Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Συνέντευξη Τύπου της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει στις 8 Φλεβάρη για τον Τουρισμό.

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στο Ακταίον, εκδήλωση με θέμα: «Οι εξελίξεις στον Τουρισμό και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Χρήστος Αγγελόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε χρυσή για τον τουρισμό τόσο για τη Ρόδο όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και οι στόχοι για τη φετινή χρονιά.
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για να ενταθεί η επιχειρηματολογία, μέσα σε περίοδο κρίσης ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη στον τουρισμό αποτελεί παράδειγμα, δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση, ότι είναι ένας δρόμος μέσα στον οποίο εργαζόμενοι και μονοπώλια του κλάδου βγαίνουν κερδισμένοι. Ότι σε τελική ανάλυση ο λαός έχει όφελος να στηρίξει ένα τέτοιο δρόμο.
Βεβαίως πίσω από τη βιτρίνα των εκατομμυρίων των αφίξεων και των δισεκατομμυρίων των εσόδων και των κερδών γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν οι μεγάλες αντιθέσεις και το γεγονός ότι αυτές βαθαίνουν στο πέρασμα του χρόνου, είτε με ανάπτυξη είτε με κρίση.
Έτσι, ενώ τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια οι αφίξεις και η δυναμικότητα σε κλίνες υπερδιπλασιάστηκαν στη Ρόδο, παράλληλα οι εργαζόμενοι του κλάδου όλα αυτά τα χρόνια βίωσαν σταδιακά την εντατικοποίηση της δουλειάς, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων ανά ξενοδοχειακή μονάδα, την αφαίρεση δικαιωμάτων σε σημείο που η νέα βάρδια να μπαίνει στην παραγωγή με πραγματικά ισοπεδωμένες τις κατακτήσεις.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπιχειρηματίες στον επισιτισμό καταστρέφονται μαζικά, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα μικρά ξενοδοχεία είναι καταχρεωμένα, κλείνουν ή αλλάζουν χέρια.
Η υπέρμετρη ανάπτυξη του τουρισμού και πανελλαδικά αλλά και στην περιοχή στηρίχθηκε και στηρίζεται πολύπλευρα και διαχρονικά από τις κυβερνήσεις από το ίδιο το κράτος με τους αναπτυξιακούς, επενδυτικούς νόμους, με μέτρα για να πέσει η τιμή της εργατικής δύναμης.
Στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια και του καταμερισμού μέσω των χρηματοδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων, μέσω της μαζικής εισόδου φτηνού εργατικού δυναμικού αξιοποιώντας τις οδηγίες και τις ίδιες τις αρχές συγκρότησής της.
Αποφασιστικό ρόλο παίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η Τοπική Διοίκηση (Δήμος – Περιφέρεια). Βάζει πλάτη εξειδικεύοντας με τις χρηματοδοτούμενες επενδύσεις την οργάνωση της τουριστικής προβολής στο εξωτερικό και κυρίως με πολύπλευρες παρεμβάσεις, πχ αναπροσανατολισμός της κατάρτισης στον τουρισμό, γενίκευση της μαθητείας, διακρατικές συμβάσεις με χώρες της ανατολικής Ευρώπης ώστε να εξασφαλιστεί φτηνή μαθητεία με ορισμένες δεξιότητες (πχ γλώσσα), τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας και τοποθέτησης επιδοτούμενων εργαζομένων, Ειδική Οικονομική Ζώνη.
Φυσικά η ανισόμετρη ανάπτυξη του τουρισμού έχει σοβαρές συνέπειες οι οποίες πρώτα απ’ όλα επηρεάζουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Έτσι εγκαταλείπεται η αγροτική παραγωγή ως αποτέλεσμα συνειδητής υπονόμευσης. Για παράδειγμα έργα απαραίτητα για την άρδευση και γενικότερα για την αγροτική παραγωγή λιμνάζουν επί δεκαετίες την ίδια στιγμή που δεκάδες ξενοδοχεία χτίστηκαν με επιδοτούμενα προγράμματα τα τελευταία χρόνια. Ο όποιος σχεδιασμός και προσπάθειες υπάρχουν για τη λεγόμενη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό δεν αφορά τη μεγάλη μάζα των αγροτών και σίγουρα δεν αφορά τις διατροφικές ανάγκες του λαού.
Η λεγόμενη «βιώσιμη ανάπτυξη» του τουρισμού όπως και όλων των κλάδων στον καπιταλισμό αποδεικνύεται μύθος, διαψεύδεται από την ίδια την πείρα στην περιοχή μας, με τις επιπτώσεις το περιβάλλον αποθέματα νερού το καλοκαίρι, υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης, καθαριότητας, ενέργειας ενώ ακόμα και περιοχές προστατευόμενες (natura) δίνονται βορά στα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό
Για το ΚΚΕ ο Τουρισμός είναι πρώτα απ’ όλα λαϊκό δικαίωμα στην αναψυχή, στην ανάπαυση. Δικαίωμα όμως που όπως όλα τα αγαθά στον καπιταλισμό είναι πανάκριβο εμπόρευμα.
Έτσι φέτος μόνο το 27% των Ελλήνων είχε τη δυνατότητα να κάνει διακοπές και από αυτούς το 80% σε σπίτια φίλων και συγγενών. Ποιος ξενοδοχοϋπάλληλος αλήθεια σήμερα μπορεί να πάει διακοπές σήμερα, να πληρώσει έστω μια διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο σαν αυτό που δουλεύει όταν αυτή κοστίζει όσο ένα βδομαδιάτικο ή ένα μηνιάτικο ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους; Η απάντηση είναι εύκολη.
Στην εκδήλωση της 8ης Φλεβάρη, θέλουμε βέβαια να κουβεντιάσουμε όχι μόνο τις συνέπειες από την καπιταλιστική ανάπτυξη στον τουρισμό αλλά κυρίως την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και ειδικά στον τουρισμό αλλά και συνολικά.
Το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια  στην τουριστική οικονομική δραστηριότητα όμως πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών του λαού σε διακοπές και αναψυχή αλλά και να στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε αναλογία με τη βιομηχανική - αγροτική παραγωγή, τις αναγκαίες υποδομές (ενεργειακές, ύδρευσης κλπ) την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην ισορροπία με τη φύση, στην πλήρη - σταθερή εργασία των εργαζομένων του κλάδου, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.
Στον καπιταλισμό, η ανάπτυξη του τουρισμού με σκοπό το κέρδος δε μπορεί να καλύψει τους αυτούς τους στόχους και τα κριτήρια.
Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματίες του κλάδου έχουν αντικειμενικό συμφέρον να ταχθούν με το ΚΚΕ και το δρόμο ανάπτυξης που προτείνει. Δρόμος που προϋποθέτει σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μονοπωλιακούς ομίλους ώστε να θέσει  στην υπηρεσία του λαού και της ευημερίας του όλο τον πλούτο της χώρας: ορυκτό πλουτο, πλουτοπαραγωγικές, πηγές, ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες.
Σε αυτή την κοινωνία ο τουρισμός θα έχει περίοπτη θέση ως λαϊκό δικαίωμα στην ξεκούραση και την αναψυχή.
Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους του κλάδου το Σάββατο 8 Φλεβάρη στις 6μμ στο «Ακταίον» , Σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων του κλάδου και όποιον άλλον θέλει να έρθει να συζητήσουμε, για τις εξελίξεις, την κατάσταση σήμερα στον τουρισμό και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/