Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ.


Νομαρχιακή Επιτροπή
Νότιας Δωδεκανήσου                                                                    Ρόδος, 10 Αυγούστου 2012

Για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ.
Πολύς λόγος γίνεται - και δικαίως - τις τελευταίες μέρες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ της περιοχής, μετά τη δραστική περικοπή του ευρωπαϊκού προγράμματος από το οποίο χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ. Άμεση συνέπεια είναι ο αποκλεισμός 53.000 παιδιών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα πανελλαδικά, 400 περίπου από αυτά στην περιοχή μας. Το μέγεθος του προβλήματος δεν απεικονίζεται συνολικά στον αριθμό των απορριπτέων αιτήσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι οποίες παρεπιπτόντως είναι κατά 43% αυξημένες πανελλαδικά φέτος, καθώς πολλοί γονείς είτε βλεποντας την κατάσταση είτε επειδή δεν πληρούν κάποιο από τα κριτήρια δεν κάνουν αίτηση.

Στην πραγματικότητα η προσχολική αγωγή από δικαίωμα που θα έπρεπε να απολαμβάνουν όλοι οι γονείς και τα παιδιά έχει μετατραπει σε υπηρεσία που παρέχεται σε ελάχιστους και σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Εκτός από τις περικοπές που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει επίσης καταργηθεί το επίδομα που έπαιρναν τα νέα ζευγάρια από το ΙΚΑ, μετά την ένταξη του στον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι υπολοιποι παιδικοί σταθμοί που λειτουργεί ο Δήμος αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και έχουν επιβάλλει τροφεία που φτάνουν ως και τα 150 Ευρώ το μήνα.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες και τα αδιέξοδα για τις οικογένειες των εργαζομένων της περιοχής μας, μιας περιοχής που οι εργαζόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία δουλεύουν εποχιακά, έχουν περικοπεί οι μισθοί τους, παραμένουν απλήρωτοι στην πλειοψηφία τους, ενώ από το Γενάρη κανείς σχεδόν δε θα παίρνει ούτε και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Φυσικά σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα απανωτά χαράτσια. Τέρμα λοιπόν η προσχολική αγωγή για τα παιδιά των εργατών της περιοχής! Επιπλέον τεράστιο πρόβλημα δημιουργείται σε ότι αφορά τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ καθώς τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες, τις έχουν ανάγκη ώστε να μάθουν να εξυπηρετούν βασικές λειτουργίες της καθημερινότητάς τους. Κάθε διακοπή στο πρόγραμμά τους σημαίνει πισωγύρισμα.

Διάφορα πρόσωπα, κόμματα και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης τοποθετούνται, καταγγέλουν, οργανώνουν συσκέψεις και υπόσχονται “λύσεις”. Αποδίδουν το πρόβλημα στην κακή διαχείριση, στους “γραφειοκράτες των Αθηνών” που δεν εξαίρεσαν τα νησιά κλπ. Με λίγα λόγια η συζήτηση που γίνεται, αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος και προσπαθεί να εξωραϊσει τις πολιτικές  διαχρονικά των κυβερνήσεων, της Τοπικής Διοίκησης και της ΕΕ που οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ. Σπέρνουν αυταπάτες ότι πρόκειται το πρόβλημα να λυθεί με επιστολές,  προσωπικές παρεμβάσεις στα στελέχη της κυβέρνησης και μεταφορά πόρων από το ένα ή το άλλο πρόγραμμα της ΕΕ. Αναζητούν δηλαδή τάχα τη λύση στην ίδια κατεύθυνση που δημιουργεί το πρόβλημα.

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις εξελίξεις αυτές. Κατήγγειλε τον Καλλικράτη ως αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της Τοπικής Διοίκησης, ως εργαλείο για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της πλουτοκρατίας στην περιφέρεια. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται σήμερα καθώς οι συνέπειες της πολιτικής αυτής ξεσπούν πότε στον ένα και πότε στον άλλο τομέα (βλέπε πχ ιδιωτικοποίηση καθαριότητας, ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ κλπ).

Μόνη λύση προς όφελος των λαϊκών οικογενειών είναι οι αποκλειστικά δημόσιοι κρατικοί δωρεάν παιδικοί σταθμοί, για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού τους φορέα και του εισοδήματός τους. Καμία επιβάρυνση των γονιών και των ασφαλιστικών ταμείων, κάλυψη όλων των απαιτούμενων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αγωγή βασισμένη στις κατακτήσεις της επιστήμης και του πολιτισμού άμεση κάλυψη όλων των κονδυλίων που απαιτούνται για τη διαρκή και μόνιμη λειτουργία των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, εξασφάλιση για τους εργαζόμενους μόνιμης, σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτό είναι σήμερα το ρεαλιστικό και γι αυτό παλεύει το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε συμπόρευση, σε κοινούς αγώνες. Αυτό θα έπρεπε να είναι και το αίτημα της ΚΕΔΕ και όχι η μεταφορά πόρων από άλλα, αναξιοποίητα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αιτήματα σαν αυτό στην καλύτερη περίπτωση διαιωνίζουν το πρόβλημα στο όνομα της άμεσης λύσης. Βεβαίως ένα τέτοιο αίτημα για να κερδηθεί απαιτεί σκληρούς αγώνες, σύγκρουση με τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, να αγκαλιαστούν οι αγώνες αυτοί από το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/