο του προσωπικού τους, για ένα μικρό διάστημα κατά κανόνα. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δημοσιευμένα σε τοπικά ΜΜΕ στοιχεία, από τους 38.000 συνολικά εποχικούς εργαζόμενους του νησιού, το 2020 εργάστηκαν 13.000 περίπου. Άλλοι 12.000 ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, λαμβάνοντας την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, κυρίως αυτοί που είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, ενώ περίπου 1000 αιτήθηκαν την έκτακτη επιδότηση Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου, αφού τα κριτήρια που υπήρχαν εξαιρούσαν τους περισσότερους.
Επομένως τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των εποχικών εργαζομένων μειώθηκαν την περυσινή χρονιά στην καλύτερη περίπτωση στο μισό, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός, επίσης σύμφωνα με επανειλημμένα δημοσιευμένα στον τοπικό τύπο στοιχεία, οι οποίοι είναι εκτός επιδότησης και είτε δεν είχαν κανένα εισόδημα είτε εργάστηκαν για κάποιο ελάχιστο διάστημα το οποίο δεν τους επέτρεψε να συμπληρώσουν ούτε την προϋπόθεση των 50 ενσήμων μετά την τροποποίηση του ν. 1545/85.
Θεωρούμε ότι έχει σημασία να μας ενημερώσετε αν επιβεβαιώνετε αυτά τα στοιχεία, τουλάχιστο σε ότι αφορά τον ΟΑΕΔ. Πόσες αιτήσεις τακτικής επιδότησης εποχικών υπήρξαν φέτος σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, πόσες απορρίψεις κλπ.
Εκτιμούμε ότι οι ίδιοι οι αριθμοί που σας παραθέτουμε, είναι αμείλικτοι. Οι χιλιάδες οικογένειες του νησιού υποφέρουν προσπαθώντας να επιβιώσουν με την ελπίδα να πιάσουν δουλειά σύντομα.
Ωστόσο οι προβλέψεις που κάνουν διεθνείς οργανισμοί και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μιλούν για κατάρρευση της τουριστικής κίνησης το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ οι αισιόδοξες εκτιμήσεις μιλούν για στόχους που θα κινηθούν γύρω στο 50% της τουριστικής κίνησης του 2019, κάτι που βέβαια είναι αμφίβολο εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί.
Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τα ξενοδοχεία βρίσκονται μπροστά σε ακραίες καταστάσεις. Δεν είναι λίγες πλέον οι περιπτώσεις συνάδελφων που ζουν από τα συσσίτια, χωρίς καμία στήριξη. Οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος, διακόπτουν, ακόμα και αυτή την περίοδο του εγκλεισμού, την παροχή του ρεύματος και οι διακανονισμοί που προτείνονται σε ανθρώπους χωρίς εισόδημα είναι εκτός πραγματικότητας.
Για την πλειοψηφία όσων εντάχθηκαν στην τρίμηνη επιδότηση, ο Γενάρης ήταν ο τελευταίος μήνας. Από δω και πέρα τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Επιπλέον, για ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων, υπάρχουν καθυστερήσεις, λάθη, ή απορρίψεις, που προκαλούν πρόσθετα προβλήματα. Κάτι που συμβαίνει επειδή υπάρχει χρόνια υποστελέχωση στον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, έχουμε εντοπίσει ότι όποτε σε κάποια περιοχή οι άνεργοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις, μεταφέρετε το πρόβλημα σε άλλες περιοχές προκειμένου να εξομαλυνθεί προσωρινά η κατάσταση, όπως κάνατε πρόσφατα μετά την έκταση που πήρε η διαμαρτυρία του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο, αναθέτοντας σε υπαλλήλους των καταστημάτων της Ρόδου να διεκπεραιώνουν αιτήσεις της Κρήτης.
Με βάση τα όσα αναλυτικά σας περιγράψαμε παραπάνω η κατάσταση των εποχικών εργαζομένων είναι πραγματικά πολύ δύσκολη.
Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις και τα χρέη δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με τη δίμηνη παράταση της τακτικής επιδότησης ή της έκτακτης επιδότησης για ένα τμήμα αυτών που δεν ήταν δικαιούχοι της τακτικής, η οποία μάλιστα εξ΄ όσων γνωρίζουμε για την ώρα είναι μόνο εξαγγελία.
Επειδή οι εκτιμήσεις για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου καταλήγουν στο ότι αυτό απομακρύνεται χρονικά, είναι άμεση, επιτακτική, ανάγκη η στήριξη των εποχικών εργαζομένων με αξιοπρεπές εισόδημα.
Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει με υπομνήματα προς εσάς και κινητοποιήσεις στα τοπικά ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ, το αίτημά μας, που είναι και αίτημα όλου του εργατικού κινήματος της περιοχής:
Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους μέχρι να πιάσουν δουλειά χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Θεωρούμε ότι το γεγονός ότι εσείς ως Διοίκηση του ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση η οποία άλλωστε έχει την ευθύνη του διορισμού της Διοίκησης του οργανισμού και χαράσσει τις κατευθυντήριες γραμμές του, δεν έχετε ως τώρα πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, δεν οφείλεται σε άγνοια του προβλήματος. Άλλωστε και εμείς και άλλα εργατικά σωματεία της Ρόδου αλλά και όλης της χώρας σας έχουμε ενημερώσει πληρέστατα με αλλεπάλληλα υπομνήματα και κινητοποιήσεις.
Το ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζετε να διατηρείτε σε ισχύ αυτές τις απαράδεκτες για την κατάσταση που αναλυτικά σας περιγράψαμε προϋποθέσεις, είναι μια συνειδητή επιλογή. Μια απόφαση να επιδοτήσετε ένα τμήμα μόνο όσων έχουν ανάγκη και για ένα τμήμα μόνο του διαστήματος που είναι άνεργοι, κάνοντας προσπάθεια να παρουσιάσετε την εικόνα ότι «κάνουμε ότι μπορούμε».
Συνειδητά επιλέγετε να διαθέσετε ένα μικρό μόνο μέρος από τα αποθεματικά του οργανισμού και όποιους άλλους πόρους (κρατικό προϋπολογισμό, χρήματα από πακέτα της ΕΕ κλπ), για τη στήριξη των ανέργων, παρότι αυτά προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ίδιων και τη βαριά φορολογία που έχουν πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Την ίδια στιγμή είναι αδρή η χρηματοδότηση προγραμμάτων που επιδοτούν τους εργοδότες με τα δικά μας χρήματα.
Μάλιστα στο σχεδιασμό σας είναι η γενίκευση της λεγόμενης «επιδότησης εργασίας» το επόμενο διάστημα. Δηλαδή προκειμένου να έχει ο άνεργος ένα μικρό εισόδημα να στέλνεται στον εργοδότη απεμπολώντας όλα τα δικαιώματά του, ακόμα και το δικαίωμα να παίρνει μισθό όταν εργάζεται!
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο.
Απαιτούμε να στηριχθούν εδώ και τώρα οι άνεργοι του κλάδου του Επισιτισμού – Τουρισμού και όλοι οι εποχικοί άνεργοι, με το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ και για όσο διαρκεί η περίοδος της ανεργίας.
Να επιλυθούν εδώ και τώρα τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν και να πληρωθούν άμεσα οι άνεργοι που δικαιούνται την τακτική επιδότηση. Να στελεχώσετε τις υπηρεσίες με το αναγκαίο προσωπικό.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AMILIA MARE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MIRAMARE
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ SHERATON
Στοιχεία επικοινωνίας – Email: eaxeneprodou@gmail.com | τηλ: 6906662143

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/