Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Κάτοικοι ποντιακής καταγωγής της Εορδαίας ζητούν την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από την Αμερικανική κυβέρνηση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Digitally signed by
DIMITRA RAMMOU
Date: 2021.06.02 12:46:48

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2021
Α.Π.: 26355

ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
- Τμήμα Ερωτήσεων και Αιτήσεων Κατάθεσης Εγγράφων
ΚΟΙΝ: - Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο
Ε.Δ.: - Διπλωματικό Γραφείο κ. Πρωθυπουργού
- Διπλωματικό Γραφείο κ. Αναπληρωτή Υπουργού
- Διπλωματικά Γραφεία κ.κ. Υφυπουργών
- Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
- Γραφείο κ. Α’ Γενικού Διευθυντή
- Α4, Α7 Διευθύνσεις
- Ειδική Νομική Υπηρεσία/Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου
- Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 6587 από 17.05.2021 Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας με τους Νόμους 2193/94 και 2645/98 αντίστοιχα. Καθιέρωσε δε την ΐ9η Μαΐου και την 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρες Μνήμης και τιμά με κάθε επισημότητα τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα αυτής της αποτρόπαιας σελίδας της ιστορίας.
Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά με στόχο τη διεθνή αναγνώριση των εγκληματικών εκείνων πράξεων που οδήγησαν στον αφανισμό και στον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου και της Ιωνίας, όπως άλλωστε και των Αρμενίων. Το αυτονόητο αυτό καθήκον της διαφύλαξης αναλλοίωτης της ιστορικής μνήμης ως απότιση φόρου τιμής στα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας, υπηρετείται σε κάθε ευκαιρία από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως, άλλωστε, ανέφερε και ο κ. Πρωθυπουργός στο μήνυμά του για τη φετινή Ημέρα Μνήμης, η Ελλάδα βαδίζει με επιμονή στο δρόμο αυτής της δύσκολης αλλά και ιερής προσπάθειας, η οποία θα συνεχισθεί σε κάθε πεδίο, από τα ευρωπαϊκά όργανα και τον ΟΗΕ μέχρι τα ξένα πανεπιστήμια και την κοινωνία των πολιτών.
Ειδικά ως προς τις ΗΠΑ, βρίσκεται από ετών σε εξέλιξη προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας σε διάφορα επίπεδα. Η προσπάθεια αυτή εκτυλίσσεται σε στενή συνεργασία των εκεί διπλωματικών μας Αρχών με διάφορες οργανώσεις (ομογενειακές και όχι μόνον), καθώς και με αιρετούς Ελληνοαμερικανούς λάτρεις της ιστορικής αλήθειας, και συμβάλλει στην ευρύτερα δυνατή ευαισθητοποίηση τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και της κοινωνίας των πολιτών.
Σελίδες Απάντησης: 2
Σελίδες Εγγράφων: -
Σύνολο Σελίδων: 2
Κάτοικοι ποντιακής καταγωγής της Εορδαίας ζητούν την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από την Αμερικανική κυβέρνηση
Επισημαίνεται ότι σε πολιτειακό επίπεδο αναφορά στη γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Συροχαλδαίων έγινε σε Ψήφισμα του Αυγούστου 2019 της Βουλής της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερες και πλουσιότερης Πολιτείας.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο υιοθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2019, Ψηφίσματα στην αμερικανική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία και στη Γερουσία με ομοφωνία, στα οποία αφενός αναγνωρίζεται η Αρμενική Γενοκτονία, και αφετέρου γίνεται αναφορά στην εκστρατεία γενοκτονίας Αρμενίων, Ελλήνων, Συροχαλδαίων, Μαρωνιτών και άλλων χριστιανών. Τα Ψηφίσματα αυτά είναι αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτων, και συνιστούν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Τόσο τα εν λόγω Ψηφίσματα όσο και το πρόσφατο μήνυμα του Προέδρου στις 24 Απριλίου για την Αρμενική Γενοκτονία καταδεικνύουν ότι πλέον έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στις ΗΠΑ μια ευρεία και ταχέως εξαπλούμενη καταδικαστική αντίληψη για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Οθωμανοί μεταξύ των ετών 1914 - 1923 στη Μικρά Ασία, στοιχείο που μας ενθαρρύνει για να εντείνουμε έτι περαιτέρω, τις προσπάθειές μας. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχισθεί σε όλα τα επίπεδα με σχέδιο και στρατηγική.

Ακριβές αντίγραφο
Αθήνα, 2 Ιουνίου 2021

Δήμητρα Αγγελική Ράμμου
ΠΕ Πτυχ. Διοικ. Α’

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Σελίδες Απάντησης: 2
Σελίδες Εγγράφων: -
Σύνολο Σελίδων:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ:6587
Ημερομ. Κατάθεσης:17/5/2021

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 12/05/2021
Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών
αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από την αμερικανική κυβέρνηση»

Κύριε Υπουργέ,
Ποντιακής καταγωγής κάτοικοι της Εορδαίας, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, ζητούν να μεσολαβήσουμε, ώστε η ελληνική Πολιτεία να πράξει το αυτονόητο και να παράσχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στην αμερικανική κυβέρνηση για να προχωρήσει αυτή από μέρους της στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, μετά και την πρόσφατη αναγνώριση από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Γενοκτονίας των Αρμένιων από τους Τούρκους. Όπως μας τόνισαν οι ως άνω, η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανήκει στην ίδια ιστορική κατηγορία με την Γενοκτονία των Αρμενίων, που εκπόνησαν και υλοποίησαν οι Νεότουρκοι και στην συνέχεια, οι Κεμαλικοί. Μας ενημέρωσαν, επίσης ότι, σε επίπεδο Ομοσπονδιακών Πολιτειών, η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει αναγνωριστεί από τις Πολιτείες των Η.Π.Α.:Νέα Υόρκη (2002), Νιου Τζέρσεϊ(2002), Columbia (2002), South Carolina (2003), Georgia (2003), Pennsylvania (2003) & Cleveland (2005). Όσον αφορά στις διεθνείς αναγνωρίσεις, η Γενοκτονία στον Πόντο, αποκομμένη δυστυχώς από το ευρύτερο ιστορικό της πλαίσιο, που είναι η Γενοκτονία όλων των Ελλήνων της Ανατολής, έχει αναγνωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από κάποιες Πολιτείες και πόλεις, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή της Νέας Υόρκης (2002).
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε το αίτημα των ως άνω Ποντιακής καταγωγής κατοίκων της Εορδαίας και να ζητήσετε από την αμερικανική κυβέρνηση την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τους Τούρκους;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/