Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ

Δελτίο Τύπου
Πραγματοποιήθηκε χθες 19 Φλεβάρη στο Ροδίνι η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές, όπου έγινε ανάλυση για τις πολιτικές εξελίξεις, για τη σημασία που έχουν οι μάχες των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών και αναπτύχθηκαν οι θέσεις του ΚΚΕ.
Λίλα Καφαντάρη υποφήφια
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
 
Επίσης έγινε παρουσίαση των επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ σε Δήμο και Περιφέρεια.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λίλα Καφαντάρη υποφήφια Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, η οποία ανέλυσε συγκεκριμένα γιατί  σήμερα, η πρόταση του ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος για να ισχυροποιηθεί και να γίνει ικανή η λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία και συμμαχία, να διεκδικήσει και να κατακτήσει θέσεις, δικαιώματα, ώστε ο λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής της ζωής του, ν’ ανοίξει το δρόμο για να πάρει τελικά και την εξουσία.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Τάκης Πότσος υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου και ο Λουκάς Κωτσαδάμ υποψήφιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης για τα Δωδεκάνησα.
Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από τη μαζική προσέλευση μελών και φίλων του ΚΚΕ.
Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
Ρόδος, 20 Φλεβάρη 2014

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΛΙΛΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αγαπητές φίλες και φίλοι.
Ευχαριστούμε για την παρουσία όλων σας στη σημερινή εκδήλωση του ΚΚΕ μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Μια μάχη που θα τη δώσουμε ενιαία σε όλα τα ψηφοδέλτια σε Περιφέρειες, Δήμους, Ευρωεκλογές, ακόμα και σε βουλευτικές αν γίνουν, σε όλη τη χώρα, σαν ένας άνθρωπος, όλοι μια γροθιά, μέσα στο λαό, όπου ζει, εργάζεται, ψάχνει για δουλειά, μορφώνεται, υποφέρει και στενάζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, η νεολαία της πατρίδας μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Η πρότασή μας αφορά και το σήμερα και το αύριο. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η συμπόρευση μαζί του και στις ευρωεκλογές και στις περιφέρειες και τους δήμους, θα δυναμώσει τη φωνή των εργαζομένων, θα γίνει ικανό να αποκαλύπτει από καλύτερες θέσεις τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους, να αποτρέπουμε αντιλαϊκά μέτρα, να προωθούμε την κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία, που θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές και ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας.

Μπορούμε να δυναμώσουμε τη λαϊκή οργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πάλη, με αισιοδοξία, με μαχητικότητα, με πίστη ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελός του και όχι θεατής στα διάφορα σενάρια αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, εναλλαγής κυβερνήσεων που το μόνο «νέο» που φέρνουν είναι νέες αυταπάτες, νέες απογοητεύσεις, νέα χαμένα χρόνια.
Δεν είναι προς όφελος του λαού το δίλημμα ποια συνταγή είναι καταλληλότερη για να φέρει την καπιταλιστική ανάκαμψη, τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Γιατί αυτοί οι στόχοι, είτε επιτευχθούν με τη σημερινή συγκυβέρνηση είτε με μία άλλη κυβέρνηση π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν μόνιμα βάρη για το λαό, μνημόνια διαρκείας, τα οποία ήδη έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και από όλες τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις.

Ας φέρουμε παράδειγμα την ανεργία. Τι προτείνουν Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ; Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που, πίσω από τους εύηχους τίτλους, κρύβεται η πιο προκλητική στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών με ζεστό χρήμα και κυρίως με δυνατότητες να αντικαθιστούν το υπάρχον προσωπικό με άλλο ακόμη πιο φτηνό και ευέλικτο, όπως το λένε τώρα.

Η λύση, βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στην Υγεία, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας.
Μπορούμε να δυναμώσουμε την αντίσταση του λαού.
Η πρότασή μας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ αντιμετωπίζει ρεαλιστικά τα προβλήματα του λαού μας, απαντά με αισιοδοξία, χωρίς ηττοπάθεια, στην ίδια τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η ταξική πάλη, η λαϊκή πάλη.
Σήμερα, η πρόταση του ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος για να ισχυροποιηθεί και να γίνει ικανή η λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία και συμμαχία, να διεκδικήσει και να κατακτήσει θέσεις, δικαιώματα, ώστε ο λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής της ζωής του.


Η ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ πατάει στη σημερινή αναγκαιότητα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να εκφράσουν την καθαρή αντίθεσή τους, το διαχωρισμό τους από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, της ΕΕ, άρα και να είναι απέναντι, να αντιπολιτεύονται καθημερινά τις συγκεκριμένες πολιτικές που υποστηρίζουν τα διάφορα κόμματα, είτε είναι με τη λύση του ΔΝΤ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΕΚΤ και την Κομισιόν, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση.
Αν δεν έχει τέτοια κατεύθυνση σήμερα στην πάλη του ο λαός, ασκώντας αντιπολίτευση στην πραγματική εξουσία και σε αυτούς που κυβερνάνε, τότε δεν πρόκειται ούτε στη δευτέρα παρουσία,  να μπορέσει, έστω να αποτρέψει μέτρα, να ανατρέψει μέτρα, κυβερνήσεις, και τελικά να πάρει την εξουσία.
Το ΚΚΕ, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουμε σαν όνειρό μας, σαν στόχο απλά και μόνο να παίζουμε ένα αντιπολιτευτικό ρόλο εντός των τειχών του Κοινοβουλίου ή του Ευρωκοινοβουλίου, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της χώρας, όπως κάποιοι πιθανώς νομίζουν. Κυρίως, έχουμε στόχο να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, λαϊκές δυνάμεις, να τις ενώσουμε στην πάλη για την ανατροπή, ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό και τις ενώσεις τους που εξαθλιώνουν τους λαούς, να ανοίξουμε το δρόμο για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.
Γι' αυτό ακριβώς και το ΚΚΕ σήμερα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δε δέχεται να γίνει μέρος, τμήμα αυτής της πολιτικής εξουσίας, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται το λαό, με όποιους κι αν έχει διαχειριστές

Αλήθεια, ποιος θα φανταζόταν ότι θα φούντωνε με αυτόν τον τρόπο, τα τελευταία χρόνια, η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της ΕΕ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα όλοι εμφανίζονται να ανακαλύπτουν όψιμα ότι τάχα η ΕΕ έφυγε από τους αρχικούς σκοπούς της που ήταν, λέει, η «σύγκλιση» των εθνικών κρατών, η «αλληλεγγύη» μεταξύ τους και άλλα σχετικά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η ΕΕ από γεννησιμιού της ήταν τέτοια, αντιδραστική πολιτική - οικονομική ένωση του Κεφαλαίου των κρατών της Ευρώπης. Ούτε σήμερα ούτε αύριο διορθώνεται. Ούτε με νεοφιλελεύθερες, ούτε με σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές πλειοψηφίες, ούτε με νέες συνθήκες και δήθεν επανιδρύσεις. Οσες Μέρκελ, όσοι Σαρκοζί, Ολάντ, Καραμανλήδες, Παπανδρέου αλλάξουν και αντικατασταθούν με άλλους διαχειριστές.
Η κριτική στην ΕΕ, η κριτική στην τρόικα, είναι άσφαιρη, όσο κάποιος δεν παίρνει θέση συνολικά απέναντι στην συγκεκριμένη Ένωση σαν αυτό που είναι απ τη φύση της. Πριν από μερικά χρόνια, μόνο το ΚΚΕ ήταν κάθετα αντίθετο στην ΕΕ, όπως και σήμερα πάλι μόνο το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με αυτήν.
Όλοι οι άλλοι, ανεξαιρέτως, χάιδευαν την ΕΕ, την ωραιοποιούσαν, την άφηναν στο απυρόβλητο, στρέφοντας τα βέλη τους στο εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα μόνο, ότι δεν απορροφούσε τα κονδύλια, δεν διαπραγματευόταν έξυπνα και με πυγμή, στάση που σε μεγάλο βαθμό συνεχίζεται και επαναλαμβάνεται.
Στην Ελλάδα, που η κρίση και το μνημόνιο την έπληξαν περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το «ΟΧΙ στην ΕΕ» και ταυτόχρονα το «ΝΑΙ σε ισχυρό ΚΚΕ», μπορεί και πρέπει να βγει όσο γίνεται πιο δυνατά, να ακουστούν απ' άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, να ακουστούν βροντερά σε όλη την Ευρώπη.

Μπροστά στη μάχη των εκλογών, σας καλούμε να προβληματιστούν στο εξής:
-- Η αποδυνάμωση του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές, στο όνομα του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε περισσότερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης;
-- Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφράστηκε μήπως σε άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην κυβέρνηση για να ανακοπούν, να αναχαιτιστούν, να καθυστερήσουν μέτρα;
Η ίδια η πείρα έδειξε ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Πήγε πίσω το κίνημα, καλλιέργησε κλίμα αναμονής ότι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης στο ίδιο πλαίσιο, η οποία χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, με τα μονοπώλια, με μία καλύτερη διαπραγμάτευση, θα λύσει τάχα τα προβλήματα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δοκιμαστεί και στην τοπική διοίκηση. Οι εκλεγμένοι του στήριξαν εδώ και χρόνια στους δήμους τις ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως και την ιδιωτικοποίηση δημοτικών δομών. Π.χ. στη Σαντορίνη στήριξαν την παράδοση των σκουπιδιών σε ιδιώτες κάτι που υλοποιήθηκε. Όλα τα χρόνια στον συνδικαλισμό ένωνε και ενώνει τις δυνάμεις του με όλες τις άλλες παρατάξεις που ξεπούλησαν τους εργαζόμενους σε ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, εργατικά κέντρα κλπ. τρέχοντας σε διαλόγους με τους βιομήχανους και τις κυβερνήσεις τους με μοναδικό τους εχθρό τις αποδεδειγμένα πια τ πιο αγωνιστικές  και αλύγιστες δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
.Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, της πρότασής του για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση μπορεί να βάλει εμπόδια, να αναχαιτίσει αντιλαϊκά μέτρα, να έχει και επιμέρους επιτυχίες και πάνω από όλα να ανοίξει ο δρόμος για την αναγέννηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία που θα κατακτήσει, με το λαό στην εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
Εφιστούμε την προσοχή να μην παγιδευτεί ο λαός σε μια προεκλογικού χαρακτήρα δικομματική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Κινητικότητα δεν υπάρχει μόνο μέσα στο αστικό σύστημα για την αναμόρφωσή του, για την προβολή νέων σχηματισμών φτιαγμένων από τα ίδια φθαρμένα υλικά (π.χ. κίνηση των 58, παντρέματα στελεχών μεταξύ Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, κλπ.) που φυσικά δείχνει σε πόσο δύσκολη θέση είναι το σύστημα και την προσπάθειά του να ξαναπαγιδεύσει τους ψηφοφόρους με δήθεν νέα σχήματα και πρόσωπα.  Όμως κινητικότητα υπάρχει και μέσα στο λαό. Αυτή η κινητικότητα πρέπει να αναπτυχθεί σε σωστή κατεύθυνση για να ανακόψει την όλο και μεγαλύτερη επίθεση που δεχόμαστε και να αποτελέσει απειλή στο σύστημα .
Με αυτήν την έννοια, υπάρχει και ατομική ευθύνη όλων μας, του καθένα μας ξεχωριστά, για τις επιλογές που θα κάνουμε στις εκλογές, να αντισταθούμε σαν λαός μαζικά, να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ.
  • Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όλων των χωρών, ανεξάρτητα από μνημόνια και χρέη. Σε άλλες χώρες πάρθηκαν στη 10ετία του '90 και σε άλλες στη 10ετία του 2000, σε άλλες μαζεμένα με τη μορφή «σοκ», όπως στην Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης, σε άλλες σταδιακά, όπως στην ίδια τη Γερμανία. Βέβαια, υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα ως προς τις εργατικές κατακτήσεις, τις κοινωνικές ανάγκες, το ύψος της ανεργίας.
Αυτό συμβαίνει όχι γιατί στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μια όχι καλά επιλεγμένη πολιτική, αλλά γιατί η αφετηρία της ήταν σε χειρότερη θέση μέσα στην Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι η γενική πολιτική που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει την αγροτική παραγωγή και τη γη σε λιγότερα χέρια. Έγινε, όμως, πιο επώδυνη στις χώρες που είχαν ακόμα πολυάριθμο το τμήμα των μικροπαραγωγών. Όμως, η τάση συρρίκνωσης εργατικού - λαϊκού εισοδήματος και κοινωνικών παροχών είναι γενική για όλους τους λαούς της ΕΕ. Το ίδιο συνέβη και με άλλους κλάδους, όπου η ενσωμάτωση στην ΕΕ, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων οδήγησε σε συρρίκνωση κλάδων, όπως η κλωστοϋφαντουργία και τα ναυπηγεία.
Τάκης Πότσος
υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου 
 
Αποκαλύπτουμε τον ουτοπικό και αντιδραστικό χαρακτήρα απόψεων, που μιλάνε μόνο για «έξοδο από το ευρώ» ή για «σκέτη αποδέσμευση», χωρίς το κυριότερο: Την πάλη για να περάσουν τα εργαλεία της ανάπτυξης, της οικονομίας, στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού, στη δική του εξουσία.
Ταυτόχρονα, σταθερά αποκαλύπτουμε στο λαό την εγκληματική ναζιστική συμμορία της ΧΑ, το πιο σκοτεινό χέρι στήριξης των μονοπωλίων που τάχα μιλάνε αντιευρωπαϊκά, αντισυστημικά, προσπαθώντας να κρύψουν ότι βρίσκονται στην υπηρεσία αντιδραστικών τμημάτων του εγχώριου και προπάντων ξένου κεφαλαίου. Άλλωστε ιστορικά ο φασισμός στηρίχτηκε απ το Κεφάλαιο. Τον Χίτλερ ας πούμε τον χρηματοδότησαν οι  μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας. Από την ΦΟΡΝΤ μέχρι την πολυεθνική ΚΡΟΥΠ.
Ας πάμε στην Τοπική Διοίκηση. Τι έλεγε το ΚΚΕ για τον Καλλικράτη και τι έλεγαν όλοι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις; Έχουν περάσει χρόνια από την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτη. Τι εκτιμάμε; επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις εξελίξεις αυτών των χρόνων ότι η τοπική διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) αποτελούν κρατικό μηχανισμό προώθησης και υλοποίησης της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, υποταγμένων πλήρως στους στόχους των αλλεπάλληλων μνημονίων. Πρόκειται για μια πολιτική που σχεδιασμένα και συστηματικά προωθείται χρόνια πριν και τώρα με την καπιταλιστική οικονομική κρίση επιταχύνεται η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που την "υπηρετούν. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Τοπική Διοίκηση όλων των βαθμών απορρέουν από το γεγονός ότι είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάπτυξη που κριτήριό της δεν είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, αλλά η στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτέλεσαν και αποτελούν κρίκο αυτής της προσπάθειας και σε συνθήκες με «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.
Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης η επίθεση στη λαϊκή οικογένεια κλιμακώνεται και με ευθύνη των αιρετών, που υλοποιούν αυτήν την πολιτική.
Αγαπητοί φίλοι οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση και πριν τις προηγούμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση και βέβαια και στη συνέχεια, αποκάλυψαν και κατήγγειλαν τους στόχους του «προγράμματος Καλλικράτη», και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ήδη σε χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός Ευρωζώνης έχει εφαρμοστεί αυτή η πολιτική εδώ και δεκαετίες από κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικές και νεοφιλελεύθερες με βαριές συνέπειες για τους λαούς πχ κλείσιμο νοσοκομείων, δομών πρόνοιας. Έγκαιρα προειδοποίησαν για τις συνέπειες της εφαρμογής του προγράμματος αυτού στα λαϊκά στρώματα, και καλούσαμε και καλούμε φορείς, σωματεία, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, όλους όσους πλήττονται, οργανωμένα να αντιπαλέψουν τις συνέπειες της πολιτικής που ασκούν οι Περιφέρειες και Δήμοι, κυβέρνηση και ΕΕ.

Έχει σημασία όμως να θυμηθούμε τι έλεγαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Να ξεκινήσουμε από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Τον κύριο Μαχαιρίδη. Όπως και της ΝΔ του κύριου Κόκκινου. Μιλούσαν για μια Περιφέρεια μικρή βουλή που επιτέλους θα μπορεί με νέες αρμοδιότητες να αναπτύσσει πολιτική που θα λύνει τα τοπικά προβλήματα. Ταυτόχρονα μιλούσαν για «επανίδρυση του κράτους». Της διαμόρφωσης ενός κράτους επιτελικού στρατηγείου. Σε αυτό συμφωνούσαν και όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ. Τι εννοούσαν: Αυτό που ζούμε. Δηλαδή την πλήρη κατάργηση του όποιου κοινωνικού κράτους είχε απομείνει και την γιγάντωση του ρόλου του, από τη μία ως εποπτικού, εγγυητικού, ρυθμιστικού ρόλου για τη υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και από την άλλη ως λειτουργία για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατασταλτικού μηχανισμού για να πνίξει τις όποιες αντιδράσεις του λαού και διαχείριση της ακραίας φτώχειας που θα δημιουργούσε. Αυτή λοιπόν ήταν η επανίδρυση του κράτους που υπερασπιζόταν όλοι, κρύβοντας φυσικά από τον λαό τα μικρά γράμματα που έγιναν μεγάλη καταστροφή για εμάς.
Βεβαίως οι όποιες αντιπολιτευτικές κορώνες τους ξεχωριστά ενάντια στο πρόγραμμα Καλλικράτης, όπως και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων είχαν να κάνουν, όχι με την ουσία του Καλλικράτη αλλά γύρω από τα γεωγραφικά όρια των Δήμων, χωρίς αυτά να τα υποτιμούμε η με την δήθεν μη σωστή εφαρμογή του.
Για να δούμε πώς η Περιφέρεια και οι Δήμοι στο Ν. Αιγαίο συνέβαλαν και συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση της εφαρμογής του προγράμματος Καλλικράτη.
Σχετικά με τους πόρους της τοπικής διοίκησης
            Με την μείωση των πόρων από το κράτος προς τη Περιφερειακή και Δημοτική διοίκηση που στην τελευταία τριετία έφθασε στο 60% και που φυσικά οι αιρετοί έχουν αποδεχτεί αυτή τη μείωση, χρήματα που προέρχονται από την άμεση και έμμεση φορολογία του λαού στο όνομα της λεγάμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» και «εξοικονόμηση πόρων».
Δηλαδή ενώ έχουμε αυτά τα χρόνια μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος στις Περιφέρεις και στους Δήμους, αυτό γίνεται με μειωμένους πόρους και μειωμένο προσωπικό.
Δηλαδή πλήρης προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής Περιφέρειας και Δήμων στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Δηλαδή με τι τρόπο Περιφέρειες και Δήμοι θα μοιράζονται τα ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού και ακόμα και αυτά μαζί με τα προγράμματα ΕΣΠΑ θα τα διαθέτουν για να παίζουν τον ρόλο του μάναντζερ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κι από την άλλη μέσω της φορομπιξίας θα μαζεύει χρήματα ακόμη και για τα λειτουργικά έξοδα.
Τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Λουκάς Κωτσαδάμ υποψήφιος χωρικός
αντιπεριφερειάρχης για τα Δωδεκάνησα
 
Σήμερα λοιπόν τι έχουμε στο χώρο των εργαζομένων; Διάφορες σχέσεις εργασίας από μόνιμους έως εργαζόμενους με μπλοκάκι για το ίδιο αντικείμενο, με διαφορετική αμοιβή και ασφάλιση, έχουμε τις απολύσεις συμβασιούχων, τις διαθεσιμότητες, την εντατικοποίηση της εργασίας και αυξημένου ωραρίου. Η Περιφέρεια οργανώνει ψευτοκατάρτηση για να παραδίδει στους μεγαλοξενοδόχους τσάμπα εργαζόμενους ενώ η Τουριστική σχολή της Ρόδου καταρρέει από έλλειψη πόρων.
Αγαπητοί φίλοι, βεβαίως ως Περιφέρεια και ως Δήμοι, οι δράσεις δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω, αλλά και σε βασικούς άξονες της οικονομίας, που επίσης και εκεί αποτυπώνεται πολύ καθαρά για ποιους δουλεύει η Περιφέρεια και οι Δήμοι, δηλαδή υπέρ του κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, σαν Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η νησιωτικότητα (αυτό έχει πλεονεκτήματα, έχει όμως και μειονεκτήματα). Ένας από τους βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης είναι και ο τουρισμός.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ανακηρύξει τον τουρισμό σαν τη βαριά βιομηχανία του Νοτίου Αιγαίου με συμμετοχή σε ποσοστό 80% στο Περιφερειακό ΑΕΠ και εκπροσωπεί περίπου το 65% στην απασχόληση και στόχος είναι το Νότιο Αιγαίο να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
-     Στο τρίπτυχο «ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα» κρύβεται όλη η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής.
-    Το ερώτημα είναι ποιοι τελικά έχουν ωφεληθεί από τις διάφορες δράσεις τις Περιφέρειας (ημερίδες, συνέδρια, προβολές στο εξωτερικό, έντυπα και ηλεκτρονική προβολή) με χρήματα του λαού.
-    Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο, παραμένουν με χαμηλά μεροκάματα, απλήρωτοι από σεζόν σε σεζόν, εντατικοποίηση, εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο επίσης φυτοζωούν, άλλες κλείνουν, χρεωμένοι σε τράπεζες, ταμεία,
-    Ωφελημένοι έχουν βγει και βγαίνουν, οι μεγαλοξενοδόχοι και τα διάφορα γραφεία τουρισμού.
Αλλά και η απόλαυση του τουρισμού πλέον έχει γίνει όνειρο για τα λαϊκά στρώματα, με βάση την ανεργία, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, κοινωνικού τουρισμού, ακριβά ναύλα.
-     Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε και χρήματα του ΕΣΠΑ να κατευθύνονται  στον τουρισμό, όπως και την σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, για να βγει κάθε εμπόδιο που έχει απομείνει για τη δράση του τουριστικού κεφαλαίου ακόμη και σε περιοχές NATURA.
 Η αντίληψη η δική μας για δικαίωμα στο τουρισμό-αναψυχή της λαϊκής οικογένειας με φθηνή μετάβαση, παραμονή και ποιοτικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
-- Γεωργία. Σε προϊόντα με δυναμικότητα που χαρακτηρίζονται και από τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών (κρασιά, φάβα, ντοματάκι, πατάτα) όχι μόνο δεν έχουν στηριχθεί οι παραγωγοί, αλλά μέσα από την αθρόα εισαγωγή ομοειδών προϊόντων, παραμένουν αδιάθετα με το κόστος να μη μπορεί να καλυφθεί και οι συνέπειες για την αγροτική οικογένεια να είναι βαριές. Κτηνοτροφία: Το ίδιο ισχύει και εδώ με τεράστια προβλήματα, τόσο στις ζωοτροφές (κόστος) όσο και στη διάθεση του ζωικού προϊόντος (κρέας, γάλα), σε χαμηλές τιμές. Αλιεία: Το ίδιο ισχύει κα εδώ. Και ειδικά με τη νέα αλιευτική πολιτική η συρρίκνωση της παραδοσιακής αλιείας επιταχύνεται. Παράλληλα προωθούν την παράδοση θαλάσσιων «φιλέτων» σε ρωσικά μονοπώλια για ιχθυοκαλλιέργειες. Ποια είναι η αντίληψη της Περιφερειακής Αρχής σε σχέση με την ενέργεια, παράδοση του ενεργειακού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ η δική μας αντίληψη είναι, η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας, για παραγωγή φθηνού ρεύματος για τις λαϊκές ανάγκες. Η τεκμηρίωση της θέσης μας για τη πολιτική της Περιφερειακής Αρχής στον τομέα αυτόν εδράζεται και μέσα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τις ΑΠΕ, με συμμετοχή εκπροσώπου του Κοπελούζου. Και εδώ μιλάνε για την   εγκατάσταση ανεμογεννητριών αριθμού τόσου μεγάλου, για την παραγωγή ρεύματος όχι για τα νησιά, αλλά για την εξαγωγή στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην ΕΕ και για να χρυσώσουν το χάπι προτείνουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη, κρύβοντας τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον και στη φυτική και ζωική παραγωγή στα νησιά, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι νόμος στο καπιταλισμό, νόμος του κάθε επιχειρηματικού ομίλου είναι η διασφάλιση του μεγίστου κέρδους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική ζωή στα νησιά μας. Αυτή είναι άλλωστε η υγιής επιχειρηματικότητα που θέλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ είναι εγγύηση γιατί παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα, δεν κουράζεται, αντέχει.
Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, παλεύει με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Για να αποκτήσει εμπιστοσύνη ο λαός στη δύναμή του και να σηκώσει κεφάλι.
Παλεύουμε για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα δικαιώματά μας.
Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, Καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα με κάθε τρόπο να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η φτωχή αγροτιά και να τον μετατρέψουν ταυτόχρονα σε αγώνα για το δίκιο του λαού, προκειμένου να έχει ντόπια, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες του.
Στεκόμαστε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων, κατά των μονοπωλίων που τους συντρίβουν, κατά της αισχροκέρδειας των τραπεζών και της σκληρής φορολογίας.
Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για την ενίσχυση των "στεγνών" προγραμμάτων, για την προστασία των νέων, τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, τις άμεσες ανάγκες των νέων ζευγαριών.
Για δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, Το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους και στους αγρότες που ξεκληρίστηκαν.
Διεκδικούμε αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, δημόσια έργα υποδομών που ανοίγουν δουλειές, βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Διεκδικούμε τη μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων, προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων.
Περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων και αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων. Προστασία ελεύθερων χώρων από την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση, των ποταμών, λιμνών, θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση και των παραλιών από τα φερτά υλικά.
Το ΚΚΕ είναι εγγύηση γιατί δίνει μάχες στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, έχει καταθέσει σημαντικές προτάσεις νόμων για ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών που φυσικά καταψηφίζονται από τα άλλα κόμματα, αντιτάσσεται στα αντιλαϊκά μέτρα, ενημερώνει τους εργαζόμενους, είναι η δική τους φωνή.
Για να μην επιτρέψουμε να περάσει καμιά κατάσχεση λαϊκής κατοικίας, κανένας πλειστηριασμός.
Για να μην υπάρξει κανένας φόρος για το σπίτι της λαϊκής οικογένειας, την αγροικία, την παραθεριστική κατοικία. Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και οι φόροι για τη φτωχολογιά.
Να μειωθούν άμεσα, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς και τους φόρους, όλα τα χρέη των λαϊκών οικογενειών, είτε αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες.
Να σταματήσει η κοροϊδία με το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση. Άμεση ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Να απαλλαγούν οι άνεργοι από φόρους, χαράτσια, οφειλές, χρέη, από τα πανάκριβα εισιτήρια στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Για δωρεάν και ασφαλές φάρμακο για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
Κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών φαρμάκου, για κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διακίνησης φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και το κρατικό δίκτυο φαρμακείων σε όλη τη χώρα.
Σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση. Να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα ΕΟΠΥΥ), να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, να αξιοποιηθούν όλοι στην ανάπτυξη του ενιαίου, καθολικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας.
Παλεύουμε και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης της ελληνικής αγροτιάς. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, που δίνουν στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα, εφόδια και έργα υποδομής.
Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις κ.ά., όπως και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας με επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.  Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
Να μη μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την κρίση, σε αυτή την λαίλαπα.
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει πρωταρχική σημασία στη δύσκολη διπλή εκλογική μάχη, αυτή των ευρωεκλογών και των εκλογών για τη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ να βγουν ενισχυμένα, ισχυρά!
Το ΚΚΕ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των περιφερειών και των δήμων, στηρίζοντας τις προτάσεις των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με σήμα κατατεθέν το γαρίφαλο του αγώνα μας.
Σας καλούμε όλους και όλες να συστρατευθείτε σε αυτό τον αγώνα!
Για να γίνει ισχυρός ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ μπροστά. Και στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας.
Έτσι μόνο θα ανοίξει ο δρόμος για να σπάσουμε οριστικά τα δεσμά των μονοπωλίων, των μεγάλων συμφερόντων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μπορέσει ο λαός μας ελεύθερα να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, κάθε νέο, συνταξιούχο, κάθε γυναίκα να βγάλει συμπεράσματα απ την πείρα του όλα τα χρόνια που έκλεβαν την ψήφο του με ψεύτικες υποσχέσεις πότε ως κόμματα, πότε ως δήθεν ανεξάρτητα πρόσωπα που υλοποιούσαν πάντα την ίδια πολιτική. Να στηρίξει το ΚΚΕ παντού. Είναι η μοναδική ψήφος που θα δώσει πραγματική δύναμη στη φωνή του απέναντι στον κοινό μας αντίπαλο. Την εξουσία των μονοπωλίων και του κράτους τους. Η μοναδική ψήφος που θα ακουστεί το πραγματικό ΟΧΙ ΑΛΛΟ απ τον λαό και στη Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένωση των συμφερόντων της ίδιας εξουσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/