Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τ.Ε. ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πριν λίγες μέρες οι αγρότες έδωσαν το αγωνιστικό τους παρόν  στην 105η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου (6 Μάρτη 1910), στο Κιλελέρ.
Τότε ο αγώνας των κολίγων στράφηκε ενάντια στους τσιφλικάδες καταπιεστές τους με εξεγέρσεις, συγκρούσεις με την κρατική καταστολή - αστυνομία και στρατό. Η πάλη για να πάρουν τη γη που καλλιεργούσαν, που είχε νεκρούς αγρότες και εργάτες, κράτησε δεκαετίες γιατί το αστικό κράτος, η αστική τάξη, σε συμμαχία με τους καπιταλιστές γαιοκτήμονες στο θεσσαλικό κάμπο, διατηρούσε το φυσικό καταναγκασμό στην εκμετάλλευση των κολίγων, με προβοκάτσιες, αγροτοδικεία ασκούσε όργιο βίας και τρομοκρατίας.
Αυτός ο αγώνας προστίθεται στη λαϊκή αγωνιστική παρακαταθήκη, αναγκαία στις σημερινές συνθήκες της επίθεσης των αστικών κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των διακρατικών συμμαχιών του, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΠΟΕ, ΝΑΤΟ κ.ά. Δείχνει την αναγκαιότητα οι σημερινοί αγώνες να δίνουν απάντηση στο πραγματικό δίλημμα για το λαό: Ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ή νέα εξαθλίωση.
Η επέτειος του Κιλελέρ βρίσκει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ρόδου σε αναβρασμό. Πρόσφατες είναι οι κινητοποιήσεις των σταφυλλοπαραγωγών για τις εξελίξεις στην πρώην ΕΑΣΔ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου) και την ΚΑΙΡ, απόρροια της εφαρμογής των πολιτικών Ε.Ε. και Ελληνικών κυβερνήσεων, με εργαλείο εφαρμογής το ν. 4015/2011, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρίσκεται και σήμερα σε ισχύ χωρίς καμία αναφορά για κατάργησή του από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Ο ν. 4015/2011  οδηγεί στο  πιο γρήγορο και βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών , την συρρίκνωση και κλείσιμο των μικρών αγροτικών συνεταιρισμών και την υποβάθμιση και την μετατροπή αυτών που θα απομείνουν σε επιχειρήσεις – Ανώνυμες Εταιρείες, στις οποίες θα συμμετέχουν ως «μεριδιούχοι» οι μεγαλοαγρότες και οι αγροτοεπιχειρηματίες.
Μετατρέπει τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο μετατράπηκε και η  «Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ σε Πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό, με την νέα επωνυμία  «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ».
Με την μετατροπή αυτή, την εγγραφή νέων μεριδιούχων και τον έλεγχο της ΚΑΙΡ, αποκλείει τους σταφυλλοπαραγωγούς, από την δυνατότητα συμμετοχής για την εκλογή διοίκησης σε μια βιομηχανία που το πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν οι παραγωγοί.
Ο νόμος αυτός προβλέπει την διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισης των υπαρχόντων συνεταιρισμών (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων), όσων δεν ενταχθούν στη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου τους και το ξεκαθάρισμα - «ξεσκαρτάρισμα» μετά στις μη  συνεταιριστικές οργανώσεις. Αναμένονται  και εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και απολύσεις εργαζομένων.
Συνεπώς θύματα δεν είναι μόνο οι μικροί αγρότες αλλά και οι συνεταιριστικοί υπάλληλοι που πιθανόν να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας.
Οι εξελίξεις στην Ε.Α.Σ.Δ. και τα γεγονότα στην ΚΑΙΡ, αποδεικνύουν στην πράξη, ότι ο νόμος για τους συνεταιρισμούς δεν στόχευε στην αντιμετώπιση των «κακώς εχόντων» του συνεταιριστικού κινήματος, όπως ισχυρίζονταν  οι τότε κυβερνώντες και οι μετέπειτα συνεχιστές τους, αλλά  στη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων σε βάρος των φτωχών αγροτών, στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης .
Πρόκειται για νόμο που εντάσσεται στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και εξυπηρετεί την πολιτική της ΕΕ και των μονοπωλίων και, μέσω αυτού, γίνονται οι ανάλογες προσαρμογές ενόψει της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) , που θα είναι σε ακόμα πιο αρνητική κατεύθυνση.
Καλούμε τους αγρότες της περιοχής μας, τους εργαζόμενους στην ΕΑΣΔ και την ΚΑΙΡ, να αντιδράσουν αγωνιστικά  σ΄αυτήν   την αρνητική εξέλιξη για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους.
Οι αγρότες σε συμμαχία με τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους χρειάζονται να δυναμώσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων, ώστε να υπάρξει διαφορετική αγροτική ανάπτυξη προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού μας.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η πρόταση και η πάλη του ΚΚΕ για μια άλλη αγροτική πολιτική, κόντρα στους κανονισμούς της ΚΑΠ, για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα που θα ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με τρόφιμα ποιοτικά, υγιεινά και φθηνά. Μια ανάπτυξη που θα προχωρήσει μέσα από τις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι ουδεμία σχέση θα έχουν με τους τωρινούς, θα προστατεύει την παραγωγή και το εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.
Ρόδος 21-3-2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/