Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ για «Διαμαρτυρία Πολιτιστικών Συλλόγων της Πιερίας»

Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 6572/14-05-2021 σχετικά με το θέμα «Διαμαρτυρία Πολιτιστικών Συλλόγων της Πιερίας» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 6572
Ημερομ. Κατάθεσης: 14/5/2021


ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 12/05/2021
Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
«Διαμαρτυρία Πολιτιστικών Συλλόγων της Πιερίας»

Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση από εκπροσώπους Πολιτιστικών Συλλόγων της Πιερίας, προσφάτως, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης συγκέντρωση-διαμαρτυρία για τα προβλήματα που προέκυψαν, σχετικά με την λειτουργία των Πολιτιστικών Συλλόγων της Περιφέρειας Πιερίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ομιλία μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής έγινε αναφορά στο οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο περιήλθαν οι εν λόγω Σύλλογοι, από την αρχή της πανδημίας, εξαιτίας της πολύμηνης απαγόρευσης της λειτουργίας αυτών, ενώ εκφράστηκε και ο φόβος για το ότι η ως άνω διαμορφωθείσα κατάσταση θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους. Εκτός του τεράστιου οικονομικού προβλήματος επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα υποστήριξής τους από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς, απαγορεύτηκαν, κάθετα, όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα μπορούσαν να τους αποφέρουν έσοδα, ενώ αποκλείστηκαν οι ανωτέρω σύλλογοι και από τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Με την λήξη της ανωτέρω συγκέντρωσης αναγνώστηκε σχετικό ψήφισμα, με το οποίο συναίνεσε το σύνολο των παρευρισκόμενων εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων Πιερίας (συμμετείχαν πλέον των 40 Πολιτιστικών Συλλόγων).
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Προτίθεσθε να εντάξετε τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας;
2. Προτίθεσθε να προβείτε, αφενός, στην δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου συνθηκών λειτουργίας των πολιτιστικών συλλόγων, τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας, όσο και μετά αυτής, και αφετέρου, ένα θεσμικό πλαίσιο κινήτρων για την λειτουργία του εθελοντισμού υπέρ αυτών;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
23.06.2021'14:10:23

Απάντηση στο έγγραφο:

Ταχ. Δ/νση: Μπουμπουλίνας 20-22
Ταχ. Κώδ : 106 82
Τηλέφωνο : 2131322-362, 363, 368
Fax : 210-82.01.426

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 6572/14.5.2021 Ερώτηση με θέμα: «Διαμαρτυρία Πολιτιστικών Συλλόγων της Πιερίας»
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 6572/14.5.2021 Ερώτησης του Βουλευτή κ Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βρίσκεται σε σταθερή και ιδιαίτερα αποδοτική συνεργασία τόσο με τις ίδιες τις κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και με διάφορους φορείς που διαχειρίζονται ποικιλοτρόπως την εν λόγω κληρονομιά. Το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προωθεί δράσεις που αναδεικνύουν την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τις πολιτικές διαφύλαξής της, συμβάλλοντας στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Σημειώνεται ότι, σκοπός της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) είναι να αναδείξει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή πολιτισμική έκφανση των ίδιων των κοινοτήτων, των ανθρώπων, δηλαδή που την αναγνωρίζουν σήμερα ως μέρος της συλλογικής τους ταυτότητας. Ως εκ τούτου, κάθε στοιχείο άυλης κληρονομιάς πρέπει να συνδέεται με μια κοινότητα φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελληνικός παραδοσιακός χορός συνιστά μια γενική περιγραφική κατηγορία και όχι στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ενόψει των ανωτέρω, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας έχουν ήδη εγγραφεί στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζονται με πολλές και ποικίλες χορευτικές παραδόσεις, όπως ο Τσακώνικος χορός και ο Στειακός Πηδηχτός Χορός. Επιπλέον, στο Εθνικό Ευρετήριο έχουν εγγραφεί εθιμικές εκδηλώσεις/δρώμενα που συνδέονται άμεσα με τον χορό, όπως ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης, το παραδοσιακό πανηγύρι του Συρράκου, το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στο Αιτωλικό, το πανηγύρι του Άη Συμιού στο Μεσολόγγι, το Καρπάθικο και το Ολυμπίτικο γλέντι, τα Μωμοέρια, όπως αυτά τελούνται σε επτά χωριά της Κοζάνης, ο Βλάχικος γάμος στη Θήβα, το καρναβάλι Σοχού, οι Απολλωνιάτικες Καμουζέλες, το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας, τα Αργκουτσιάρια (Καρναβάλια Κλεισούρας), καθώς και ο χορός Κύκλες στην ευρύτερη περιοχή Τζουμέρκα των Ιωαννίνων. Πέραν των ανωτέρω, σε διαδικασία επεξεργασίας βρίσκονται και άλλα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που σχετίζονται με τον παραδοσιακό χορό και τις επιτελέσεις, με τις οποίες ο παραδοσιακός χορός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος.
Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των φορέων που διαχειρίζονται εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. χορευτικοί σύλλογοι), σημειώνεται ότι, το ΥΠΠΟΑ δημοσιοποίησε δύο προσκλήσεις για την οικονομική ενίσχυση δράσεων που αποσκοπούσαν στην ανάδειξη και διαφύλαξη των εκφάνσεων αυτών. Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης, που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, ενισχύθηκαν οικονομικά πενήντα φορείς, με το συνολικό ποσό των 387.540 ευρώ. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2021 η ΔΙΝΕΠΟΚ δημοσιοποίησε και δεύτερη ανάλογη πρόσκληση, στην οποία υπέβαλαν αίτημα επιχορήγησης 211 φορείς, η αξιολόγηση των προτάσεων των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική προκήρυξη.
Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΠΟΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του βρίσκονται σε σταθερή και ιδιαίτερα αποδοτική συνεργασία με τις κοινότητες φορέων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και με διάφορους φορείς που διαχειρίζονται ποικιλοτρόπως την τελευταία, με σκοπό την προώθηση δράσεων που αναδεικνύουν την άυλη κληρονομιά και τις πολιτικές διαφύλαξής της, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημά σας, επισημαίνεται ότι, η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων και για την λειτουργία του εθελοντισμού υπέρ αυτών εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα του τελευταίου επί των πολιτιστικών συλλόγων περιορίζεται αποκλειστικά στη στήριξη των πολιτιστικών τους δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, την 7.1.2021, ανακοινώθηκαν από το ΥΠΠΟΑ συνολικά 18 νέες προσκλήσεις για επιχορήγηση μη κερδοσκοπικών νομικών οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και πολιτιστικών σωματείων/συλλόγων για δράσεις σε όλο το φάσμα του σύγχρονου πολιτισμού, όπως θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες, κινηματογράφος, γράμματα, φεστιβάλ και σύνθετες πολυθεματικές δράσεις, ψηφιακός πολιτισμός, πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα για παιδιά και εφήβους, δράσεις και προγράμματα για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό. Δια των ανωτέρω προσκλήσεων διανεμήθηκαν στους δικαιούχους φορείς συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών, δεδομένου ότι το 2019 διατέθηκαν 3.329.976 ευρώ, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ανήλθε σε 3.143.255 ευρώ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ευρύτερης στήριξης των πολιτιστικών φορέων, μετά από παρέμβαση του ΥΠΠΟΑ εξεδόθη η υπ’ αρ. Πρωτ. ΓΔΟΥ/468/17.05.2021 Απόφαση του Υπουργού, του Αναπληρωτή Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2025), με την οποία προβλέπεται η χορήγηση αυξημένης αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων για τον μήνα Απρίλιο 2021, μέσω της ένταξης των τελευταίων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7. Σύμφωνα με το άρθρο 3 της εν λόγω απόφασης, δικαιούχοι της αποζημίωσης καθίστανται οι φορείς που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ (http://drasis.culture.gr) την 1η Απριλίου 2021, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Η αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για φορείς που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους κατά την 1.4.2021, σε 2.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους κατά την 1.4.2021 και σε 4.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 21 έως 49 εργαζόμενους κατά την 1.4.2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας.
Επισημαίνεται ότι, επιχορήγηση δράσεων πολιτιστικών φορέων από πλευράς ΥΠΠΟΑ είναι δυνατή μετά την εγγραφή τους στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου. Στον ιστότοπο του Μητρώου (http://drasis.culture.gr/) παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία εγγραφής, κατά την οποία οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα συνδράμουν κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.

Η Υπουργός
Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Εσωτερική Διανομή:
1. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού
2. ΓΔΑΠΚ
3. ΔΙΝΕΠΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/