Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Επιστολή προς τη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, με θέμα την αντιπρόταση της ΕΛΦΕΕ Ρόδου στο υφιστάμενο Σύστημα Συγκεντρωτικών Καταστάσεων (ΜΥΦ)

Επιστολή προς τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), κ. Σαββαΐδου, απέστειλε η ΕΛΦΕΕ Ρόδου, κοινοποιώντας της την πρόταση που ανέπτυξε η Επιστημονική της Ομάδα για αλλαγές στο υφιστάμενο Σύστημα Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών.
Χαρακτηριστικά, οι δυσκολίες εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου που διέπει τις εν λόγω καταστάσεις, αποτυπώνεται και στις αλλεπάλληλες παρατάσεις εφαρμογής του που εξέδωσε μέχρι σήμερα η Γ.Γ.Δ.Ε, με την τελευταία να παρατείνει την εφαρμογής του μέχρι τις 30/09/2015 για τις συναλλαγές του φορολογικού έτους 2014.
 Η αντιπρόταση της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. ΡΟΔΟΥ αποσκοπεί στην απλοποίηση και περαιτέρω την αξιοποίηση της εν λόγω υποβολής, προκειμένου να απαλλάξει επιχειρήσεις και Δημόσιο από αχρείαστο γραφειοκρατικό φόρτο.
Η λειτουργία του συστήματος όπως το αντιπροτείνει η ΕΛΦΕΕ ΡΟΔΟΥ βασίζεται σε:

  • Υποβολή καταστάσεων από εκδότες (εσόδων και τίτλων κτήσης). Ταυτόχρονα με την περιοδική ΦΠΑ για τα έσοδα, σε μία ετήσια υποβολή οι τίτλοι κτήσης.
  • Αυτόματη δημιουργία καταστάσεων εξόδων στον λογαριασμό των αντισυμβαλλομένων από τη Γ.Γ.Π.Σ.
  • Αυτόματο έλεγχο μέσω λογισμικών για αποκλίσεις εξόδων. Καμία ενέργεια αν δεν υπάρχουν αποκλίσεις. Υποβολή μόνο σε αποκλίσεις ή μη υποβολή από εκδότες.
  • Οριστικοποίηση καταστάσεων με υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή με επιστροφή ΦΠΑ.
  • Αξιοποίηση δεδομένων για διατάξεις ΦΠΑ.
 Με την υποβολή του εν λόγω τεκμηριωμένου σχεδίου, η ΕΛΦΕΕ Ρόδου συνεχίζει τις παρεμβάσεις της προς το αρμόδιο Υπουργείο, με τελικό στόχο την βελτίωση των φορολογικών διαδικασιών στη χώρα μας για ύψιστο Δημοσιονομικό όφελος με την λιγότερη διαχειριστική και οικονομική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και τον φορολογούμενο.

Περισσότερα για το σχέδιο που υποβλήθηκε στο http://www.lsr.gr/html/?p=2948 

Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο της επιστολής προς την Γ.Γ.Δ.Ε. και το σχέδιο για το νέο Σύστημα Συγκεντρωτικών Καταστάσεων.

Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Ρόδου Αρ. Πρωτ: 30 / 20 - 03 - 2015, Ρόδος Γρ. Λαμπράκη 7 851 00 Ρόδος Τηλ : 22410/36500 – fax : 22410/32108 http://www.lsr.gr ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ e-mail : secretariat@lsr.gr ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜ.ΕΣΟΔΩΝ Κ. Α. ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
2) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ
3) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Δ. ΜΑΡΔΑ
4) ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΛΗΡ/ΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ κ.Μ.ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ
5) ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ
6) Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε
7) Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
8) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
9) O.E.E.
10) Δ.Ο.Υ ΡΟΔΟΥ
ΘΕΜΑ: ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΜΥΦ)
Αξιότιμη κα Γενικέ,
Στα πλαίσια της δογματικής μας αντίληψης περί γόνιμου και εποικοδομητικού αντίλογου - διαλόγου και σε συνέχεια του δελτίου τύπου της διευθύνσεώς σας, περί συνεργασίας και διαβούλευσης με τα σωματεία των Λογιστών – Φοροτεχνικών για την αξιολόγηση και αξιοποίηση προτάσεων στο θέμα της μορφής των συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 14 του Ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α’), σας ενημερώνουμε για την επί του προκειμένου εκπόνηση αντιπρότασης της Ενώσεώς μας, η οποία αποτελεί βελτιωτική συνέχεια σχετικών προτάσεων που έχουμε ήδη καταθέσει στον προκάτοχό σας κ. Χ. Θεοχάρη, όπως επίσης και στον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη. Εστιάζοντας στις σημαντικότερες αλλαγές – διαφοροποιήσεις σε σχέση με την υφιστάμενη μορφή των καταστάσεων, θα αναφερθούμε στις εξής :  
  • Δεν δημιουργεί νέα δηλωτική υποχρέωση στις επιχειρήσεις και στους λογιστές, εφόσον συνυποβάλλεται με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ.  
  • Κριτήρια υποβολής και συχνότητας υποβολής είναι η υπαγωγή στον ΦΠΑ και η συχνότητα υποβολής της περιοδικής δήλωσης (έχουμε ταύτιση καταληκτικών ημερομηνιών).  
  • Μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ.  
  • Υπό προϋποθέσεις (μη διαπίστωση αποκλίσεων), λήπτες δύνανται να μην υποβάλλουν ποτέ κατάσταση εξόδων (μείωση Διοικητικού και οικονομικού βάρους στις επιχειρήσεις και τα λογιστήρια).

Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι με την πρόταση αυτή, διατηρούνται πολλές από τις ερμηνευτικές διατάξεις των ΠΟΛ.1022/07-01-2014, 1072/07-03-2014 και 1078/17-03-2014, γεγονός που αποδεικνύει την σαφή πρόθεσή μας για βελτιστοποίηση του συστήματος με σκοπό την άμεση εφαρμογή του, με την όποια τυχούσα περιπτωσιολογία να μην αποτελεί τροχοπέδη στην διαβούλευση. Τέλος, θέλουμε να εξάρουμε την πρόθεσή σας για συνεργασία με τα σωματεία του κλάδου μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σχετικό δελτίο τύπου της διευθύνσεώς σας, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει συνέχεια και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/