Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ & ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ρόδος 28 Μαΐου 2012


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ & ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Συνοπτικό ιστορικό :
            Στις 27/10/2011, με κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Ελλάδα, εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε), που αφορά στην χώρα μας.
            Ακολούθησε η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, να γίνει δημοψήφισμα και να κληθεί ο ελληνικός λαός, να αποφασίσει, αν αποδέχεται το «πακέτο» : δανειακή σύμβαση – μνημόνιο. Οι αντιδράσεις, κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, το ματαίωσαν.
            Άρχισαν οι προετοιμασίες για την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου, αλλά παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου κίνησε τις διαδικασίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και δεσμεύθηκε, ότι δεν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.
Εκλήθησαν όλα τα κόμματα της Βουλής. Ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν σ’ αυτήν την,  ολιγόμηνη, κυβέρνηση : το ΠΑ.ΣΟ.Κ, η Ν.Δ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Πρωθυπουργός ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.

Θετικά και αρνητικά της σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ :
            Απέναντι σε ένα συμπαγές συντηρητικό μπλοκ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων της δεξιάς, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ διαπραγματεύτηκε σκληρά.
Πρώτιστη επιδίωξη της είχε: να μην φθάσει η Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Να μην βυθιστεί ο λαός μας στην πλήρη εξαθλίωση, στη κόλαση !
Γιά να επιτύχει θετικές, για την χώρα μας, πολιτικές αποφάσεις, αναγκάστηκε να δεχθεί μέτρα λιτότητας, πολλές φορές άδικα (και «πλήρωσε», γι’ αυτά, βαρύ πολιτικό κόστος!).
Αυτά είναι τα αρνητικά στοιχεία, για την υλοποίηση των αποφάσεων της 27ης/10/2011.
             Όμως τώρα, που έχουν εφαρμοστεί ορισμένα από τα θεμελιώδη θετικά στοιχεία των αποφάσεων αυτών :
·         Η «διαγραφή» χρέους του δημοσίου, ύψους 105 δισεκατομμυρίων (δις) ευρώ.
·         Η «ροή» των πρώτων δόσεων του δανείου των 130 δις ευρώ, με επιτόκια περίπου μισού ύψους, από αυτά που δανείζονται ορισμένες χώρες – δανειστές μας.
·         Η «ανακεφαλαίωση» των ελληνικών τραπεζών (ξεκίνησε), για την πλήρη εγγύηση των καταθέσεων και για διοχέτευση επενδυτικών κεφαλαίων 50 δις ευρώ στην αγορά κ.λπ.,
- τώρα που ο νέος – σοσιαλιστής - πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να προωθήσει αλλαγές στην ασκούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, με έμφαση στις πολιτικές της ανάπτυξης,
- τώρα που αναμένεται η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία,
- τώρα οι συνθήκες είναι καλύτερες, για ανατροπή αρνητικών στοιχείων και αδικιών, με νέο κύκλο της διαρκούς διαπραγμάτευσης, πού πάντα γίνεται στην Ε.Ε και στο Εurogroup.
            Με αυτά τα νέα δεδομένα, ως νέα αφετηρία, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσε στον νέο Γάλλο πρόεδρο, και στον Έλληνα υπηρεσιακό πρωθυπουργό, για το «τραπέζι» της άτυπης Συνόδου Κορυφής, που διεξήχθη προχθές,  στις Βρυξέλες,  αλλά έβαλε και ο ίδιος, προσωπικά, στο τραπέζι της παράλληλης διαβούλευσης των σοσιαλιστικών κομμάτων, τις ακόλουθες διεκδικήσεις, για τροποποίηση του μνημονίου :
1. Να μην γίνουν άλλες περικοπές στα εισοδήματα των ελλήνων και ιδίως στους μισθούς και στις συντάξεις.
2. Να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, ώστε η αγορά εργασίας να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
3. Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά (κεφάλαια : κίνησης, επενδύσεων..., αξιοποιώντας τα 50 δις ευρώ, που προβλέπει η δανειακή σύμβαση), ώστε να προσφερθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και ν’ ανακοπεί η ύφεση.
4. Να απελευθερωθούν, άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές, με χρηματοδότηση 55 δις ευρώ, από το ευρωπαϊκό και ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για ν’ περιοριστεί η ανεργία και να επανέλθει η ανάπτυξη.
5.  Να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27/10/11, για το «πακέτο» αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα και
6.  Να χρηματοδοτηθούν, με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων (κατάρτισης, νεανικής επιχειρηματικότητας, κοινωφελούς εργασίας κ.λπ.).

            Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ως κυβέρνηση τόλμησε να αψηφήσει το τεράστιο πολιτικό κόστος – με αποτέλεσμα την συντριβή του στις εκλογές – για να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Και σ’ αυτήν την αγωνιώδη προσπάθεια του έκανε και λάθη και αδικίες.
            Τώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ, που του έδωσε ο ελληνικός λαός 13% των ψήφων του στις 6 Μαΐου, ενεργώντας με υπευθυνότητα - ως η υπεύθυνη και όχι δημαγωγική κεντροαριστερά στην Ελλάδα - προώθησε αυτές τις διεκδικήσεις τροποποίησης του μνημονίου :
·         που θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα, για τους πολίτες και την οικονομία και κυρίως,
·         χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την θέση της χώρας μας στο ευρώ, χωρίς να εξωθούν την Ελλάδα στην εξαθλιωτικά υποτιμημένη δραχμή.
Αξίζει να τις στηρίξουν, όσο γίνεται περισσότερες κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις.
           


Από το γραφείο τύπου της επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΠΑ.ΣΟ.Κ
στα Νότια Δωδεκάνησα
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αγίων Αναργύρων 1 Πάρκο Α. Παπανδρέου, 851 00  Ρόδος
( 22410 28806, 22410 35102  Ê 22410 28806 
8nendwd@pasok.gr   http:// www.pasok12.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/