Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

«Ανάγκη χρηματοδότησης των παραδοσιακών πολιτιστικών σωματείων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος (Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων)»

Η ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 3098/07-01-2021 σχετικά με το θέμα «Ανάγκη χρηματοδότησης των παραδοσιακών πολιτιστικών σωματείων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος (Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων)» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Η ερώτηση και η απάντηση αποστέλλονται προς ενημέρωση, δημοσίευση και προκειμένου να προβείτε στις οποιεσδήποτε νόμιμες και δέουσες ενέργειες κρίνετε αναγκαίες.
Για οτιδήποτε χρειαστείτε είμαστε στη διάθεσή σας.
Ευχαριστούμε πολύ.
Η ομάδα ερωτήσεων της Ελληνικής Λύσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 3098
Ημερομ. Κατάθεσης: 7/1/2021
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 07/01/2020
Του: Αλεξοπούλου Αναστασία - Αικατερίνη, βουλευτού ΒΓ Βορείου Τομέα Αθηνών
Προς: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Ανάγκη χρηματοδότησης των παραδοσιακών πολιτιστικών σωματείων της “Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος” (Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων)»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,
Είναι γεγονός ότι, η «Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος» (Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων), με τα 219 πολιτιστικά σωματεία που εκπροσωπεί σε όλη την Ελλαδική Επικράτεια, συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση και προώθηση των πολιτισμικών παραδόσεων, των ηθών και εθίμων, που μετέφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, η ως άνω Ομοσπονδία και τα σωματεία της έχουν παυσει πλέον να χρηματοδοτούνται μέσω του «Ταμείου Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων» («ΤΑΠΑΠ»), του Υπουργείου Οικονομικών, ήδη από το έτος 1998. Έκτοτε, τα μόνα έσοδά τους προέρχονται, σχεδόν αποκλειστικώς, από συνδρομές μελών, λειτουργία χορευτικών τμημάτων ή/και χορωδιών, καθώς και διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουν.
Όπως, όμως, γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλα τα προηγούμενα, που αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων για την Ομοσπονδία και τα σωματεία της, έχουν σταματήσει λόγω της πανδημίας του ιού «Covid-19» και των συνακόλουθων περιοριστικών μέτρων. Το τελευταίο γεγονός, προκαλεί πραγματικό αδιέξοδο στα πολιτιστικά αυτά σωματεία, τα οποία, μη δυνάμενα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (πληρωμή λειτουργικών τους εξόδων, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, νερού κλπ.) βρίσκονται, δυστυχώς, στο φάσμα της οριστικής διακοπής της λειτουργίας τους. Δεν χρειάζεται, ασφαλώς, να επισημάνουμε, ποια αρνητικά επακόλουθα θα σημάνει για την ανάδειξη της ιστορικής μας μνήμης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς η ουσιαστική διάλυση των πολιτιστικών σωματείων, της ως άνω Ομοσπονδίας, γιατί είναι αυτονόητα. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων από την πλευρά της Κυβέρνησης για τη στήριξη της «Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος» (Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων) και των πολιτιστικών σωματείων που αυτή εκπροσωπεί.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Τι είδους μέτρα οικονομικής και άλλης ενίσχυσης προτίθεσθε να λάβετε, προκειμένου, τα πολιτιστικά σωματεία που εκπροσωπούνται από την «Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος» (Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων) να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και επομένως, την πολιτισμική και εθνική προσφορά τους;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Αλεξοπούλου Αναστασία - Αικατερίνη

1172 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
ΥΠΠΟΑ 01/02/2021 Α. Π.: 7546
Απάντηση στο έγγραφο: 7546

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
& ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Μπουμπουλίνας 20-22
Ταχ. Κώδ : 106 82
Τηλέφωνο : 2131322-362, 363, 368
Fax : 210-82.01.426

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3098/7.1.2021 Ερώτηση με θέμα:
«Ανάγκη χρηματοδότησης των παραδοσιακών πολιτιστικών σωματείων της
Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος (Ελλήνων Μικρασιατών και Ποντίων)»

Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3098/7.1.2021 Ερώτησης της Βουλευτού, κας Αναστασίας - Αικατερίνης Αλεξοπούλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του και προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τις πολιτιστικές δράσεις πολιτιστικών συλλόγων/σωματείων, εξέδωσε, τόσο κατά το προηγούμενο έτος (2020) όσο και φέτος (2021) προσκλήσεις για την επιχορήγηση μη κερδοσκοπικών νομικών οντοτήτων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα πολιτιστικά σωματεία/σύλλογοι.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2020, μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, το ΥΠΠΟΑ απηύθυνε συνολικά έντεκα (11) προσκλήσεις και επιπλέον τρεις (3) κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, στις οποίες μπορούσαν να υποβάλουν προτάσεις πολιτιστικά σωματεία/σύλλογοι. Μεταξύ τους υπήρχαν μάλιστα και προσκλήσεις για πολιτιστικές δράσεις ή προγράμματα φορέων, που αφορούν ειδικά την τεκμηρίωση, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, και είχαν ως προτεραιότητα την αγροδιατροφική κληρονομιά, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες, λαϊκές γιορτές και δρώμενα, δράσεις ανάδειξης του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου και δράσεις μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης.
Στο πλαίσιο των συνολικών προσκλήσεων του ΥΠΠΟΑ διανεμήθηκαν με τη μορφή επιχορήγησης περίπου €8 εκατομμύρια, όπου μεταξύ των δικαιούχων συγκαταλέγεται πλήθος πολιτιστικών συλλόγων. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών. Το 2019 είχαν διατεθεί €3.329.976, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν €3.143.255.
Επιπλέον, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, έγιναν δεκτές προτάσεις των φορέων, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα (ψηφιοποίηση δράσεων, υλοποίηση σε ανοικτούς χώρους κ.α.), έτσι ώστε οι Σύλλογοι να χρηματοδοτηθούν, ανεξαρτήτως του αρχικού προγραμματισμού τους, ενώ δόθηκαν σχετικές παρατάσεις για την υλοποίηση των δράσεων.
Φέτος και συγκεκριμένα την 7.1.2021, δηλαδή νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 18 (δεκαοκτώ) νέες προσκλήσεις για επιχορήγηση μη κερδοσκοπικών νομικών οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και πολιτιστικών σωματείων/συλλόγων για δράσεις σε όλο το φάσμα του σύγχρονου πολιτισμού, όπως θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος, γράμματα, φεστιβάλ και σύνθετες πολυθεματικές δράσεις, ψηφιακός πολιτισμός, πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα για παιδιά και εφήβους, δράσεις και προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό.
Η δέκατη όγδοη πρόσκληση αφορά ειδικά δράσεις σχετικές με την έννοια του εκπατρισμού με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την άφιξη και ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή, η οποία συναρτάται άμεσα με τη δραστηριότητα και τους σκοπούς των σωματείων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).
Οι προσκλήσεις είναι προσβάσιμες στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ (http://drasis.culture.gr/index.php/anakoinwseis/140--2021), όπου μπορεί κανείς να πληροφορηθεί τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις προθεσμίες εγγραφής και υποβολής πρότασης καθώς και κάθε άλλη σχετική πληροφορία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει ήδη από τις 7 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 22 Φεβρουαρίου 2021, ενώ οι φορείς, προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν αίτημα, πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, εφόσον δεν έχουν ήδη εγγραφεί, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021. Τόσο η εγγραφή στο Μητρώο, όσο και η υποβολή αιτήματος γίνονται ηλεκτρονικά.
Επιπλέον των 18 αυτών προσκλήσεων πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα και επιπλέον προσκλήσεις στοχευμένες στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.
Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι το ΥΠΠΟΑ αντιλαμβάνεται τα πολιτιστικά σωματεία, ως έναν από τους πρωταρχικούς φορείς υλοποίησης πολιτιστικών δράσεων.
Ωστόσο, τα πολιτιστικά σωματεία/σύλλογοι, που λειτουργούν υπό τον ΚΑΔ 9499.1601 (Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων) περιλαμβάνουν ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Παρόλο που ένα τμήμα των δραστηριοτήτων αυτών έχει πράγματι συνάφεια με τις δραστηριότητες του ΥΠΠΟΑ, παρά ταύτα, το ΥΠΠΟΑ δεν είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για όλο το φάσμα δραστηριοτήτων των εν λόγω σωματείων, καθώς η αρμοδιότητα του επί των πολιτιστικών αυτών φορέων περιορίζεται μόνο στα θέματα χρηματοδότησης των πολιτιστικών τους δράσεων. Συνεπώς, το εύρος της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ επί διαφόρων θεμάτων πολιτιστικών φορέων δεν είναι απεριόριστο, καθώς ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του είναι ορισμένος και σαφής, προβλεπόμενος, από το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο. Για αυτόν τον λόγο επίσης δεν είναι το ΥΠΠΟΑ αρμόδιο για το πότε η λειτουργία τους αναστέλλεται στο πλαίσιο της πανδημίας.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξ ορισμού έχει αρμοδιότητα να στηρίζει και να ενισχύει οικονομικά, πολιτιστικές δράσεις πολιτιστικών σωματείων/συλλόγων, αλλά εκ του νόμου δεν δύναται να προβαίνει σε γενική οικονομική τους ενίσχυση υπέρ των καταστατικών τους σκοπών, ή για την κάλυψη παγίων δαπανών τους.
Επομένως, το ΥΠΠΟΑ, εκ του νομικού πλαισίου που το διέπει, νομιμοποιείται να επιχορηγεί πολιτιστικούς φορείς αποκλειστικά και μόνο για δράσεις πολιτισμού και δεν δικαιούται να χορηγεί επιδόματα, αποζημιώσεις ή οικονομικές διευκολύνσεις και απαλλαγές. Ομοίως και τα ζητήματα μείωσης ενοικίου, δημοτικών τελών, αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και λοιπών λειτουργικών εξόδων, δεν συνιστούν πολιτιστική δράση και κατ’ επέκταση αντικείμενο αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ.
Τα πολιτιστικά σωματεία/σύλλογοι, όπως εν προκειμένω το σύνολο των σωματείων που απαρτίζουν την Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.), ως οντότητες που αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, αντιμετωπίζονται οικονομικά, όπως και οι λοιποί δραστηριοποιούμενοι φορείς, στην χώρα σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα και εφαρμοζόμενα μέτρα του συνερωτώμενου Υπουργείου Οικονομικών καθώς και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επομένως, τα πολιτιστικά σωματεία/σύλλογοι, υπάγονται στα εν λόγω μέτρα για όσο απαιτηθεί, σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συνημμένα:
1. Το από 30.12.2020 δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ με τίτλο: “Πρόσκληση για την υποβολή
αιτημάτων επιχορήγησης δράσεων σύγχρονου πολιτισμού για το έτος 2021” αναρτημένο σε http://drasis.culture.gr/images/anakoinoseis/deltio typou proskliseis 2021.pdf
2. Το από 18.1.2021 δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ με τίτλο: “Επιχορηγήσεις 124.432.275 ευρώ
από το ΥΠΠΟΑ το 2020 προς τους Εποπτευόμενους Οργανισμούς και άλλους Φορείς Πολιτισμού” αναρτημένο σε
https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3631&fbclid=IwAR0J5xqXc9 xCrYzgy5QZwp3LDX6Uoj7RyAVKDnQ9Ree2Xxm7KCMM8qZuMY#prettyPhoto

Ο Υφυπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Νικόλαος Γιατρομανωλάκης

Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

1172 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2021
Επιχορηγήσεις 124.432.275 ευρώ από το ΥΠΠΟΑ το 2020 προς τους
Εποπτευόμενους Οργανισμούς και άλλους Φορείς Πολιτισμού
Το ποσό των 124.432.275 ευρώ διέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2020 μέσω επιχορηγήσεων προς εποπτευόμενους οργανισμούς, άλλους πολιτιστικούς φορέων, νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Οι Εποπτευόμενοι Οργανισμοί, το 2020, επιχορηγήθηκαν συνολικά με 98.245.630,8€. Εξ αυτών, η τακτική τους επιχορήγηση σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό ήταν 50.038.457,8€, ενώ οι έκτακτες επιχορηγήσεις ανήλθαν σε 48.207.173€. Η επιχορήγηση σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι έκτακτες επιχορηγήσεις δόθηκαν προκειμένου οι Οργανισμοί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά τους, καθώς και για να καλύψουν τις απώλειες από την πανδημία, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση των εσόδων τους.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε για να υποστηρίξει εποπτευόμενους οργανισμούς, φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Προσέφερε όποια δυνατή υποστήριξη προς τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και αυτό αποδεικνύεται από το ύψος των ποσών που δόθηκαν στις επιχορηγήσεις και ενισχύσεις στο 2020».
Υπογραμμίζεται ότι στο ποσό των 124.432.275,84€ δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι άλλες παροχές που έλαβαν οι επαγγελματίες του Πολιτισμού, σύμφωνα με τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μέσω των Ειδικών Προσκλήσεων δια του Μητρώου των Πολιτιστικών Φορέων, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το 2020, διατέθηκαν 7.960.645€, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών. Το 2019 είχαν διατεθεί 3.329.976€, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν 3.143.255,00€. Το ΥΠΠΟΑ, κατά τη διάρκεια του 2020 και εν μέσω της πανδημίας, εξέδωσε έναν σημαντικό αριθμό προσκλήσεων, οι οποίες, πέραν του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και των άλλων τομέων που περιλαμβάνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, επεκτάθηκαν και σε νέους δημιουργικούς τομείς, όπως το design και το gaming.
Για την ενίσχυση τρίτων φορέων και άλλων δράσεων Πολιτισμού εκτός των ανωτέρω, το 2020, διετέθησαν 18.226.000€, όπως ενδεικτικά αναφέρεται στους συνημμένους πίνακες.

1172 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2020
Πρόσκληση για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης δράσεων σύγχρονου
πολιτισμού για το έτος 2021
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτημάτων επιχορήγησης ή και παροχής αιγίδας για δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2021, στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης δράσεων ελληνικών πολιτιστικών φορέων.
Σύμφωνα με την γενικότερη πολιτική του ΥΠΠΟΑ για επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να εξασφαλίζεται στους φορείς -και λόγω πανδημίας - περισσότερος, κατά το δυνατόν, χρόνος προετοιμασίας των δράσεων τους, φέτος οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος δημοσιεύονται πολύ νωρίτερα του συνήθους. Στο ίδιο πλαίσιο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού φέτος επαναφέρει την δυνατότητα υποβολής αιτημάτων επιχορήγησης και για παραγωγές διετούς προγραμματισμού στο θέατρο και τον χορό.
Το ΥΠΠΟΑ, υπό τις συνθήκες της πανδημίας, αποφάσισε πέραν της ενίσχυσης των πολιτιστικών δράσεων και της έρευνας, να ενισχύσει και ειδικότερες δράσεις ψηφιακού πολιτισμού, για παιδιά και εφήβους, για την συμπεριληπτικότητα και προσβασιμότητα των ΑμεΑ στον πολιτισμό, σε συνάρτηση και με το αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.
Συνολικά ανακοινώνονται οι εξής προσκλήσεις:
• Θέατρο και Χορός
o Επιχορήγηση ομάδων θεάτρου με σκοπό την παραγωγή παραστάσεων μονοετούς ή διετούς προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένου του παιδικού θεάτρου, του κουκλοθεάτρου και μαριονέτας
o Ανάπτυξη ερευνητικού έργου στον τομέα του θεάτρου
o Επιχορήγηση ομάδων κλασικού και σύγχρονου χορού με σκοπό την παραγωγή παραστάσεων μονοετούς ή διετούς προγραμματισμού
o Ανάπτυξη ερευνητικού έργου στον τομέα του κλασικού και σύγχρονου χορού
o Δράσεις και φεστιβάλ στον τομέα του θεάτρου και του χορού, κλασικού και σύγχρονου
• Μουσική
o Μουσικές δράσεις και μουσικά φεστιβάλ
o Ανάπτυξη ερευνητικού έργου στον τομέα της μουσικής
o Φιλαρμονικές
• Εικαστικές τέχνες
o Δράσεις εικαστικών τεχνών, αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας και σχεδίου
o Ανάπτυξη ερευνητικού έργου με αντικείμενο τα εικαστικά και διατομεακά ή διακαλλιτεχνικά έργα
o Δράσεις μουσείων, πινακοθηκών και συλλογών σύγχρονου πολιτισμού
• Κινηματογράφος
o Κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές δράσεις και κινηματογραφικά φεστιβάλ
• Γράμματα
o Δράσεις σχετικές με τη διάδοση, προβολή, προώθηση των γραμμάτων και του βιβλίου, την υποστήριξη επιστημονικών συναντήσεων και δράσεων φιλαναγνωσίας
• Φεστιβάλ και σύνθετες πολυθεματικές δράσεις
• Ψηφιακός πολιτισμός
• Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα για παιδιά και εφήβους
• Δράσεις και προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό
• Δράσεις σχετικές με την έννοια του εκπατρισμού με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Δικαίωμα υποβολής έχουν φορείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ξεκινά στις 7 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 22 Φεβρουαρίου 2021, ενώ φορείς μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο, εφόσον δεν έχουν ήδη εγγραφεί, έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021. Τόσο η εγγραφή στο Μητρώο, όσο και η υποβολή αιτήματος γίνονται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση drasis.culture.gr, όπου θα αναρτηθούν οι σχετικές προσκλήσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις αναλυτικά.
Επίσης, ανακοινώνεται ότι στις 12 Ιανουαρίου 2021 θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη σχετικά με τη διαδικασία, την οποία μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. Οι φορείς θα ενημερωθούν για τις τεχνικές λεπτομέρειες της τηλεδιάσκεψης με νεότερη ανακοίνωση του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ.
Η αξιολόγηση των αιτημάτων και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις θα γίνουν μέχρι τις 12 Απριλίου 2020, από ειδικές επιτροπές, που θα αποτελούνται από προσωπικότητες κάθε τομέα και τον/την Προϊστάμενο/η της εκάστοτε αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/