Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Ερώτηση Φ. Μπακαδημα για τους άνεργους οικοδόμους που δεν έχουν, ούτε για τις βασικές τους ανάγκες

Ρόδος, 24 Φεβρουαρίου 2021

ΜέΡΑ 25 Δωδεκανήσου : Ερώτηση για τους οικοδόμους που δεν έχουν, ούτε για τις βασικές τους ανάγκες
Να εφαρμοσθούν άμεσα μέτρα, για τους οικοδόμους που εξαιτίας της πανδημίας είναι άνεργοι και δεν μπορούν να επιβιώσουν, ζητά από τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών κ.Χρήστο Σταϊκούρα με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής κ. Φωτεινή Μπακαδήμα.
Τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενοι στην οικοδομή, μόνο στη Ρόδο, σύμφωνα με το Σωματείο Οικοδόμων, έχουν μείνει χωρίς εισοδήματα και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους. Απελπισμένοι άνθρωποι τηλεφωνούν καθημερινά στο Σωματείο και ζητούν βοήθεια.Εκλιπαρούν, όχι για χρήματα, αλλά έστω για λίγα τρόφιμα και κάποια είδη πρώτης ανάγκης για να μπορέσουν να ζήσουν, ενώ δεκάδες οικογένειες εργατών στην οικοδομή βρίσκονται αντιμέτωπες με αγωγές εξώσεων από τις κατοικίες που εκμισθώνουν καθώς και με διακοπές ηλεκτροδότησης.Όσοι είχαν δανειακές υποχρεώσεις, είναι και στη μέγγενη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις, είναι αδύνατο να πληρωθούν, έστω και σε δόσεις στη στιγμή που εργασία δεν υπάρχει.
Είναι ώρα η κυβέρνηση, να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει οικονομικά και αυτούς τους εργαζόμενους, που έχουν μείνει χωρίς εισοδήματα και δεν μπορούν να ζήσουν και να πάψει να τους αφήνει στο έλεος του ..Θεού.

Το κείμενο της ερώτησης που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας στα Δωδεκάνησα είναι το ακόλουθο:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Στήριξη στους άνεργους οικοδόμους»
Σε δεινή θέση βρίσκονται δεκάδες οικοδόμοι, καθώς οι απλοί εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις που είχαν τα μέτρα περιορισμού διάδοσης της πανδημίας.
Όσοι είναι απλοί εργάτες και όχι ιδιοκτήτες εταιρειών βρέθηκαν ξεκρέμαστοι, όταν έκλεισαν τα εργοτάξια, στην πρώτη φάση της πανδημίας πέρσι. Τότε τους δόθηκε ενίσχυση ύψους 800 ευρώ.
Τώρα, αναζητούν μεροκάματο και δύσκολα βρίσκουν, γιατί η κρίση που δημιούργησε η πανδημία «πάγωσε» τα σχέδια των επιχειρηματιών, κυρίως των ξενοδόχων στα νησιά, για κατασκευές νέων μονάδων και ανακαινίσεις των υφιστάμενων. Μεροκάματα για τους εργάτες στην οικοδομή και όλα τα συναφή με αυτή επαγγέλματα δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενοι στην οικοδομή, μόνο στη Ρόδο, σύμφωνα με το Σωματείο Οικοδόμων, έχουν μείνει χωρίς εισοδήματα και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους. Απελπισμένοι άνθρωποι τηλεφωνούν καθημερινά στο Σωματείο και ζητούν βοήθεια.Εκλιπαρούν, όχι για χρήματα, αλλά έστω για λίγα τρόφιμα και κάποια είδη πρώτης ανάγκης για να μπορέσουν να ζήσουν, ενώ δεκάδες οικογένειες εργατών στην οικοδομή βρίσκονται αντιμέτωπες με αγωγές εξώσεων από τις κατοικίες που εκμισθώνουν. Μάλιστα, σε πολλές οικογένειες, γίνονται και διακοπές ηλεκτροδότησης, καθώς ελλείψει χρημάτων δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα ενοίκια ούτε και τους λογαριασμούς στους οργανισμούς κοινής ωφελείας. Όσοι είχαν δανειακές υποχρεώσεις, είναι και στη μέγγενη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις, είναι αδύνατο να πληρωθούν, έστω και σε δόσεις στη στιγμή που εργασία δεν υπάρχει.

Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτώνται οι Υπουργοί :
1.Θα υπάρξει άμεσα μέριμνα για να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της οικοδομής και αν ναι, εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;
2.Θα υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ όλοι οι εργαζόμενοι στην οικοδομή, ακόμα και αν δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα;
3.Ποιες ενέργειες θα γίνουν, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, ώστε να μην γίνονται διακοπές στις παροχές ρεύματος και νερού για τους ανέργους στον κλάδο της οικοδομής;
4.Υπάρχει πρόβλεψη ώστε στα έργα που υλοποιούνται κατά τόπους, στη Ρόδο και τα άλλα νησιά, να προσλαμβάνονται ντόπιοι οικοδόμοι που είναι χωρίς δουλειά;
5.Υπάρχει πρόβλεψη για κούρεμα των οφειλών για τις οικογένειες των ανέργων οικοδόμων;

Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/