Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για το Συνέδριο του Δήμου Κω «Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στην Υπηρεσία της Τοπικής Κοινωνίας»
Η Ανάπτυξη με όποιον επιθετικό προσδιορισμό και αν την πλασάρουν Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, «πράσινη», «γαλάζια», «αειφόρος», «βιώσιμη», κ.α. δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική αλήθεια: ότι η ανάπτυξη στην οποίαν αναφέρονται είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία όμως έχει ως προαπαιτούμενο τη συνεχή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στους κλάδους της παραγωγής και  τη συντριβή των μικρών και αυτοαπασχολούμενων.
Αποσιωπούν πλήρως ότι το περιεχόμενο και ο σκοπός της ανάπτυξης καθορίζεται πάντα απ' την τάξη που εξουσιάζει και έχει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής. Η ανάπτυξη ή θα είναι καπιταλιστική ή θα είναι λαϊκή. 'Η θα αποσκοπεί στο κέρδος ή στην κάλυψη των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών. Ολα τα άλλα είναι  για τον αποπροσανατολισμό του λαού απ' το χρέος του, με την πάλη του να μετατρέψει σε δική του περιουσία τα κλειδιά της ανάπτυξης και να τη δρομολογήσει υπέρ του, αφού στο ερώτημα ποιος ωφελείται, ανάπτυξη για ποιον τελικά, απαντά η ίδια η πραγματικότητα που βιώνει. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης:
·                     Ενώ η εκτίμηση για τα έσοδα φέτος από τον Τουρισμό εκτιμώνται ότι ανέρχονται σε 11,5 δις , με αύξηση των αφίξεων που έφτασαν συνολικά στις 12.270.000 , χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, έχει μειωθεί ο μισθός τους.
·                      Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ το 73% των Ελλήνων δεν έκανε διακοπές επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα (κατά το 90% σύμφωνα με την έρευνα). Μάλιστα οι 8 στους 10 αυτού του 27% που τελικά έκανε διακοπές, φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών και φίλων.
·                     Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, σε μια χρονιά όπως αυτή, με αυτές τις θεαματικές αυξήσεις, οι εργαζόμενοι συνολικά στον τουρισμό μειώθηκαν, ενώ χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι – μικρομαγαζάτορες σε Ρόδο και Κω, των ναυαρχίδων του τουρισμού με κοντά 3.000.000 αφίξεις φέτος, είναι ανασφάλιστοι γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα ταμείο τους.
·                     Στο περιφερειακό συμβούλιο ο στρατηγικός σχεδιασμός στον τουρισμό ως το 2020 περιελάμβανε γενναία κονδύλια για την πολύμορφη διαφήμιση των μεγαλοξενοδόχων στο εξωτερικό, σχεδιασμό για επέκταση της μαθητείας – δουλείας στον τουρισμό, σχέδιο για τοπικό σύμφωνο απασχόλησης με στόχο την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.
·                      Η υπέρμετρη συγκέντρωση ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων χωρίς την ύπαρξη αντίστοιχων υποδομών σε οδικό δίκτυο, μεταφορές, ενέργεια, ύδρευση και αποχέτευση, οδηγεί σε λήψη μέτρων που θίγουν τους κατοίκους για να εξυπηρετηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι φυσικό επακόλουθο από τη στιγμή που έχει αρθεί κάθε εμπόδιο για την επενδυτική δραστηριότητά τους.
·                     Υπάρχει η τάση σήμερα,  τα μικρότερα ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια, να απαξιώνονται, να συνθλίβονται κάτω από μεγάλα χρέη, τον εκβιασμό των μεγαλοπρακτόρων για  χαμηλότερες τιμές, ενώ ταυτόχρονα μεγάλοι όμιλοι χτίζουν νέα ξενοδοχεία με μεγάλη δυναμικότητα σε κλίνες.
Είναι λοιπόν φανερό ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη στον τουρισμό δεν κερδίζουν όλοι, είναι στην ουσία υπόθεση των μεγαλοξενοδόχων και των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
Για μας ο τουρισμός είναι πρώτα απ’ όλα αναφαίρετο δικαίωμα του λαού στην ανάπαυση, στις διακοπές στην αναψυχή, στην ολόπλευρη επαφή με τον πολιτισμό.
Η εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, χρειάζεται να αγωνιστούν ενιαία, ν’ απαιτήσουν την  μετατροπή σε κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία όλων των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης. Η γη, τα δάση, οι παραλίες να αποτελούν λαϊκή, κρατική περιουσία. Ν’ απαιτήσουν  παραγωγή που θα οργανώνεται στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού και με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη υπέρ του λαού.
ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ρόδος Νοέμβρης 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/