Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

H Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση

16/10/2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Όλοι στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη, Να προετοιμαστούμε για πιο σκληρούς αγώνες, για απεργία στις 12 Νοέμβρη».
 «Το ΠΑΜΕ επιστρέφει ως κουρελόχαρτο το χθεσινό πόρισμα της "επιτροπής σοφών" και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες να πάρουν αγωνιστική θέση μάχης ενάντια στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί για τους εργαζόμενους ,το πλέγμα προστασίας που συνδυάζει το δικαίωμα στη σύνταξη, το δικαίωμα στην Υγεία και την Πρόνοια, την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα ατυχήματα, τις επαγγελματικές ασθένειες. Όλα αυτά, που τα έχουν χρυσοπληρώσει με ιδρώτα και κόπο οι εργαζόμενοι, σήμερα κατακρεουργούνται! Καλούμε ιδιαίτερα όλους τους νέους και τις νέες, τα νέα ζευγάρια, να συνδυάσουμε τον αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις, για πλήρη και σταθερή εργασία, για να βρούν δουλειά οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι στα voucher, για να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία, με τον αγώνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με δωρεάν παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, για σύγχρονες κατοικίες στα νέα ζευγάρια καλλίτερες συν­θήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία τους. Οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιηθεί τόσο το δικαίωμα στη μητρότητα όσο και το δικαίωμα στην εργασία είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Για μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού στο χώρο δουλειάς, για άδειες μητρότητας που να ικανοποιούν τις ανάγκες της μητέρας και του βρέφους, για δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τη λαϊκή οικογένεια.
Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πατώντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις πολιτικές αποφάσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προετοιμάζει μέσω "σοφών και επιστημόνων" νέα βάρβαρα μέτρα, δήθεν απαραίτητα για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.
Διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση και την μετατρέπουν σε προνομιακή. 
Λένε ότι η πρόταση της επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα αλλά θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι ανεξάρτητα από το μοντέλο ο στόχος τους είναι το σύστημα που θα ξέρεις μόνο τι θα πληρώνεις ,άλλωστε ψηφίστηκαν με το μνημόνιο οι κεντρικές κατευθύνσεις και ο κεντρικός στόχος που είναι η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας και μετατροπή σε προνοιακό σύστημα με διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
Με το νέο μοντέλο των προκαθορισμένων εισφορών θα ξέρεις μόνο τι πληρώνεις  αλλά θα παίρνεις παροχές ψίχουλα για σύνταξη υγεία και πρόνοια.  Αυτό είναι το νέο σύστημα των ατομικών μερίδων με υπολογισμό  όλου του εργασιακού βίου σε σύνδεση και με το προσδόκιμο όριο ζωής.
 Η τελική  σύνταξη μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα. Για αυτό το λόγο η επιτροπή σοφών προτείνει να επιτρέπεται η «ελαστική συνταξιοδότηση», δηλαδή να εξαναγκάζεται ο ίδιος ο εργαζόμενος τη στιγμή της συνταξιοδότησής του,  να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα για  να συμπληρώσει κάπως τη σύνταξη-«επίδομα πτωχοκομείου».
Η Εθνική- Προνοιακή σύνταξη θα πρέπει «να μειώνεται προοδευτικά ανάλογα και με το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου», θα είναι με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα μειώνεται όσο μεγαλύτερη είναι η  σύνταξη που προέρχεται από τις εισφορές(ανταποδοτική) ή όταν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα καλλίτερο (αυτό  που έχει απομείνει). Η κρατική χρηματοδότηση περιορίζεται μόνο για τους απολύτως εξαθλιωμένους και πιο συγκεκριμένα για «όσους αδυνατούν να εισφέρουν για κοινωνικούς λόγους που αναγνωρίζεται ότι χρήζουν προστασίας».
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΓΛΥΤΩΝΕΙ
Θα υπάρξει «ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων με αναφορά στο νέο, ενιαίο τρόπο υπολογισμού της κύριας και επικουρικής σύνταξης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους». Οι ανατροπές θα πάνε θα  και στους προ του 1993 ασφαλισμένους και στους μετά το 1993, αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.
 Η ενοποίηση ταμείων οι ενιαίες εισφορές και παροχές σημαίνουν νέες μειώσεις παροχές υγείας σύνταξης για όλους σύμφωνα και με την εμπειρία από τις μέχρι σήμερα ενοποιήσεις συγχωνεύσεις.   
Το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι περίπου 50% έως 55% για κύρια και επικουρική από 70% για την κυρία που είναι σήμερα και 20% για την επικουρική (τις έχουν βέβαια πετσοκόψει με τα μνημόνια και πριν) με μεγάλες μειώσεις πάνω από 25% .
Ενώ λένε ότι καταργούν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος την επαναφέρουν , την  βαφτίζουν μάλλον ρήτρα αποφυγής ελλειμμάτων με την οποία θα κόβονται αυτόματα οι αποδοχές παλιών και νέων συνταξιούχων για να εξασφαλίζεται όπως λένε «η ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος». 
Καταργούνται εντός 3 ετών οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που σημαίνει νέες μειώσεις παροχών υγείας συντάξεις και αυξήσεις φόρων.
 Η στενότερη σύνδεση εισφορών παροχών  σημαίνει νέες μειωμένες συντάξεις πάνω από 25%.
 Ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ για παλιούς και νέους ασφαλισμένους σημαίνει μειωμένες παροχές συντάξεις υγείας Πρόνοιας για όλους.
Παγώνουν για επτά ακόμα χρονιά την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ.
Τσακίζουν ακόμα περισσότερο την επικουρική σύνταξη μετατρέποντας την σε επίδομα. Ουσιαστικά, η επικουρική σύνταξη όπως την γνωρίσαμε καταργείται σταδιακά και στη θέση τους μπαίνουν τα «Ανοιχτά Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης», που θα είναι ιδιωτικοποιημένα, για όσους έχουν και μπορούν.
 Για την κάλυψη των ελλειμμάτων προβλέπεται ακόμα η εισφορά στους «υψηλά αμειβόμενος 1500 ευρώ(κατά Κατρούγκαλο) για την κάλυψη των ελλειμμάτων.
Κανένας εργάτης, κανένας νέος να μην παραμυθιαστεί από τα διαχρονικά ψέματα που αξιοποιεί και η νέα κυβέρνηση για δικαιότερο δήθεν ασφαλιστικό σύστημα, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Η προκριθείσα πρόταση για ένα σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με ατομικούς λογαριασμούς, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στο 45-55% συνολικά για κύρια και επικουρική σύνταξη από 70% και 20% που είναι σήμερα, η κρατική εγγύηση μιας προνοιακής εθνικής σύνταξης η οποία θα μεταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, η ενοποίηση των Ταμείων με εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω αποτελούν τον πυρήνα της νέας και πιο αντιδραστικής μεταρρύθμισης η οποία αφαιρεί από την Κοινωνική Ασφάλιση τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Από δικαίωμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα και από κοινωνική ευθύνη γίνεται ατομική υπόθεση.
Φέρνουν ως νέο, προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο ένα σύστημα όπου προδιαγεγραμμένες θα είναι μόνο οι εισφορές, αλλά όχι παροχές. Κυνικά μέσα στο πόρισμα αναφέρουν πως "οδηγούμαστε σε ένα εξατομικευμένο σύστημα όπου το τελικό ποσό της σύνταξης είναι αβέβαιο". Επίσης, εισάγονται ως βασικό μέτρο υπολογισμού της σύνταξης τα εισοδηματικά κριτήρια, οδηγώντας τις συντάξεις στα Τάρταρα.
Φέρνουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, δηλαδή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς εξαιρέσεις, επαναφέρουν δηλαδή την ενεργό γήρανση με διαφορετικές λέξεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν γκρίζες ζώνες όσον αφορά τα ΒΑΕ, καθώς διατυπώνονται σαφείς θέσεις νέου αποχαρακτηρισμού επαγγελμάτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαχτούν το κράτος και τα μονοπώλια από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να θωρακιστεί και να πολλαπλασιαστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Την παραδίδουν στα αρπαχτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της Υγείας. Επιδιώκουν να μεταφέρουν για μια ακόμα φορά τη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων.
Οι νέες αντιασφαλιστικές προτάσεις να μείνουν στα χαρτιά!
Απέναντι στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους,το ΣΕΒ, που δήθεν αναζητούν την "εξυγίανση" του ασφαλιστικού συστήματος με τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ, το χτύπημα στις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και στην προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια διέξοδο.
Μέσα από τους αγώνες και τα σωματεία τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μην υποκύψουν στην κυβερνητική προπαγάνδα που αναφέρει πως έχουν συναινέσει στην αυτοκτονία τους και να αγωνιστούν για την αποτροπή των νέων βάρβαρων αντιασφαλιστικών - αντεργατικών μέτρων, για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά αμέτρητα βάσανα για κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Να μην περάσει ως αναγκαίο κακό η ζωή με τα ελάχιστα, ο ελάχιστος μισθός, η ελάχιστη σύνταξη, τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, η μισοδουλειά, η μισοζωή. Να μην περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεχωρίζει κανέναν εργαζόμενο, κανέναν κλάδο. Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Εμείς έχουμε τη δύναμη! Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν επιτρέπεται να μείνει θεατής, να μην πάρει σαφή και κατηγορηματική θέση ενάντια στο νέο έγκλημα.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΗ-ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ
Καλούμε τα σωματεία ΝΑ ΠΆΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΎΝΗ ΤΟΥΣ, μέσα από τα ΔΣ, τις ΓΣ και τις συλλογικές τους διαδικασίες να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα. Να μη μείνει εργαζόμενος, νέος, συνταξιούχος που δεν θα μάθει για το σχεδιασμό διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, πού δεν θα πάρει την ευθύνη του. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη, να προετοιμαστούμε για πιο σκληρούς αγώνες, για απεργία στις 12 Νοέμβρη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

Dj news: http://fanenos.blogspot.com/

ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/