Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Ενημερώνω τους αναγνώστες του Ιστολογίου μου, ότι από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ημέρα των 12των «γενεθλίων» του, σταματά τις πολιτικές αναρτήσεις και θα ασχολείται μόνο με θέματα – κείμενα, φωτογραφίες - που αφορούν τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα τη Ρόδο και τα χωριά της… δεν σταματούν οι αναρτήσεις που έχουν Πολιτιστικό, Ιστορικό, Περιβαλλοντικό χαρακτήρα…

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015

ΚΚΕ: Συνεχίζεται με ευθύνη και της νέας συγκυβέρνησης η απομόνωση μιας σειράς νησιών του Αιγαίου

Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

Συνεχίζεται με ευθύνη και της νέας συγκυβέρνησης η απομόνωση μιας σειράς νησιών του Αιγαίου και η μη καταβολή δεδουλευμένων για εκατοντάδες ναυτεργάτες, την ώρα που οι επιδοτήσεις στους εφοπλιστές ρέουν απρόσκοπτα για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές». Σε μία σειρά κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις των ναυτεργατών , η Κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τα χέρια και καλύπτει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Να  καταβληθούν  άμεσα  οι δεδουλευμένοι μισθοί  σε  όλους  τους  ναυτεργάτες  και  σε  όλους  τους εργαζόμενους

Η απλήρωτη εργασία αποτελεί μάστιγα για τους ναυτεργάτες, γενικότερα για τη λαϊκή οικογένεια. Η ΝΕΛ, η ΑΝΕΚ και άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες δεν καταβάλουν τους δεδουλευμένους μισθούς των ναυτεργατών.
Χαρακτηριστικά η ΝΕΛ δεν καταβάλει τους δεδουλευμένους μισθούς σε 500 περίπου ναυτεργάτες.
Τα 11 πλοία της ΝΕΛ παραμένουν ακινητοποιημένα με ευθύνη της εταιρείας και του υπουργείου ναυτιλίας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Σύμφωνα με καταγγελίες των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και των μαζικών φορέων των εργαζομένων των κατοίκων των νησιών, για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα νησιά στο ΒΑ Αιγαίο – Λήμνο, Αη Στράτη, Ικαρία, Σάμο κ.α. είναι απομονωμένα.  Η χρονική διάρκεια του ταξιδιού Πειραιά – Λήμνο με το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «Νήσος Μύκονος» είναι 22.30 ώρες!
Παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα των υπέργηρων – υποσυντήρητων ακτοπλοϊκών πλοίων άνω των 30 ετών, με συχνές βλάβες, καθυστερήσεις και μεγάλους κινδύνους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Την ίδια  ώρα η  κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  δεσμευμένη  με τα  εφοπλιστικά  συμφέροντα χρηματοδοτεί τη ΝΕΛ   και  τις  άλλες  ακτοπλοϊκές  εταιρείες  με  κρατικές  επιδοτήσεις από  τη  φοροληστεία  του  λαού. Οι  δηλώσεις  του  υπουργού  ναυτιλίας   για  μελλοντικές   νομοθετικές  ρυθμίσεις  και  τη  σύνδεση   της εξόφλησης των  δεδουλευμένων μισθών των ναυτεργατών  με  τη   κρατική   χρηματοδότηση  στις  ακτοπλοϊκές  εταιρείες  αποτελεί  πρόκληση  για  τους  ναυτεργάτες, που δεν  μπορούν  να  ανταπεξέλθουν, να καλύψουν    καθημερινές   στοιχειώδεις  ανάγκες  τους.         
Η   αντι-ναυτεργατική -  αντιλαϊκή  πολιτική  της  κυβέρνησης   ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  -   στην ίδια  ρότα  των   προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – αφήνει   τα  νησιά   χωρίς  πλοία,  τους  ναυτεργάτες  χωρίς  δουλειά,  δημιουργώντας  μεγάλα προβλήματα  τόσο  στη  μετακίνηση   των  επιβατών  όσο  και   στον  εφοδιασμό   με  προϊόντα  τα  νησιά.       
Η ζωή επιβεβαιώνει  ότι όσο διατηρείται η εξουσία της αστικής τάξης,  όσο τα πλοία είναι στα χέρια των εφοπλιστών, όσο η ανάπτυξη της οικονομίας και της ναυτιλίας έχουν κριτήριο το κέρδος δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ναυτεργατών, των εργαζόμενων, των αγροτών, των  «αυτοαπασχολούμενων»   ΕΒΕ  στα  νησιά   και  γενικότερα. Τα προβλήματα θα οξύνονται, θα χειροτερεύει η κατάσταση τους.
Η  πάλη   μέσα  από  τις  γραμμές   ΚΚΕ    ρήξης  και  ανατροπής  της  καπιταλιστικής  βαρβαρότητας    συνεχίζεται,    για αποκλειστικά Κρατικό, Ενιαίο Φορέα Μεταφορών, γιατί  κριτήριο  της πολιτικής  του  πρότασης  είναι  η  ικανοποίηση  των σύγχρονων  λαϊκών αναγκών  και  όχι  τα  συμφέροντα  των  εφοπλιστών, του  κεφαλαίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός πως   τοποθετείται στις προτάσεις των   ναυτεργατών  και  των  μαζικών φορέων   των εργαζομένων  των   κατοίκων  των  νησιών :
  
  Να  καταβληθούν  άμεσα  οι δεδουλευμένοι μισθοί  σε  όλους  τους  ναυτεργάτες  και  σε  όλους  τους εργαζόμενους.
   Υπεράσπιση  και  εφαρμογή  των Συλλογικών  Συμβάσεων  Εργασίας   των  ναυτεργατών.
Κατάργηση των Μνημονίων και  των Δανειακών Συμβάσεων απειθαρχία στην εφαρμογή και πάλη για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν αβάσταχτη φορολογία και καταργούν θεμελιακά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 Σύγχρονες – ασφαλείς – φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Απρόσκοπτη, τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και δια-νησιωτική σύνδεση για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%.
Οι έλεγχοι της αξιοπλοΐας των πλοίων και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητι- κών να γίνεται με κρατική ευθύνη και τη συμμετοχή των ναυτεργατών, των ναυτεργατικών σωματείων,  που θα ενισχύουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Κατάργηση  του   άρθρο 82 του ν. 4316/2014 – (ΦΕΚ 270Α/24/12.2014)  που  επιτρέπει στα  υπέργηρα -  υποσυντήρητα   άνω των 30 χρόνων    πλοία   να   εκτελούν ταξίδια  στην  ακτοπλοΐα,  παρότι παραβιάζουν κατάφωρα και αυτούς ακόμα τους ανεπαρκείς κανόνες αξιοπλοΐας, θέτοντας σε αυξημένους κινδύνους τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών
 Αποκλειστικά δημόσια ασφαλή λιμάνια και  αεροδρόμια στην υπηρεσία του λαού.

Οι Βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου
Χρήστος Κατσώτης
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

Dj news: http://fanenos.blogspot.com/

ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/