Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Προτάσεις σχετικές με την πολιτική προσέγγιση και τον τρόπο που θα πρέπει να προχωρήσουν τα κόμματα στην Αναθεώρηση του Συντάγματος,

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με προτάσεις σχετικές με την πολιτική προσέγγιση και τον τρόπο που θα πρέπει να προχωρήσουν τα κόμματα στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, τοποθετήθηκε κατά την ομιλία - παρέμβασή του ο τ. Υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης στην Ημερίδα που οργάνωσε ο ιστότοπος Grafida την Παρασκευή το βράδυ στη Ρόδο. 
Ο κύριος Νικητιάδης μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι  το Σύνταγμα μας αποτελεί κορυφαίο θεσμό  που δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ποτέ και ότι κάθε αλλαγή του οφείλει να γίνεται με νηφαλιότητα και βαθιά περίσκεψη.    « Μπορεί τόνισε ο κ. Νικητιάδης να μην ακούγεται επίκαιρη μέσα στη κρίση που περνάμε οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει μια και αυτό το ίδιο το σύνταγμα είναι ο θεσμός που μπορεί να θωρακίσει την κοινωνία για να αποφεύγει οποιαδήποτε κρίση ».
Ειδικότερα ο κ. Νικητιάδης στην ημερίδα, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν και οι κ.κ Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κατρούγκαλος , στην τοποθέτησή του ανέφερε τα εξής:
« Αγαπητοί φίλοι και φίλες ,
Μπροστά στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, μοιάζει κάπως άκαιρο και ενδεχομένως πολυτέλεια να συζητάμε σήμερα εδώ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας και για όσες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε αυτό. Ορθώς ακούστηκε ότι την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας ασφυκτιούν και υποφέρουν οικονομικώς, το τελευταίο που θα τους απασχολήσει  θα είναι το Πολίτευμα , ο τρόπος διοίκησης του κράτους και όσα άλλα καθορίζονται από τον συνταγματικό νομοθέτη. Την ίδια ώρα ωστόσο, οφείλω να θυμίσω ότι δεν είναι λίγοι αυτοί  που διαδηλώνουν με αγανάκτηση την μεγάλη τους αντίδραση για το γεγονός ότι κάποιοι που ακούμπησαν το δάκτυλο στον κρατικό κορβανά και συμβαίνει να έχουν υπάρξει μέλη της κυβέρνησης , σήμερα διαφεύγουν ακριβώς επειδή το Σύνταγμα το ίδιο, στο άρθρο 86, δεν επιτρέπει λόγω παραγραφής την τιμωρία τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αν μπορούσαμε να διακρίνουμε βαθύτερα, και αν εντοπίζαμε με καθαρότητα τα αίτια της κρίσης , είναι βέβαιο πως θα συνειδητοποιούσαμε με ποιο τρόπο, συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται, θα μπορούσαν να έχουν βοηθήσει στην αποτροπή της δημιουργίας των αιτίων της κρίσης. Θέματα χρηστής διοίκησης , θέματα απονομής της δικαιοσύνης, θέματα διαφθοράς, και ένα σωρό άλλα απ αυτά που μαστίζουν το τόπο και οδήγησαν στη κρίση ,μπορούν να αποτελέσουν τμήμα των συνταγματικών αλλαγών που καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε. Ας φύγουμε λοιπόν από τις εντυπώσεις και ας συζητήσουμε την ουσία που δεν είναι καθόλου πολυτέλεια και που δεν είναι καθόλου άσχετη με όσα περνάνε χιλιάδες συμπολίτες μας σήμερα. Και προς Θεού μη θεωρηθεί ότι ισχυρίζομαι πως κάποιες συνταγματικές αλλαγές θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα που περνάει ο τόπος μας. Χρειάζονται πολλές ακόμη αλλαγές. Χρειάζονται διαρθρωτικές παρεμβάσεις , χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, χρειάζεται φρέσκα και έμπειρα και έντιμα άτομα. Κορυφαία όμως αλλαγή δεν παύει να είναι συνταγματική αλλαγή.
Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι,
Καταρχήν το Σύνταγμα , ο καταστατικό χάρτης της χώρας, ο Νόμος των Νόμων, όπως είπαν κάποιοι, δεν αποτελεί συχνά μέρος των συζητήσεων και διαλόγων μας, όχι τόσο επειδή υπολείπεται σπουδαιότητος, αλλά κυρίως επειδή εκλαμβάνεται ως αυτονόητο. 
Χρειάζεται όμως δυστυχώς κάποιες φορές αυτά τα αυτονόητα που συνήθως ξεχνιούνται από την καθημερινότητα , να τα φέρνουμε στο μυαλό μας και να τα αναδεικνύουμε, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι πολύ συχνά δυστυχώς παραβιάζονται οι αρχές του συντάγματος.
« Θεμέλιο του Πολιτεύματος είναι η λαϊκή εξουσία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.» Το Άρθρο 1 του Συντάγματος μας.
«Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική  υποχρέωση της πολιτείας.» Το Άρθρο 2 του συντάγματος μας.
«Οι Έλληνες είναι ισοι ενώπιων του Νόμου. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ισα δικαιώματα και υποχρεώσεις» Η έννοια της ισότητας μέσα από το Σύνταγμα είναι το άρθρο 4 του συντάγματος μας.
« Κανένας δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα ….» Το  Άρθρο 6 του συντάγματος μας.
« Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο ….»          Η περίφημη αρχή που πήραμε από τους Λατίνους, «Nullum crimen, nulla poena, sine lege». Το Άρθρο 7 του συντάγματος μας.
«Η κατοικία του καθενός είναι άσυλο Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστες ….» Το άρθρο 9 του συντάγματος μας.
Θα μπορούσα να θυμίσω και πολλά άλλα άρθρα του Συντάγματός μας που αναδεικνύουν το μεγαλείο του ,που αναδεικνύουν την σπουδαιότητά του. Και θα πρέπει βεβαίως να σας θυμίσω ότι τα όσα το Σύνταγμα αναφέρει δεν είναι καθόλου ένα απλό ευχολόγιο ή δεν θα έπρεπε να είναι ένα απλό ευχολόγιο. Οι νόμοι της χώρας, κάθε νόμος της χώρας οφείλει στις προβλέψεις του να συμβαδίζει απολύτως και στο πνεύμα του και στο γράμμα του με όσα το Σύνταγμα αναφέρει ,διαφορετικά είναι αντισυνταγματικός. Ποτέ λοιπόν δεν είναι πολυτέλεια μια συζήτηση για όλα τα παραπάνω τα τόσα σημαντικά για τον καθένα μας.
Ας έρθουμε τώρα στο ζήτημα των αλλαγών. Στην Πρόσκληση και Πρόκληση για Συνταγματική Αναθεώρηση που είναι η επικεφαλίδα αυτής της ημερίδας .
Αγαπητές και αγαπητοί φίλοι,
Το Σύνταγμα κάθε χώρας όπως και το κράτος αποτελεί ένα οικοδόμημα αποτέλεσμα του συσχετισμού της πάλης των τάξεων όπως υποστήριζε ο αείμνηστος Γάλλος Λουι ΑλΤουσερ . Ή όπως έγραφε στο συνταγματικό του δίκαιο ο αείμνηστος Δημήτριος Τσάτσος, το Σύνταγμα είναι « η έκφραση και συμπύκνωση στο νομικό επίπεδο του ιστορικά εναλλασσόμενου συσχετισμού των κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων , οι οποίες κινούνται παράλληλα ή αντίθετα στο σύνολο του κοινωνικού σχηματισμού ( δηλαδή στο ιδεολογικό ,κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο) Το εκάστοτε κυρίαρχο συγκρότημα εξουσίας ζητάει με την θέσπιση κανόνων συνταγματικού δικαίου να διασφαλίσει και να αυτοματοποιήσει την έννομη τάξη που προκύπτει και θα προκύπτει από την αναλλαγή αυτή…»
Τι σημαίνουν οι παραπάνω έννοιες για το Σύνταγμα, τις οποίες προσυπογράφω και ασπάζομαι απολύτως . Σημαίνουν ότι ένα Σύνταγμα , κάθε Σύνταγμα , έχει την δική του δυναμική μέσα στο χρόνο και πράγματι κάθε αλλαγή του, οφείλουμε να την προσεγγίζουμε με αυτό το δεδομένο. Ζώντας στην εποχή της ταχύτητας θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποιος είναι ο  χρόνος που πρέπει να παρέλθει έτσι ώστε να συζητηθεί εκ νέου οποιαδήποτε συνταγματική αλλαγή. Εκτιμώ ότι τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμά μας  με επάρκεια καλύπτουν το κενό αυτό. Το λέω αυτό καθότι το Σύνταγμα είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό κείμενο. Τον πρώτο λοιπόν και τον τελευταίο λόγο για το περιεχόμενο και την ισχύ του , τον έχει η ίδια η πολιτική που έχει και αυτή την δική της δυναμική.
Ας έρθουμε όμως στο σήμερα και ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα πράγματα. Χρειαζόμαστε συνταγματικές αλλαγές ; Βεβαίως ούτε να το συζητάμε. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει ο νόμος  περί ευθύνης υπουργών, Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται συνταγματική αλλαγή. Χρειάζεται να υπάρχει ένα Συνταγματικό δικαστήριο για να κρίνει την συνταγματικότητα των νόμων και να μην μπορεί ένας απλός Ειρηνοδίκης όσο και να τιμά τη θέση του δικαστή, να βγάζει ένα νόμο αντισυνταγματικό ;
Χρειάζεται να υπάρχει ένα όργανο που θα μπορεί να κρίνει αν ένα κόμμα κινείται εντός του δημοκρατικού πλαισίου ή όχι ;
Χρειάζεται να δούμε ξανά τα θέματα της διαφθοράς που ταλανίζουν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και να αναζητήσουμε μια συνταγματική θωράκιση για τα θέματα αυτά ;
Αυτά όλα είναι ζητήματα που οφείλουμε και πρέπει να συζητήσουμε. Με μια όμως ένσταση. Δεν θα ήταν καθόλου σωστό , την ώρα που η χώρα διέρχεται αυτή την μεγάλη οικονομική κρίση να αφήσουμε να συζητηθούν ζητήματα που θα μπορούσαν με πρόσχημα την κρίση μέσα από το Σύνταγμα να αναιρέσουν κατακτήσεις του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού και του δημοκρατικού μας φρονήματος. Θέλει λοιπόν με απόλυτη νηφαλιότητα να δούμε τα ζητήματα με τα οποία θα καταπιαστούμε για την συνταγματική αλλαγή.
            Φίλοι και φίλες,
            Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ακραδάντως ότι τα διαχρονικά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα και βαθιά περίσκεψη. Αλλαγές του Συντάγματος πρέπει να γίνονται μόνο στο βαθμό που αυτές έχουν ωριμάσει στην συνείδηση του Λαού. Το ότι κάθε υπουργός πρέπει να αντιμετωπίζεται, εάν διώκεται ,όπως ακριβώς ο κάθε πολίτης σε ότι αφορά στα θέματα παραγραφής των αδικημάτων έχει ωριμάσει βαθιά στην συνείδηση του λαού. Το ότι αξίζει να αναζητήσουμε τρόπους συνταγματικής θωράκισης οργάνων και νόμων κατά της διαφθοράς στη πατρίδα μας , έχει ωριμάσει βαθιά στην συνείδηση του Λαού.  Με την παρέμβαση μου αυτή επεδίωξα να δώσω ένα ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της κατεύθυνσης που κατά την άποψη μου θα πρέπει να έχει μια συνταγματική αλλαγή. Ελπίζω να πρόσθεσα και να συνέβαλα προς υλοποίηση των σκοπών της σημερινής ημερίδας .

Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/