Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΜΕ: Κείμενα της κεντρικής ομιλίας στη Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου

Και ο φετινός χειμώνας βρίσκει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας με την πλάτη στον τοίχο, σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.
Κλείνει μια ακόμη τουριστική σαιζόν, με ρεκόρ πανελλαδικά, με μικρή μείωση πιθανά στη Ρόδο, που όμως, έσπασε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ τα προηγούμενα χρόνια. Στην αντίπερα όμως όχθη οι εργαζόμενοι του κλάδου που αυτές τις μέρες η πλειοψηφία τους στέκεται στις ουρές του ΟΑΕΔ για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας, συχνά απλήρωτοι με την αγωνία για το πώς θα βγει ο χειμώνας, με την κούραση από την ένταση της δουλειάς όλη τη σαιζόν.
Στην ίδια κατάσταση οι εμποροϋπάλληλοι που το ωράριο τους έχει καταντήσει λάστιχο, που αντιμετωπίζουν την απόλυση μπροστά στους σχεδιασμούς για συγχώνευση του ενός ή του άλλου ομίλου και το κλείσιμο καταστημάτων, οι τραπεζοϋπάλληλοι που θα βρεθούν ενδεχόμενα μπροστά σε εξελίξεις μαζικών απολύσεων το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο που βρίσκονται στο σύνολό τους στον αέρα από την ιδιωτικοποίηση που έρχεται, οι εργαζόμενοι στο Δήμο που ήδη προχώρα η απένταξη από τα ΒΑΕ για την καθαριότητα, οι εργαζόμενοι στη Δημόσια και ιδιωτική Υγεία που τραβούν το δικό τους γολγοθά.
Αντίστοιχη η κατάσταση στα σχολεία όπου έχουμε ρεκόρ κενών και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Οκτώβρη. Σήμερα είναι προγραμματισμένη σχετική κινητοποίηση της Ένωσης Γονέων, της ΕΛΜΕ και του Σωματείου των Δασκάλων στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το ζήτημα.
Μαζί με τα δεινά του δικού μας λαού ζούμε και το δράμα των προσφύγων που κατά χιλιάδες περνούν από τα νησιά μας στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το θάνατο στις χώρες τους από τους πολέμους που εξαπολύουν οι λυκοσυμμαχίες στις οποιες συμμετέχει και η δική μας χώρα με την κυβέρνηση μάλιστα να ψάχνει και αναβαθμισμένο ρόλο, είτε με τη σχεδιαζόμενη βάση στην Κάρπαθο, είτε με τη νέα εξαγγελία για νατοϊκό θέρετρο, ή πιθανά ναυτική βάση στη Λέρο.
Σε όλο αυτό τον αρμαγεδδώνα, από τον οποίο δεν εξαιρείται κανείς, έρχεται να προστεθεί η εφαρμογή και του τρίτου μνημονίου.
Την Παρασκευή έρχεται για ψήφιση στη βουλή το πολυνομοσχέδιο που θα «σαρώσει» το όποιο λαϊκό εισόδημα και δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει, θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση.
 Έτσι, όσο πλησιάζουμε στην «τελική ευθεία» για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των μέτρων οι μηχανές της κυβερνητικής προπαγάνδας δουλεύουν στο φουλ, συντηρώντας την επιχειρηματολογία για διορθωτικές κινήσεις, για συνέχιση τάχα της διαπραγμάτευσης.
Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή δεν πρέπει να επιδείξουν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο αποτελεί ένα νέο κρίκο της επίθεσης διαρκείας κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Ερχεται να συμπληρώσει τα δύο προηγούμενα μνημόνια, ενώ αποτελεί προπομπό νέων αντιλαϊκών μέτρων, καθώς το «κυρίως πιάτο» περιλαμβάνει νέες ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα.
Τα όσα λέει η κυβέρνηση για διορθωτικές κινήσεις είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου δεν πρέπει πιάσουν τόπο στις λαϊκές συνειδήσεις γιατί θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο για την αναγκαία οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, για να αναπληρώσουν οι εργαζόμενοι τις απώλειες που είχαν τα χρόνια της κρίσης.
Καμία «διορθωτική κίνηση» δε θα επαναφέρει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα αποκαταστήσει τις συντάξεις που υφίστανται για πολλοστή φορά σφαγιασμό, δεν θα αναιρέσει τις συνέπειες της φορολεηλασίας για τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. Εξάλλου, μέτρα όπως αυτά δεν εισάγονται κατά παρέκκλιση κάποιου κανόνα, δεν συνιστούν «λάθος» για να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση.
Αυτή είναι η γενική πορεία των πραγμάτων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Είναι συνειδητά και προμελετημένα τα αντιλαϊκά μέτρα και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται παντού, για να διασφαλίσουν καλύτερους όρους κερδοφορίας για τα μονοπώλια της λυκοσυμμαχίας και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αρένα όπου αναμετρούνται με άλλα άλλων καπιταλιστικών κρατών.
Τα νέα κυβερνητικά μέτρα έχουν ως στόχο να «περισσέψει χρήμα» για τη χρηματοδότηση των ομίλων, τη φτηνή εργατική δύναμη, τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα απ' τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης. Απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση βάζει ξανά «χέρι» στο πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, συνεχίζει την προκλητική στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο με σειρά νέων προκλητικών προνομίων.
Απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου που πλήττονται δεν έχουν παρά να αντιτάξουν την ενότητά τους σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, ικανή να την αποκρούσει και να ανοίξει το δρόμο της αντεπίθεσης. Να μην πέσει κανένας άνθρωπος του μόχθου στην «παγίδα» των κάλπικων προσδοκιών για «διορθώσεις».
Αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, δεν παίρνει μερεμέτια και σοβαντίσματα. Ο λαός μόνη επιλογή έχει να την αντιπαλέψει, να τη δυσκολέψει με στόχο να την ανατρέψει μαζί με τις αιτίες που τη γεννούν.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα αγώνα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ιδιαίτερα στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά και κλαδικά Σωματεία, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε σε όλα.
Στις 22 Οκτώβρη το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στα οποία ήδη εκατοντάδες Σωματεία έχουν δηλώσει τη στήριξή τους, ενώ δεκάδες από αυτά δεν είναι της δύναμης του ΠΑΜΕ και οι δηλώσεις στήριξης καθημερινά συνεχίζονται.
Στην περιοχή μας ήδη έχει συνεδριάσει η Γραμματεία, έχουν ξεκινήσει οι δράσεις, όπως η συγκέντρωση στην Πλ. Κύπρου την περασμένη Παρασκευή ενάντια στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και η πλατιά εξόρμηση στο κέντρο της πόλης, στη συνέχεια μαζική εξόρμηση στη λαϊκή του Σαββάτου, ενώ ήδη συνεδριάζουν  και οργανώνουν τη δράση τους τα ΔΣ Σωματείων.
Το συλλαλητήριο στη Ρόδο θα ξεκινήσει από το πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 6 το απόγευμα στις 22 Οκτώβρη. Για την Παρασκευή που θα έρθει το πολυνομοσχέδιο στη βουλή για ψήφιση προγραμματίζεται πανεξόρμηση σε χώρους δουλειά το πρωί και πικετοφορίες σε λαϊκές γειτονιές το απογευμα.
Τέλος οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προκηρύξουν απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ
14 Οκτώβρη 2015

Ομιλία του Μιχάλη Κατσουράκη
Συναγερμός για τα Εργασιακά
Από την προηγούμενη κιόλας θητεία της, δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια της κυβέρνησης, και ειδικά του υπουργείου Εργασίας, να δώσει «πανευρωπαϊκή» διάσταση στις αλλαγές που σχεδιάζει για τα Εργασιακά.
Για παράδειγμα, η κοινή δέσμευση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ στο μνημόνιο ότι η νέα νομοθεσία στα Εργασιακά θα είναι σύμφωνη με τις «πρακτικές της ΕΕ» προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως «επιτυχία», που δίνει πανευρωπαϊκή διάσταση στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.
Τώρα, με αφορμή και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Γ. Κατρούγκαλος επανήλθε, για να ανακοινώσει ότι προωθεί «ένα Eurogroup των υπουργών Εργασίας (...) που θα εξετάσει όλες τις αλλαγές τις σχετικές με την προστασία των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού συστήματος προστασίας».
Στο ίδιο πνεύμα, απαρίθμησε μια σειρά από συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες με παράγοντες της ΕΕ, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και του ΔΝΤ.
Τι επιδιώκει η κυβέρνηση; Να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι δίνει μάχη ώστε οι αλλαγές στα Εργασιακά να είναι προς όφελος των εργαζομένων.
Επίσης, να παρουσιάσει το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» ως εγγύηση για τα εργασιακά δικαιώματα και, αντίστροφα, αυτό που ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, ως μια «στρέβλωση» που πρέπει να διορθωθεί και γι' αυτό μάχεται τάχα η κυβέρνηση.
Με τον τρόπο αυτό θέλει να αποσπάσει στάση ανοχής και αναμονής από τους εργαζόμενους, αν όχι την ενεργητική συστράτευσή τους στις αντιδραστικές αλλαγές που παζαρεύει με τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς, στο πλαίσιο πάντα του 3ου μνημονίου.
Τέτοιο είναι το μέγεθος της κοροϊδίας που σερβίρουν στο λαό! Με τέτοια επιχειρήματα προσπαθούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή της χειραγώγησης και της ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων, για την οποία τους εμπιστεύτηκε το κεφάλαιο.
Καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει, έστω και κατά ένα μέρος, την ανάκτηση απωλειών που είχαν την περίοδο της κρίσης.
Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και στα Εργασιακά θα παγιώνουν και θα ενισχύουν την τάση συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, την τάση μεγέθυνσης της ελαστικότητας της εργασίας, σε βάρος των υπολειμμάτων της σταθερής και μόνιμης δουλειάς.
Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης, ή τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων στην ΕΕ, που επικαλείται ο Γ. Κατρούγκαλος.
Εχει να κάνει με την αντικειμενική ανάγκη του κεφαλαίου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του, ρίχνοντας ακόμα πιο κάτω την τιμή της εργατικής δύναμης.
Σημειώνουμε ότι οι ανατροπές στα Εργασιακά έχουν άμεση επίδραση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και όχι μόνο των ανέργων ή αυτών που δουλεύουν με τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις.
Απ' αυτή τη σκοπιά, αλλαγές μπορεί να υπάρξουν σε Ελλάδα και ΕΕ, οι οποίες όμως δε θα στοχεύουν στον περιορισμό της ευελιξίας, αλλά στη θέσπιση ορισμένων επιπλέον κανόνων, ώστε να ρυθμίζονται ζητήματα της αγοράς εργασίας σε ανταγωνιστικές και ανισόμετρες μεταξύ τους οικονομίες.
Μέσα στο όλο πλαίσιο είναι και οι μηδενικές συμβάσεις, δηλαδή θα γυρίσουμε στο 18ο αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα που οι εργάτες περίμεναν στις πλατείες και περνούσε το φορτηγό για να πάρει εργαζόμενους μόνο για μια ημέρα. Αυτό θέλουν να κάνουν και σήμερα να καθιερώσουν την εργασία μιας ημέρας και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα
Οι εργαζόμενοι θα βγουν χαμένοι αν εναποθέσουν ξανά προσδοκίες στη διαπραγμάτευση που λέει ότι κάνει η κυβέρνηση. Αντίθετα, έχουν πολλά να κερδίσουν αν από σήμερα οργανωθούν και παλέψουν, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις εκλογές.
Σημαντικό σταθμό σ' αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αποτελέσουν τα συλλαλητήρια όπου καλεί το ΠΑΜΕ στις 22 Οκτώβρη στην προοπτική κλιμάκωσης με απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/